Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019

Ιστορικοί Σεισμοί Κύπρου

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Xristos Ritsinias
Με την Κύπρο να πλήττεται συχνά από καταστροφικούς σεισμούς, από τα ιστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, βρίσκεται στη σεισμογόνο ζώνη μέσα στην οποία εκδηλώνονται 15% των σεισμών παγκοσμίως.

Η σεισμικότητα της Κύπρου αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο «Κυπριακό Τόξο», που αποτελεί το τεκτονικό όριο μεταξύ της Αφρικανικής και Ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αφρικανική πλάκα κινείται βόρεια προς την πλάκα της Ευρασίας με αποτέλεσμα τη σύγκρουση των δυο πλακών και την κατάδυση της Αφρικανικής πλάκας κάτω από τη μικροπλάκα της Ανατολίας (τμήμα της Ευρασιατικής πλάκας όπου βρίσκεται και η Κύπρος).

Στις πιο κάτω φωτογραφίες θα δούμε την σεισμικότητα της Κύπρου σε χάρτες και όλους τους σεισμούς που έχουν σημαδέψει το νησί από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Ιστορικοί Σεισμοί Κύπρου
26π.χ.-ΝΔ της Κύπρου: Καταστρεπτικός σεισμός που έπληξε την Αίγυπτο με πιθανή δημιουργία τσουνάμι.
16π.χ.-(6.5)-ΝΔ της Κύπρου:Καταστρεπτικός σεισμός στην Πάφο που ερήμωσε την πόλη. Οι Ρωμαίοι την έκτισαν ξανά με το όνομα Αυγούστα. Από τις περιγραφές φαίνεται ότι πρόκειται για ακολουθία σεισμών.
76μ.Χ.-(6.9)-Νότια Κύπρος:Καταστρεπτικός σεισμός στην κεντρική Κύπρο. Υπάρχουν ορισμένες υπερβολικές αναφορές για ταυτόχρονη ηφαιστειακή έκρηξη στην περιοχή Καπέδες αλλά το πιο πιθανό είναι να μπερδεύεται με την έκρηξη του Βεζούβιου την ίδια χρονιά. Μερικές αναφορές παρουσιάζουν την δημιουργία τσουνάμι.
300,332,341μ.Χ.-(6.8, 6.6, 6.5)-Ανατολική Κύπρος:Ισχυροί σεισμοί που κατέστρεψαν την πόλη της Σαλαμίνας.
342μ.Χ.-(6.8)-Πάφος:Η Πάφος καταστράφηκε ολοκληρωτικά από αυτόν τον σεισμό. Μικροί ποταμοί άλλαξαν την πορεία τους λόγω του σεισμού (πιθανή εμφάνιση επιφανειακών εκδηλώσεων του σεισμογόνου ρήγματος) και έγιναν μαζικές κατολισθήσεις σε ολόκληρη την επαρχία.
365-375 μ.Χ.-(6.0-7.0)-Νοτιο-δυτική Κύπρος: Ο πρώτος σεισμός έγινε στις 21 Ιουλίου του 365 και προξένησε εκτεταμένες ζημιές στην Ελλάδα, Κρήτη, Μικρά Ασία και Αίγυπτο με πιθανό επίκεντρο κοντά στις Ανατολικές Ακτές της Κρήτης. Ταυτόχρονα με τον παραπάνω σεισμό εκδηλώθηκε μια σεισμική ακολουθία πιθανότατα κοντά στην Κύπρο κατά την περίοδο 365-378 που κατέστρεψε ολοκληρωτικά το Κούριο.
394 μ.Χ.-Ανατολικά της Κύπρου: Ισχυρός σεισμός που κατέστρεψε ναούς και σπίτια σε Πάφο και Σαλαμίνα.
1144-Δυτικά της Κύπρου: Μέτριας ισχύς περιοχικός σεισμός με πιο πιθανό επίκεντρο δυτικά της Κύπρου που έπληξε ιδιαίτερα την Πάφο.
1160-(6.7)-Νοτιοδυτική Κύπρος:Τοπικός ισχυρός σεισμός που προκάλεσε τη κατάρρευση 15 εκκλησίων στην Πάφο και μεγάλες κατολισθήσεις.
1183-Κοντά στην Πάφο:Τοπικός σεισμός που προκάλεσε κάποιες ζημιές σύμφωνα με τις περιγραφές του Αγίου Νεοφύτου.
1202-1203-ΝΔ της Κύπρου:Μια σεισμική ακολουθία από τουλάχιστον 4 σεισμούς προκάλεσε λίγες ζημιές.
3 Μαΐου. 1222-(7.0)-Νοτιοδυτική Κύπρος:Ένας από τους πιο ισχυρούς σεισμούς των ιστορικών καταλόγων, με επίκεντρο στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, ο οποίος προκάλεσε και τσουνάμι. Ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν σοβαρή απώλεια ανθρωπίνων ζωών και εκτεταμένες καταστροφές στην Πάφο και Λεμεσό. Η πόλη και το φρούριο της Πάφου ισοπεδώθηκαν. Το φρούριο της Πάφου καταστράφηκε και το λιμάνι έμεινε χωρίς νερό. Η ακτογραμμή της Πάφου μετακινήθηκε προς τη θάλασσα.Όσοι βιώνουν το Τσουνάμι και περιγράφουν:«….στην Κύπρο η θάλασσα ανυψώθηκε από τη δόνηση και όρμησε στη στεριά. Τεράστιες μάζες θαλάσσιου νερού μεγάλες σαν βουνά κατέκλυσαν τη στεριά, κατεδαφίζοντας κτήρια και γεμίζοντας χωριά με ψάρια. Η Πάφος, υπέφερε πιο πολύ, το λιμάνι της αποξηράθηκε και η πόλη κατακλύστηκε από την θάλασσα….»

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

7-8 Αυγούστου. 1303-Νότια της Κύπρου: Μάλλον μέτριας ισχύς σεισμός που κατέστρεψε τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας και προκάλεσε πανικό στον πληθυσμό.
1350-(6.5)-Δυτική Κύπρος,Πάφος: Τοπικός ισχυρός σεισμός που ισοπέδωσε την Πάφο.
16 Οκτώβρη 1479-(6.0)-Κεντρική Κύπρος,Λευκωσία: Τοπικός ισχυρός σεισμός που επηρέασε κυρίως τη Λευκωσία.
15 Μαρτίου. 1481-(6.3)-Δυτικά της Κύπρου: Πρόκειται πιθανόν για έναν σεισμό που έπληξε την Ρόδο και έγινε αισθητός σε Μικρά Ασία, Κρήτη και Αίγυπτο.
24 Απριλίου. 1491-(7.0)-Νοτιοανατολική Κύπρος: Τοπικός ισχυρός σεισμός που έγινε αισθητός σε όλο το νησί και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στη Μεσαορία.
12 Δεκεμβρίου. 1542-ΒΔ της Κύπρου: Μέτριας ισχύς σεισμός που προκάλεσε μικρές ζημιές.
1546-Κύπρος: Πρόκειται πιθανόν σεισμό που έγινε στο Ισραήλ και είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας.
25 Απριλίου. 1567-(6.3)-Νότια Κύπρος: Τοπικός Ισχυρός σεισμός, με έντονη μετασεισμική ακολουθία, που έγινε αισθητός σε όλο το νησί και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στη Λεμεσό . Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν για δύο χρόνια.
28 Ιανουαρίου. 1577-(6.4)-Νότια Κύπρος: Τοπικός, ισχυρός, ζημιογόνος σεισμός σεισμός με έντονη μετασεισμική ακολουθία. Έγινε αισθητός και στη Τουρκία, Συρία και Παλαιστίνη.
10 Δεκεμβρίου. 1718-(6.3)-Κεντρική Κύπρος: Τοπικός ισχυρός σεισμός με θύματα στη Λευκωσία και Αμμόχωστο.
10 Δεκεμβρίου. 1735-(6.6)-Ανατολική Κύπρος,Αμμόχωστος: Τοπικός ισχυρός σεισμός με τουλάχιστον 200 θύματα στην Αμμόχωστο.
29 Ιουνίου. 1896-(6.5)-190km νότια της Κύπρου: Η προσεισμική ακολουθία άρχισε στις 18 Μαρτίου και συνεχίστηκε με πιο έντονο βαθμό στις 19 και 22 Ιουνίου. Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρο το νησί. Στο Ακρωτήρι ανοίχθηκαν ρωγμές στο έδαφος και προκλήθηκαν εκτεταμένες κατολισθήσεις κατά μήκος των ακτών.
5 Ιανουαρίου. 1900-(5.8)-Κεντρική Κύπρος: Ισχυρός, ζημιογόνος σεισμός που επηρέασε τη Μεσαορία. Έγινε αισθητός σε όλη την ανατολική Μεσόγειο λόγω του σχετικά μεγάλου εστιακού βάθους του.
27Αυγούστου. 1903-(5.3)-Λεμεσός: Ισχυρός, ζημιογόνος σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη τη Κύπρο.
23 Φεβρουαρίου. 1906-(5.6)-Λεμεσός: Ισχυρός σεισμός που έγινε αισθητός σε όλο το νησί και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε Λεμεσό και Κολόσσι.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

29 Σεπτεμβρίου.1918-(6.3)-Ανατολικά της Κύπρου: Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο μεταξύ της Κύπρου και της ακτής της Λεβαντίνης. Έγινε αισθητός σε όλο το νησί, ιδιαίτερα στη Λάρνακα και στην Αμμόχωστο, στο Λίβανο, στη Συρία και στο Ισραήλ. Καταγράφηκε σε 23 σεισμογράφους.
18 Φεβρουαρίου.1924-(6.0)-Νοτιοανατολικά της Κύπρου: Έγινε αισθητός κυρίως στο νότιο-ανατολικό τμήμα του νησιού προκαλώντας μικρές ζημιές στην Αμμόχωστο.
13 Δεκεμβρίου.1927-(5.3)-Νότια Κύπρος: Ισχυρός τοπικός σεισμός στην περιοχή της Λεμεσού με έντονη μετασεισμική ακολουθία. Ο σεισμός προκάλεσε σημαντικές βλάβες σε κτίρια σε όλη σχεδόν την επαρχία της Λεμεσού.
9 Μαΐου. 1930-(5.5)-Πάφος: Καταστροφικός σεισμός που έπληξε κυρίως την επαρχία Πάφου. Προκάλεσε καταστροφές σε εκκλησίες και σπίτια στη Πάφο, Πέγεια και Έμπα και προξένησε κατολισθήσεις στη Νατά και στην Επισκοπή Πάφου.
25 Ιουλίου. 1930-(5.1)-Σαιττάς,Κεντρική,Νότια Κύπρος:Τοπικός σεισμός που προκάλεσε μικροζημιές στο Σαϊττά.
26 Ιουνίου. 1937-(5.3)-Κεντρική-δυτική Κύπρος: Ισχυρός τοπικός σεισμός στη δυτική Κύπρο, ο οποίος κατέστρεψε σπίτια και εκκλησίες σε Πάχνα, Πλάτρες, Πενταλιά, Όμοδος, Άρσος, Σαλαμιού και προξένησε κατολισθήσεις στην Αρμίνου.
24 Ιουλίου. 1940-(5.2)-Κεντρική Κύπρος,Λακατάμια: Τοπικός σεισμός που προκάλεσε μικροζημιές στη Μεσαορία, ιδιαίτερα στη Λακατάμια και Παλλουριώτισσα.
20 Ιανουαρίου.1941-(6.5)-Ανατολική Κύπρος,Παραλίμνη: Πολύ ισχυρός σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην επαρχία Αμμοχώστου (τραυματισμοί και καταρρεύσεις σπιτιών σε Παραλίμνι και Αμμόχωστο), ζημιές σε Λευκωσία και Λάρνακα και δημιούργησε ένα μικρό τσουνάμι που έπληξε τις ακτές του Ισραήλ.
9 Δεκεμβρίου.1947-(5.4)-Αλεξανδρέττα(Ανατολικά της Κύπρου): Ισχυρός σεισμός που έγινε αισθητός σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στην Λευκωσία και στην Αμμόχωστο. Ο σεισμός που είχε επίκεντρο τον κόλπο της Αλεξανδρέττας έγινε αισθητός κυρίως στην Τουρκία και στο Βόρειο Ισραήλ.
15 Οκτωμβρίου.1952-(5.2)-Λεμεσός:Τοπικός σεισμός που προκάλεσε μικροζημιές στη Λεμεσό, Αρακαπά, Βάβλα και Λάρνακα.
10 Σεπτεμβρίου. 1953-(6.5)-Δυτική Κύπρος,Αξύλου:Σφορδός, καταστροφικός (πιθανόν διπλος) σεισμός στην επαρχία Πάφου. Σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 100 και 4000 έγιναν άστεγοι. Επηρεάστηκαν 158 χωριά και πόλεις. Οι περισσότερες ζημιές προκλήθηκαν από κατολισθήσεις και επιφανειακές ρωγμώσεις. Καταστράφηκαν 1,600 σπίτια ενώ σε άλλα 10,000 σπίτια και δημόσια κτήρια προκλήθηκαν διάφορες ζημιές. Πέντε χωριά (Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα) μετατράπηκαν σε ερείπια και σε άλλα 105 προκλήθηκαν μικρότερες ζημιές.
Κατά την ώρα που σημειώθηκε ο σεισμός πολλοί αγρότες βρίσκονταν στις υπαίθριες εργασίες τους και έτσι αποφεύχθηκαν μεγαλύτερες απώλειες. Οι σεισμοί προκάλεσαν επίσης σημαντικές ζημιές στη Λεμεσό, όπου παρατηρήθηκαν και φαινόμενα εδαφικής ρευστοποίησης. Παρατηρήθηκε επίσης ένα μικρό τσουνάμι στις ακτές της Πάφου.Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε Λίβανο, Ισραήλ, Αίγυπτο, Καστελόριζο, Ρόδο και Τουρκία. Ακολούθησαν δεκάδες αισθητοί μετασεισμοί για έναν περίπου χρόνο.
15 Σεπτεμβρίου. 1961-(5.7)-Λάρνακα: Μέτριας ισχύς σεισμός με επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας, που έγινε αισθητός σχεδόν σε όλο το νησί. Προκλήθηκαν μικρές ζημιές στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού.
28 Μαρτίου. 1984-(5.0)-Δυτική Κύπρος,Λάρνακα: Ζημιογόνος σεισμός που προκάλεσε πανικό και μικροζημιές στην Λάρνακα και στο Κίτι. Έγινε αισθητός στη Λεμεσό και στη Λευκωσία.
23 Φεβρουαρίου. 1995-(5.9)-Πάφος:Καταστρεπτικός σεισμός στην επαρχία Πάφου με 2 νεκρούς. Αρκετά σπίτια κατέρρευσαν στα χωριά Πάνω Αρόδες και Μηλιού. Ζημιές προκλήθηκαν επίσης στα χωριά Περιστερώνα, Στενή, Γιαλιά, Αργάκα, Πωμός, Πύργος, Λεύκα, Νέο Χωριό Ακάμα, Λατσί και Πόλη Χρυσοχούς.
9 Οκτωμβρίου. 1996-(6.8)-Πάφος:Πολύ ισχυρός σεισμός στο Νοτιοδυτικό τμήμα της Κύπρου. Προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της Πάφου και της Λεμεσού, καθώς και σε ενοίκους πολυκατοικιών σε Λευκωσία, Λάρνακα και Παραλίμνι. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από δευτερογενή αίτια και 20 τραυματίστηκαν ελαφρά. Προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές, κυρίως σε Πάφο και Λεμεσό.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

11 Αυγούστου. 1999-(5.6)-Λεμεσός:Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο στο χωριό Γεράσας Λεμεσού ο οποίος έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί. Προκάλεσε ζημιές σε κτίρια στη Λεμεσό και σε χωριά στο βόρειο μέρος της επαρχίας. 40 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά λόγω πανικού. Μεγάλος αριθμός μετασεισμών συνεχίστηκε για πολλούς μήνες.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

15 Απριλίου. 2015-(5.6)-Νοτιοδυτική Κύπρος,Κισσόνεργα:Ισχυρός σεισμός με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κισσόνεργας στην Πάφο. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο: Πολύ έντονα αισθητός στην επαρχία Πάφου, ιδιαίτερα στην επικεντρική περιοχή, έντονα αισθητός στην επαρχία Λεμεσού, ελαφρά αισθητός στην επαρχία Λευκωσίας και έγινε αντιληπτός από μερικούς κατοίκους στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου. Προκάλεσε περιορισμένες ζημιές σε κτίρια στην επαρχία Πάφου.Κατά τις επόμενες ημέρες σημειώθηκε μεγάλος αριθμός μετασεισμών, ο μεγαλύτερος των οποίων είχε μέγεθος 4.0 και σημειώθηκε 8 λεπτά αργότερα.

Xristos Ritsinias

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου