Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019

Πώς καταλαβαίνουν οι σκύλοι τα συναισθήματα των ανθρώπων;

Κάποιοι λένε ότι οι σκύλοι μπορούν και μυρίζουν τα συναισθήματα των ανθρώπων και για αυτόν τον λόγο μπορεί κάποιους να τους προτιμούν και να παίζουν μαζί τους, ενώ κάποιους άλλους να τους γαβγίζουν. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο και αν ναι πώς το καταφέρνουν;
Πραγματοποιήθηκε σχετικό πείραμα με κατοικίδια σκυλιά (Λαμπραντόρ και Γκόλντεν Ριτρίβερ) τα οποία πλησίαζαν σε ιδρώτα που είχαν συλλέξει με μπλούζες ποτισμένες με ιδρώτα μασχάλης ανδρών σε κατάσταση φόβου και από άνδρες σε κατάσταση χαράς, οι οποίοι δεν συμμετείχαν με άλλο τρόπο στις διαδικασίες του πειράματος πέρα από την προσφορά του ιδρώτα.
Το ερευνητικό ερώτημα ήταν το εξής: Παρέχουν οι μυρωδιές του ανθρωπίνου σώματος, που παράγονται σε συναισθηματικές συνθήκες χαράς και φόβου, πληροφορίες που είναι ανιχνεύσιμες από τους σκύλους; 

Το πείραμα περιελάμβανε τον ιδιοκτήτη του σκύλου, έναν άγνωστο και τον διανομέα ιδρώτα. 
Οι εξαρτημένες μεταβλητές ήταν οι σχετικές συμπεριφορές των σκύλων με προσέγγιση, αλληλεπίδραση και οπτική επαφή με τον άγνωστο, ενώ μετρήθηκε το στρες και οι καρδιακοί τους παλμοί. 
Όταν οι σκύλοι πλησίαζαν τον ιδρώτα των φοβισμένων ατόμων παρουσίαζαν αγχώδη συμπεριφορά και αυξημένους καρδιακούς παλμούς. 
Παρατηρήθηκε επίσης ότι οι σκύλοι πλησίαζαν ευκολότερα αγνώστους οι οποίοι συνοδευόταν από την χαρούμενη οσμή. 
Φαίνεται λοιπόν πως οι σκύλοι μέσω χημικών σημάτων έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα άλλων ειδών, των ανθρώπων στην περίπτωση του πειράματος αυτού.
Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε δρόμο τον οποίο έχει υπό τον έλεγχο της κάποια αγέλη προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας χωρίς να αισθανθείτε φόβο.
Έχεις νιώσει ποτέ απειλή από αγέλη σκύλων ή μεμονωμένα σκυλιά;
Πώς αντέδρασες;
Σύνδεσμος στη σχετική έρευνα: https://link.springer.com/article/10.1007/s10071-017-1139-x
MY INFO:
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου