Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019

Κατευθυντήριες οδηγίες για την ασφαλή οδήγηση ασθενοφόρου (Μέρος Πρώτο)

Αποτέλεσμα εικόνας για οδήγηση ασθενοφόρου


Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου

Λάβετε σοβαρά υπόψη τις παρακάτω κατευθυντήριες οδηγίες οποτεδήποτε οδηγείτε στο δρόμο μετά από μια επείγουσα κλήση:

1.   Να επιλέξετε το συντομότερο δρόμο προς τη σκηνή του ατυχήματος, με τη μικρότερη κυκλοφορία, ήδη από τη στιγμή που γίνεται η κλήση.

2.   Να αποφύγετε δρόμους με πυκνή κυκλοφορία και να μάθετε εναλλακτικές διαδρομές προς κάθε νοσοκομείο σε ώρες αιχμής.

3.   Να αποφύγετε τους μονόδρομους, γιατί μπορούν εύκολα να αποκλειστούν. Μην οδηγείτε αντίθετα με το ρεύμα κυκλοφορίας σε μονόδρομο, εκτός εάν είναι απολύτως αναγκαίο.

4.   Να προσέχετε ιδιαίτερα τους τυχόν παρευρισκόμενους καθώς οδηγείτε προς το σημείο του ατυχήματος. Οι διάφοροι περίεργοι ενίοτε βγαίνουν εκτός της αναμενόμενης πορείας τους.

5.   Να παρκάρετε το ασθενοφόρο σε ασφαλές μέρος, μόλις φτάσετε στη σκηνή του ατυχήματος. Αν παρκάρετε βλέποντας το δρόμο, σβήσε τους προβολείς σας για να μην τυφλώνονται οι διερχόμενοι οδηγοί, εκτός αν κριθεί απαραίτητο να φωτιστεί η σκηνή του ατυχήματος. Αν το όχημα αποκλείει μέρος του δρόμου, φροντίστε να παραμείνουν αναμμένα τα φώτα συναγερμού για να προειδοποιούν τους διερχόμενους μοτοσικλετιστές. Σε κάθε άλλη περίπτωση σβήστε όλα τα φώτα.

Αποτέλεσμα εικόνας για οδήγηση ασθενοφόρου

6.   Να οδηγείτε μέσα στα όρια ταχύτητας όταν μεταφέρετε ασθενή, εξαιρώντας ορισμένες σπάνιες επείγουσες καταστάσεις.

7.   Να οδηγείτε στο ρεύμα κυκλοφορίας.

8.   Να χρησιμοποιείτε τη σειρήνα συναγερμού όσο το δυνατό λιγότερο.

9.   Πάντα να οδηγείτε παθητικά.

10.           Πάντα να οδηγείτε διατηρώντας μια απόσταση ασφαλείας. Χρησιμοποιήστε τον κανόνα 4-2: μείνετε τουλάχιστον για 4 λεπτά πίσω από ένα άλλο όχημα στην ίδια λωρίδα κυκλοφορίας.

11.           Να φροντίσετε να διατηρείτε ανοιχτό το χώρο δίπλα από εσάς, σαν εναλλακτικό δρόμο διαφυγής, στην περίπτωση που το προπορευόμενο όχημα σταματήσει απότομα.

12.           Να χρησιμοποιήσετε τη σειρήνα συναγερμού όταν έχετε αναμμένα τα φώτα συναγερμού, εκτός εάν οδηγείτε σε μεγάλο αυτοκινητόδρομο.

13.           Να θεωρείτε πάντα αναμενόμενο ότι οι άλλοι οδηγοί δεν θα ακούσουν τη σειρήνα ούτε θα προσέξουν τα φώτα συναγερμού.
Διακομιδές με Ασθενοφόρο - Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης
Επιμέλεια Κειμένου

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου