Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019

Πέθανε το ζωάκι μου. Τι κάνω; Πως το αντιμετωπίζω; Συμβουλές από επαγγελματία ψυχολόγο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Πέθανε το ζωάκι μου. Τι κάνω; Πως το αντιμετωπίζω; Συμβουλές από επαγγελματία ψυχολόγο.

Ένα βίντεο που μου το ζητάτε πολύ καιρό. Ήρθε λοιπόν η ώρα να σας το προσφέρω. Τα στάδια που περνάει κάποιος μετά από την απώλεια και τι μπορεί να κάνει για να το περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Η ανάλυση έγινε από την Γιώτα Κατεβαίνη, επαγγελματία ψυχολόγο και συνεργάτη της Melapus.
Στο βίντεο αυτό αναφέρονται τα 5 στάδια που περνάει ένας άνθρωπος σε περίπτωση απώλειας αγαπημένου προσώπου και εννοείται στη δική μας περίπτωση, αγαπημένου ζώου. Ισχύουν ακριβώς τα ίδια γιατί για εμάς, το ζωάκι μας, είναι μέλος της οικογενείας μας.
ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ:

1) Σοκ – Άρνηση.

Είναι το στάδιο που αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι αυτό έχει γίνει. Πιστεύουμε ότι θα ανοίξουμε την πόρτα και θα δούμε το αγαπημένο μας ζωάκι να μας περιμένει και να μας κάνει χαρές όπως γνωρίζαμε τόσα χρόνια.


2) Θυμός
Είναι το στάδιο που θυμώνουμε και ψάχνουμε να βρούμε υπευθύνους και να ρίξουμε ευθύνες. Μπορεί να τα βάλουμε με τον γιατρό, με άλλον άνθρωπο, αν ήταν ατύχημα, με τον εαυτό μας, ακόμα και με το ίδιο το ζωάκι μας. Να θυμώσουμε που έφυγε.

3) Θλίψη.
Είναι το στάδιο στο οποίο έχει περάσει το σοκ και ο θυμός και πλέον είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε το πραγματικό μας συναίσθημα να μας καταβάλει. Πολύ σημαντικό στάδιο και ένα μεγάλο βήμα προς το να γίνουμε καλύτερα.

4) Διαπραγμάτευση.
Είναι το στάδιο όπου πια μπαίνει η λογική και διαπραγματευόμαστε την κατάσταση, π.χ. σκεφτόμαστε ότι κάλυψε το προσδόκιμο ζωής του ή ότι δεν γινόταν κάτι διαφορετικό για την περίπτωσή του ή ότι έζησε μια όμορφη ζωή μαζί μας και άλλα πολλά τέτοια, όπου εκλογικεύουν την κατάσταση. Το μυαλό λοιπόν παίρνει τον έλεγχο σε αυτό το στάδιο και είναι ένα βήμα ακόμα μπροστά στο να γίνουμε καλύτερα.

5) Αποδοχή.
Το τελευταίο στάδιο, αφού έχουν περάσει όλα τα άλλα, είναι η αποδοχή. Έχει κάνει τον κύκλο του το συναίσθημα, ο θυμός, η λογική και έχει έρθει πια η ώρα της αποδοχής. Είναι το στάδιο λοιπόν που αποδεχόμαστε την κατάσταση και τη νέα μας πραγματικότητα και αρχίζουμε και χτίζουμε πάλι τον εαυτό μας και την καθημερινότητά μας.
Είδαμε λοιπόν εν συντομία τα 5 στάδια της απώλειας. Ας δούμε τώρα έναν από τους τρόπους που μπορούμε να κάνουμε τα στάδια αυτά, ίσως λίγο πιο ανεκτά. Να τα περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται.
Κάτι που σίγουρα θα μας βοηθήσει, είναι να το μοιραστούμε με άτομα που μας καταλαβαίνουν. Άτομα που μας αγαπούν ή άτομα που έχουν περάσει και αυτοί μια τέτοια κατάσταση και ξέρουν ακριβώς πως νιώθουμε. Είναι πολύ σημαντικό να μην κλειστούμε στον εαυτό μας. Αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ σκοτεινά μονοπάτια. Προσοχή λοιπόν, επικοινωνία!
Μπορείτε να δείτε το βίντεο με την ψυχολόγο από την ομάδα της Melapus, την Γιώτα Κατεβαίνη, εδώ:
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου