Σάββατο, 28 Ιουλίου 2018

Υπάρχουν 86 εθελοντικές ομάδες στην Αττική, αλλά μηδενικός συντονισμός

Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς στο Μάτι

Σοβαρά προβλήματα στο υπάρχον δίκτυο εθελοντισμού της Ελλάδας κάνει λόγο η πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών, Ξένια Γεωργιάδου. Τι καταγγέλλει σχετικά με τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής.
Για «μπάχαλο» στο καθεστώς λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων στην Ελλάδα κάνει λόγο η πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών, Ξένια Γεωργιάδου, η οποία εκφράζει τη λύπη αλλά και την αγανάκτησή της για την αδυναμία ουσιαστικής συνδρομής στην προσπάθεια κατάσβεσης των φονικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική.
Μιλώντας στο Sputnik, η κ. Γεωργιάδου πραγματοποιεί ειδική αναφορά στο υπάρχον δίκτυο εθελοντών, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στην πρόσφατη τραγωδία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 82 άτομα.
«Ο αριθμός των εθελοντών δεν είναι πολύ μεγάλος, αλλά το πρόβλημα δεν είναι αυτό» τονίζει ευθύς εξαρχής. «Αυτό που μας προβληματίζει είναι η έλλειψη συντονισμού» σπεύδει να προσθέσει, χαρακτηριστικά.
«Δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους» 

Όπως καταγγέλλει στο Sputnik, οι διάφορες εθελοντικές ομάδες αρνούνται να συνεργαστούν και προτιμούν να διατηρούν μία τελείως αυτόνομη πορεία. «Αυτό διαπιστώνεται κυρίως σε επίπεδο προετοιμασίας, καθώς οι ομάδες δεν δέχονται, για ποικίλους λόγους, να πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις» εξηγεί η κ. Γεωργιάδου.


«Δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους» επαναλαμβάνει ενδεικτικά, δηλώνοντας τη δυσαρέσκειά της και εκφράζοντας την απορία της γι' αυτό που λαμβάνει χώρα.
300 εθελοντικές ομάδες
Κατά την ίδια, αυτή τη στιγμή στο μητρώο της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι εγγεγραμμένες περίπου 300 εθελοντικές ομάδες, εκ των οποίων οι 86 δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αττικής και της Αθήνας.
Όσον αφορά τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων 24ώρων, η κ. Γεωργιάδου είναι σαφής: «Δεν υπήρχε καμία προετοιμασία από τον κρατικό μηχανισμό, ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός των εθελοντών».
Η ευθύνη για τη λειτουργία και αξιοποίηση των εθελοντών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, βαραίνει την εκάστοτε περιφέρεια, και στην προκειμένη την Περιφέρεια Αττικής. Μετά την κήρυξη, ωστόσο, της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των εθελοντικών ομάδων μετατοπίστηκε στην πυροσβεστική υπηρεσία.
Ελλιπής κατάρτιση και… μπάχαλο
Η κ. Γεωργιάδου, ωστόσο, κάνει ειδική μνεία και σε μία άλλη παράμετρο, η οποία αντικατοπτρίζει το δυσμενές περιβάλλον λειτουργίας του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Και ποια είναι αυτή; Μα φυσικά, η ορθή εκπαίδευση.
Κατά την άποψη της ίδιας, η εκπαίδευση των εθελοντών θα πρέπει να υλοποιείται σε ετήσια βάση. «Απαιτείται μία πολύωρη και τακτική κατάρτιση, προκειμένου να πούμε ότι κάποιος είναι ειδικός και έτοιμος να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων» επισημαίνει η επικεφαλής του Ινστιτούτου.
Όμως τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; «Θα το πω με μία λέξη, ένα μπάχαλο» σπεύδει να απαντήσει η κα Γεωργιάδου, η οποία μάλιστα, στιγματίζει το έλλειμμα ουσιαστικής κατάρτισης. Άλλωστε, όπως καταγγέλλει, αυτό θέτει σε κίνδυνο και τη ζωή των ίδιων των εθελοντών.
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου