Παρασκευή, 6 Απριλίου 2018

Μπορούμε να φάμε το πασχαλινό κόκκινο αυγό αν έχει περάσει μέσα η βαφή;

Μπορεί να είναι όμορφα στην εμφάνιση, το σπάσιμό τους να φέρνει το μήνυμα της Ανάστασης, πώς όμως θα τα απολαύσουμε χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για... παρενέργειες;
Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγουμε τα έτοιμα βαμμένα αυγά εάν δεν είμαστε σίγουροι για την ποιότητα του αβγού και της βαφής τους. Σε κάθε περίπτωση τα αβγά δεν πρέπει να είναι ραγισμένα και δεν πρέπει να τα πλένουμε πριν τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο γιατί με τον τρόπο αυτό επιταχύνεται η αλλοίωσή τους. 
Ακόμη, αν οι βαφές του εμπορίου περάσουν στο εσωτερικό των αβγών δεν θα πρέπει να τα καταναλώνουμε - εκτός κι αν οι οδηγίες της βαφής γράφουν διαφορετικά, ωστόσο και πάλι καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί.
Επίσης τα Πασχαλινά αυγά διατηρούνται μέχρι επτά ημέρες στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου. Οπότε είναι λάθος να στολίζουμε με αυτά το τραπέζι μας και να περιμένουμε το... τσούγκρισμα. Έτσι εάν ακολουθείτε το έθιμο και βάφετε τα αυγά τη Μ. Πέμπτη μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα πρέπει να τα έχετε καταναλώσει.
Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας τη βαφή;

Ναι και όχι τόσο δύσκολα όσο νομίζετε. Βράζουμε 3-4 φλιτζάνια κομμένο και καθαρισμένο παντζάρι (μόνο τη ρίζα) με 2 κουταλιές ξίδι και νερό. Σουρώνουμε, και μέσα στο διάλυμα βράζουμε τα αυγά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι και 15 λεπτά, ανάλογα με το πόσο 
βαθύ θέλουμε το χρώμα. 
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου