Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Θερίζουν τα ατυχήματα με γουρούνες-«Είναι εξολοθρευτικές»

Η ψευδαίσθηση που οδηγεί πολλούς να τραυματίζονται σοβαρά ακόμα και να χάνουν τις ζωές τους
Θερίζουν τα ατυχήματα με γουρούνες-«Είναι εξολοθρευτικές» εξηγεί στο star.gr ο Τ. Ιαβέρης

Πηγαίνοντας το καλοκαίρι σε κάποιο νησί, σίγουρα θα έχετε σκεφτεί να νοικιάσετε μια γουρούνα ή κάποιο δίκυκλο για τις μετακινήσεις σας.
Πολλοί μάλιστα θεωρούν πως ένα τετράτροχο όχημα (όπως η γουρούνα), ίσως είναι πιο ασφαλές από ένα δίτροχο (όπως το μηχανάκι).
Ωστόσο οι στατιστικές, αλλά και το καλοκαίρι που μας πέρασε, απέδειξαν ακριβώς το αντίθετο, καθώςαυξήθηκαν κατακόρυφα τα ατυχήματα με γουρούνες στα νησιά (και δη στη Μύκονο), με τις εικόνες να προκαλούν σοκ.
Το star.gr επικοινώνησε με τον Τάσο Ιαβέρη Μαρκουϊζο έναν από τους πλέον αρμόδιους και ειδικούς για το θέμα, ο οποίος υπήρξε από τους καλύτερους οδηγούς αγώνων, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του.

Αυτά που μας είπε δεν θα αρέσουν σε πολλούς, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που «κατηγορούν» τις κακοτεχνίες στους δρόμους, την έλλειψη φωτισμού και την ελλιπή οδική σήμανση, αλλά η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι άλλη.
«ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΙΚΟ»
Όπως μας εξήγησε, ο γουρούνες είναι «ένα πραγματικά εξολοθρευτικό μηχάνημα. Είναι ένα είδος μοτοσικλέτας απλά έχει τέσσερις ρόδες. Δεν φταίει όμως το μηχάνημα. Πριν λίγο καιρό υπήρχαν και τρίτροχες τέτοιες, οι οποίες ήταν εγκληματικές, και απαγορεύτηκαν παγκόσμια. Κόβανε πόδια. Κατέβαζες το πόδι και το πάταγε η πίσω ρόδα. Παρ΄όλ΄αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν τέτοιες, και το ίδιο είναι με όλα τα δίκυκλα».
Η ΓΟΥΡΟΥΝΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΣΤΕΚΕΣΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ:

«Δεν είναι ένα όχημα κλειστό η γουρούνα. Δεν έχει καρότσα, δεν είσαι μέσα. Και επίσης είναι ένα στενό και ψηλό όχημα που ανατρέπεται εύκολα. Δηλαδή αν το στρίψεις γρήγορα, θα φάει τούμπα. Το δίκυκλο θεωρητικά για κάποιον που γνωρίζει την ισορροπία είναι πιο ευέλικτο αν θες να πάρεις τη σωστή κλίση. Πάνω στη γουρούνα τα παιδιά ξεχνιούνται, ανεβαίνουν δυο-δυο, χάνουν τον έλεγχο, πέφτουν, δεν έχουν καμιά προστασία, δεν φοράνε κράνος, φοράνε μαγιό, είναι ξυπόλητα έχουν πει καμιά μπύρα, καμιά τσικουδιά, διακοπές είναι αυτές» μας εξηγεί ο Τάσος Ιαβέρης και ξεκαθαρίζει ότι οι γουρούνες δεν είναι επικίνδυνες μόνο για τα πιτσιρίκια αλλά και για τους ενήλικες:
«Η γουρούνα σου δίνει την ψευδαίσθηση ότι στέκεσαι χωρίς να πέσεις. Αλλά στέκεσαι χωρίς να πέσεις όταν είσαι ακίνητος. Όταν όμως κινείται, στέκεσαι πολύ ψηλά στο κέντρο βάρους της. Μπορεί πολύ εύκολα να σηκωθεί. Αν πηγαίνεις σιγά και προσεκτικά υπάρχει λίγη παραπάνω προστασία. Αλλά πάλι είσαι ευάλωτος. Πάλι είσαι στον αέρα. Δίκυκλα, τετράκυκλα, τρίκυκλα αυτού του τύπου είναι μηχανές που το πρώτο πράγμα που θα χτυπήσει πάνω σε αυτοκίνητο ή κατά την πτώση, είναι το σώμα του αναβάτη, με αποτέλεσμα όταν δεν φοράς κράνος να υπάρχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις».
fnwbdnobap55983e3d656a6.jpg
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ-ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΑ ΤΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ:
«Στα νησιά νοικιάζουνε γουρούνες οι οποίες πραγματικά εξολοθρεύουν. Για να σας πω μια τάξη μεγέθους για να καταλάβετε περίπου γιατί δεν φταίει η γουρούνα από μόνη της, φταίει αυτός που ανεβαίνει στη γουρούνα, φταίει αυτός που νοικιάζει την γουρούνα σε κάποιον ο οποίος είναι ανήλικος, ανόητος, μεθυσμένος, χωρίς κράνος. Φταίει η Πολιτεία η οποία δεν λαμβάνει προληπτικά τα μέτρα της, να μην δίνει το δικαίωμα σε αυτούς οι οποίοι νοικιάζουν προκειμένου να κερδοσκοπήσουν με ένα μηχανάκι στον οποιοδήποτε αδαή, άσχετο και επικίνδυνο πιτσιρικά, ανάγωγο κιόλας, γιατί κάθε πιτσιρικάς κουβαλά την Παιδεία που έχει αποκομίσει από τον μπαμπά του και την μαμά του. Όλοι οι Έλληνες είναι άφοβοι στο δρόμο γι΄αυτό σκοτώνονται και διαλύονται, και δεν φοράνε κράνη».
(Ατύχημα με γουρούνα το καλοκαίρι που μας πέρασε στη Μύκονο)
troxaio-gourouna-mykonos.jpg
ΥΠΕΡΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΠΤΩΣΕΙΣ, ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΞΕΠΕΤΣΙΑΣΜΑΤΑ:
«Για τις γουρούνες πριν από δυο χρόνια, είχα πάει στην Πάρο και είχα κάνει ομιλίες σε κάποια Λύκεια. Μου είπε ένας κινηματογραφιστής, ότι είχε καταγράψει ένα Περιφερειακό συνέδριο των Κυκλάδων, Πάρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Νάξου… όλες οι Κυκλάδες. Όπου είχαν μαζευτεί όλοι οι Περιφερειάρχες, καθώς μες το καλοκαίρι το τρίμηνο εκείνο είχαν υπερπολλαπλασιαστεί οι πτώσεις, οι τραυματισμοί, τα ξεπετσιάσματα, τα σπασμένα άκρα, πόδια, χέρια, νεαρών παιδιών που ήταν χωρίς μυαλό, χωρίς κράνος, μεθυσμένα, χωρίς δίπλωμα, οτιδήποτε. Και επειδή ήταν τόσα πολλά τα περιστατικά, τα Ιατρικά Κέντρα των νησιών μπούκωσαν δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τον αριθμό των τραυματιών μαζί με τους κατοίκους των νησιών που είχαν πάει για διάφορους τραυματισμούς ή εξετάσεις. Μαζευτήκανε λοιπόν και έκαναν ένα συνέδριο μεγάλης διάρκειας, όπου μετά από 5 ώρες έβγαλαν ένα πόρισμα. Ξέρετε ποιο είναι; Να μεγαλώσουν τα νοσοκομεία!!! Είναι τραγικό. Πρέπει αυτό να σταματήσει εκεί που γεννιέται. Να πας να πεις σε εκείνους τους ανθρώπους που νοικιάζουν γουρούνες ότι δεν με ενδιαφέρει αν θες να βγάλεις λεφτά. Για να δώσεις πρέπει να υπάρχουν καθορισμένες προδιαγραφές του κώδικα και έξω από τον κώδικα υπάρχουν οι προδιαγραφές της ανθρώπινης ζωής. Δεν μπορούν να σακατεύονται τα πιτσιρίκια χωρίς , λόγο μεθυσμένα στους δρόμους».
mikonos-gourouna-708-640x289.jpg
ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΓΟΥΡΟΥΝΕΣ;
«Όχι μπορούν να οδηγούνται από ανθρώπους που έχουν δίπλωμα και είναι σε κατάσταση όχι μέθης, φοράνε κράνος προδιαγραφών, δεν είναι “γυμνοί” με τα πόδια έξω, που αν βάλει το πόδι κάτω δεν θα μείνει τίποτα…Δεν μπορείς ούτε υπάρχει λόγος να απαγορεύσεις τίποτε από την ώρα που υπάρχει δυνατότητα και επιτρέπεται παγκόσμια να κατασκευάζονται. Γιατί τα αυτοκίνητα που σκοτώνονται κάθε μέρα πρέπει να τα απαγορεύσουμε; Όχι. Την ανοησία πρέπει να απαγορεύσουμε».
«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ»
«Δεν είναι θέμα απαγόρευσης. Είναι θέμα αυτοεκτίμησης. Ο καθένας μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πόσο σπουδαίος, μοναδικός, ανεκτίμητος, αναντικατάστατος και αγαπημένος είναι για τον μπαμπά του, τη μαμά του, τη γυναίκα του, τα παιδιά του. Που φεύγεις το πρωί θυμωμένος είτε με γουρούνα είτε με αυτοκίνητο είτε με δίκυκλο και δεν σκέφτεσαι ότι το απόγευμα σε περιμένουν τα παιδάκια σου να κάνεις μια αγκαλιά, δεν σκέφτεσαι ότι ο μπαμπάς και η μαμά σου θα τρελαθούν αν τους πάρουν και τους πουν ότι είσαι στην Εντατική, ή ελάτε στο νεκροτομείο».
2xgty4qs.jpg

Με αφορμή μάλιστα την συζήτηση για τις γουρούνες, ο Τάσος Ιαβέρης μας εξήγησε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο με τις γουρούνες, αλλά με την γενικότερη νοοτροπία που υπάρχει στον δρόμο, ο,τι όχημα κι αν οδηγεί κανείς:
«Όταν οι Έλληνες νιώθουν Σουμάχερ, Ρόσι ή Λορέντζο, τότε προσβάλλουν αυτούς τους ανθρώπους. Θα ξέρετε για το MOTO GP, είναι οι καλύτεροι οδηγοί μακράν του κόσμου, αλλά δεν κυκλοφορούν με μοτοσικλέτα. Το διανοείστε;Επειδή γνωρίζουν ότι γύρω τους έχουν δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ανόητους, τρελούς, αυθάδεις, ανάγωγους, αναιδείς, αγενείς και μάγκες.Και επίσης δεν τρέχουν ούτε με το αυτοκίνητο».
mykonoskontres10.jpg
ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΙΚΑΝΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ:
«Δεν θέλω ικανούς ή καλούς οδηγούς στο δρόμο. Ξέρετε τι θέλω; Καλούς ανθρώπους. Να μην θέλουν να σε βλάψουν. Τι μου΄κανες για να σε βλάψω; Η νομοθεσία λέει ότι κάποιος σκότωσε ή τραυμάτισε κάποιον εξ΄αμελείας. Ποια αμέλεια; Εξ΄αλητείας! Και αν μάλιστα τον εγκαταλείψει είναι και πρόθεση και δόλος προκειμένου να μην αποδειχτεί ότι είσαι παράνομος ή μεθυσμένος, εγκαταλείπεις τον άλλον την στιγμή που θα μπορούσες να γλυτώσεις τη ζωή του δίνοντας του τις πρώτες βοήθειες».
Για να καταλήξει λέγοντας ότι:
«Οι Έλληνες ανησυχούν που αδειάζει το πορτοφόλι τους. Να ανησυχούν που αδειάζει η ζωή τους. Αυτό λέγεται υποβάθμιση της αξίας του ανθρώπου».
Ρεπορτάζ: Χριστίνα Βεργιώτη
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου