Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018

Ασπιρίνη σε χαμηλές δόσεις προστατεύει μόνο άτομα με κανονικό βάρος από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή

Σε μεγαλύτερο σωματικό βάρος δεν παρατηρήθηκε μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.


Ασπιρίνη σε χαμηλές δόσεις προστατεύει μόνο άτομα με κανονικό βάρος από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή

Η ημερήσια πρόσληψη 75 έως 100 mg ασπιρίνης η οποία συχνά συνταγογραφείται για την πρωτογενή ή δευτερογενή πρόληψη καρδιαγγειακής νόσου, επιτυγχάνει το στόχο της, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο "Lancet", μόνο σε ενήλικες που ζυγίζουν λιγότερο από 70 kg. Για τους παχύσαρκους, ενδέχεται να απαιτούνται υψηλότερες δόσεις, οι οποίες όμως θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κινδύνους.
Είναι γνωστό από καιρό ότι το μέτρο χαμηλής δόσης ασπιρίνης που συνιστάται για καρδιαγγειακή πρόληψη αναστέλλει ανεπαρκώς τη συσσωμάτωση αιμοπεταλίων σε πολλά άτομα. Ως αιτία εκτός από τη μη λήψη από τον ασθενή, αναφέρονται η σχετικά αυξημένη παραγωγή αιμοπεταλίων σε διαβητικούς ασθενείς, αλληλεπιδράσεις με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα και επίσης παχυσαρκία.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Peter Rothwell από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασε τώρα σε μια μετα-ανάλυση την επίδραση του σωματικού βάρους. Η μελέτη περιελάμβανε εννέα πρωταρχικές δοκιμές καρδιαγγειακής πρόληψης που περιελάμβαναν περίπου 103.000 ασθενείς και τέσσερις δοκιμές δευτερογενούς πρόληψης στις οποίες συμμετείχαν περίπου 13.000 ασθενείς.
Αποτέλεσμα: Η χαμηλή δόση ασπιρίνης (75 έως 100 mg / ημέρα) μείωσε τον ρυθμό των καρδιαγγειακών συμβάντων μόνο σε άτομα που ζυγίζουν λιγότερο από 70 kg. Ο δείκτης κινδύνου 0,75 ήταν εξαιρετικά σημαντικός με ένα διάστημα εμπιστοσύνης 95% 0,65-0,85.
Σε σωματικό βάρος 70 kg ή περισσότερο, δεν παρατηρήθηκε μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων (λόγος κινδύνου 0,95, 0,86-1,04). Σε αυτά τα άτομα, οι αγγειακοί θάνατοι ήταν πιο πιθανό να εμφανιστούν (αναλογία κινδύνου 1,09, 0,93-1,29) και το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε ακόμη σημαντικά από τους υπολογισμούς του Rothwell (αναλογία πιθανότητας 1,33, 1, 08 έως 1.64).
Ωστόσο, υψηλότερες δόσεις ασπιρίνης (325 mg ή υψηλότερη) είχαν προστατευτική επίδραση σε άτομα άνω των 70 kg.
Επίσης, στην μακροπρόθεσμη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μια άλλη, αν όχι μη αμφισβητούμενη ένδειξη για τη χρήση της ασπιρίνης , το προστατευτικό αποτέλεσμα ήταν και πάλι δοσοεξαρτώμενο. Το όριο σωματικού βάρους για την προληπτική αποτελεσματικότητα της "χαμηλής δόσης" φαίνεται να είναι τα 80 κιλά.
Πηγές: Πηγή: "Lancet"
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου