Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018

Τα οφέλη του “γυμνού” ύπνου - ΔεκαΟκτώ λόγοι υγείας για να κοιμηθείτε γυμνοί!

Αποτέλεσμα εικόνας για Πέντε λόγοι υγείας για να κοιμηθείτε γυμνοί!
Ένας στους τρεις ενήλικες κοιμάται γυμνός, σύμφωνα με μια διεθνή μελέτη από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, και αυτό φαίνεται πως παρέχει μια σειρά από οφέλη στην υγεία.
Ορισμένες μελέτες έχουν βρει πως όταν δεν παραμένουμε πολύ ζεστοί στον ύπνο μας αυτό μας βοηθάει να κοιμηθούμε καλύτερα. Βέβαια, η θερμοκρασία δωματίου δεν πρέπει να είναι κάτω από το επίπεδο στο οποίο αισθάνεται κάποιος άνετα, αλλιώς δεν θα μπορέσει κοιμηθεί. Όμως οι ειδικοί του ύπνου συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να έχετε ένα δροσερό βράδυ, καθώς η θερμοκρασία του κεντρικού σώματος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου μισό βαθμό Κελσίου για να μπορέσετε να κοιμηθείτε σωστά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΥΠΝΟΣ

Στον ύπνο ο εγκέφαλος, οδηγείται από το εσωτερικό ρολόι του σώματος και στέλνει μηνύματα προς τα αιμοφόρα αγγεία να διασταλούν ώστε να απελευθερωθεί θερμότητα. Μόνο έτσι ο ύπνος είναι βαθύς και άνετος.
«Η θερμοκρασία του σώματος είναι στο υψηλότερο σημείο στις 11 το βράδυ και στο χαμηλότερο στις 4 το πρωί», λέει ο δρ Chris Idzikowski, διευθυντής του Κέντρου Υπνου του Εδιμβούργου. «Δηλαδή το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει. Αν κάτι εμποδίζει την εν λόγω πτώση της θερμοκρασίας, ο εγκέφαλος θα ξυπνήσει για να δει τι συμβαίνει. Αυτό, σημαίνει ότι θα δυσκολευτείτε να σας πάρει πάλι ο ύπνος ή θα έχετε διαταραγμένο ύπνο. Άρα το πλεονέκτημα του να κοιμάται κανείς γυμνός είναι ότι το σώμα του μπορεί να κρυώσει ευκολότερα και να διατηρηθεί η χαμηλότερη θερμοκρασία που θέλει ο εγκέφαλος».
Το γιατί το σώμα χαμηλώνει τη θερμοκρασία του τη νύχτα παραμένει άγνωστο. Μια θεωρία είναι ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε έτσι επειδή οι ​​πρόγονοί μας στην Αφρική έπρεπε να διατηρηθούν δροσεροί στη σαβάνα. Όπως και νάχει, είναι σημαντικό να μην υπάρχει υπερβολική ζέστη στο κρεβάτι σας.
Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι έχετε ζεστά χέρια και πόδια. Η μείωση της θερμοκρασίας του σώματος επιτυγχάνεται γιατί στέλνεται αίμα στα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος και ειδικότερα στα χέρια και τα πόδια και από εκεί η θερμότητα χάνεται στο περιβάλλον. Αλλά αν τα χέρια και τα πόδια είναι κρύα, τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα συστέλλονται και αυτό μειώνει τη ροή του αίματος. Έτσι η θερμοκρασία του κεντρικού σώματος δεν θα είναι σε θέση να πέσει τόσο εύκολα.
Να γιατί οι άνθρωποι με το σύνδρομο Raynaud – μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά κρύα χέρια και πόδια (πιστεύεται ότι επηρεάζει το 10% των γυναικών) είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία. Το σύνδρομο Raynaud προκαλεί σπασμό στα αιμοφόρα αγγεία των άκρων μειώνοντας τη ροή του αίματος. Έτσι ενώ τα χέρια και τα πόδια των πασχόντων μπορούν να είναι κρύα, η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλή.
Οι ηλικιωμένοι έχουν την τάση να αισθάνονται περισσότερο κρύο στα άκρα τους το βράδυ, πιθανότατα επειδή τα προβλήματα κυκλοφορίας είναι πιο συχνά. Οι γυναίκες είναι επίσης πιθανότερο να υποφέρουν από κρύα χέρια και πόδια, ιδίως σε ορισμένα σημεία του έμμηνου κύκλου λόγω των οιστρογόνων που ρυθμίζουν τα περιφερειακά αιμοφόρα αγγεία στα χέρια και τα πόδια.

ΒΑΘΥΣ ΥΠΝΟΣ

Η πολύ ζέστη στο κρεβάτι ή στο δωμάτιο δεν σημαίνει μόνο ότι θα έχετε λιγότερο ύπνο συνολικά, αλλά μπορεί να σημαίνει λιγότερο βαθύ ύπνο.  Ο βαθύς ύπνος είναι το κλειδί για την καλύτερη μνήμη και την παραγωγή της αυξητικής ορμόνης η οποία επισκευάζει τα κύτταρα και αναπτύσσει το σώμα.
Το 2008 μια ολλανδική μελέτη κατέγραψε τα οφέλη του γυμνού ύπνου. Οι εθελοντές κοιμόντουσαν φορώντας μια συσκευή που επέτρεπε στους ερευνητές να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του δέρματός τους χωρίς να αλλάζουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως όταν η θερμοκρασία του δέρματος αυξήθηκε μόλις 0,4 βαθμούς Κελσίου οι εθελοντές ήταν πολύ  λιγότερο πιθανό να ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα. Σε ηλικιωμένους εθελοντές, η δράση αυτή ήταν έντονη: Η αύξηση των 0,4 βαθμών Κελσίου σχεδόν διπλασίασε τον βαθύ ύπνου και μείωσε τον κίνδυνο να ξυπνήσει κανείς νωρίς το πρωί από 50% σε 4%.
Για να εξασφαλίσετε ότι η θερμοκρασία του σώματος θα πέσει ικανοποιητικά το βράδυ, μη φοράτε κάλτσες, συμβουλεύει ο δρ Idzikowski.  Ο ύπνος με κάλτσες στο κρεβάτι δεν σας επιτρέπει να χάνετε θερμότητα από τα πόδια σας και έτσι στο σώμα σας θα γίνει υπερβολικά ζεστό και μπορεί να ξυπνήσετε.
Σχετικά με τα σκεπάσματα, χρησιμοποιείστε στρώσεις έτσι ώστε αν ζεσταθείτε να μπορείτε να απομακρύνετε ένα σκέπασμα και να δροσιστείτε.

ΚΑΦΕ ΛΙΠΟΣ ΚΑΙ ΩΚΥΤΟΚΙΝΗ

Υπάρχουν όμως και άλλα οφέλη από τον γυμνό ύπνο. Όταν το σώμα δεν είναι υπερβολικά ζεστό, ενεργοποιείται το καφέ λίπος και αυτό μπορεί να σας κάνει να χάσετε κάποιες θερμίδες παραπάνω.
Σε μια μελέτη, μετά από τέσσερις εβδομάδες ύπνου στη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου οι εθελοντές διπλασίασαν την ποσότητα του καφέ λίπους τους.
Το κρύο περιβάλλον αδυνατίζει ενεργοποιώντας το καφέ λίπος το οποίο παράγει 300 φορές παραπάνω θερμότητα από κάθε άλλο όργανο του σώματος. Αυτό σημαίνει πως αν ενεργοποιείται το καφέ λίπος για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τότε ξοδεύετε θερμίδες. Βέβαια, η δαπάνη αυτή της ενέργειας δεν είναι αρκετή για να χάσετε βάρος αλλά η μελέτη έδειξε πως βελτιώθηκε ηαντίσταση στην ινσουλίνη.
Επίσης, το να μη φοράτε ρούχα στον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ανάπτυξη λοιμώξεων από ζυμομύκητες. Το ζεστό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη ορισμένων παρασίτων. Αν φοράτε μάλιστα σφιχτά εσώρουχα αυτό σημαίνει λιγότερος αέρα στην περιοχή και ότι είναι πιο πιθανό να ιδρώσετε κάτι που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
Τέλος, υπάρχει και ένα άλλο όφελος αν μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι με τον/την σύντροφό σας. Ο γυμνός ύπνος θα δημιουργήσει μια γενναιόδωρη ώθηση ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που κάνει καλό στην υγεία και την ψυχική διάθεση. Η παραγωγή της ωκυτοκίνης προκαλείται από την εγγύτητα, ιδιαίτερα την επαφή δέρμα με δέρμα, λέει ο δρ Kerstin Uvnas-Moberg, φυσιολόγος στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωργικών Επιστημών και έναν ειδικός στις ορμόνες. Τα αισθητήρια νεύρα του δέρματος στέλνουν ερεθίσματα στον εγκέφαλο, προκαλώντας την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης.
Η ωκυτοκίνη έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το άγχος.

Πέντε λόγοι υγείας για να κοιμηθείτε γυμνοί!


Αποτέλεσμα εικόνας για Πέντε λόγοι υγείας για να κοιμηθείτε γυμνοί!

Πολλές είναι οι επιστημονικές έρευνες που καταδεικνύουν τα οφέλη του ύπνου χωρίς ρούχα και ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

Τα οφέλη του «γυμνού» ύπνου περιλαμβάνουν από την απελευθέρωση ορμονών με αντιγηραντική δράση μέχρι χαμηλή αρτηριακή πίεση και καλύτερο σεξ!

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα του ύπνου χωρίς ρούχα…


Ενισχύεται η δράση των αντιγηραντικών ορμονών

Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας τείνει να κατεβάζει τη θερμοκρασία του. Η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλούν τα ρούχα, διακόπτουν την απελευθέρωση των ορμονών με αντιγηραντική δράση, όπως επίσης και της αυξητικής ορμόνης.

Κοιμόμαστε πιο βαθιά και ποιοτικά

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για ορισμένες μορφές αϋπνίας ευθύνεται η αδυναμία του σώματος να ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος, ώστε να περάσει σε βαθύτερο στάδιο ύπνου.

Διώχνει την πείνα

Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή κατά τον ύπνο, τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας, την ορμόνης που ευθύνεται για το αίσθημα πείνας, αυξάνονται με αποτέλεσμα να ξυπνάμε πεινασμένοι.

Προστατεύεται το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, αναστατώνουν τις κανονικές συνήθειες ύπνου, μειώνουν τη λίμπιντο και αυξάνουν την επιθυμία για ζάχαρη και υδατάνθρακες. Επίσης, συμβάλουν σε άλλες ορμονικές ανισορροπίες και παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του PMS, της στειρότητας, της νόσου του θυρεοειδούς και διαταραχές των σακχάρων στο αίμα.

Βοηθά στο καλύτερο σεξ

Όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι γυμνοί με το σύντροφό σας, απελευθερώνεται η ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία ελέγχει τη σεξουαλική διέγερση.

10 λόγοι που θα σε ψήσουν να κοιμάσαι γυμνός
Αποτέλεσμα εικόνας για Πέντε λόγοι υγείας για να κοιμηθείτε γυμνοί!


Όχι ότι χρειάζονται και ιδιαίτερα επιχειρήματα για να πετάξεις τα ρούχα σου και να κρυφτείς κάτω από τα σεντόνια με τον/την αγαπημένο/η σου, αλλά το να κοιμάσαι όπως σε έπλασε ο καλός Θεός βοηθάει επίσης την υγεία σου. Παρακάτω θα βρεις ενδεικτικά μόνο μερικά οφέλη που έχει η..,επιστροφή στη φύση.

1. Αυξάνει την οικειότητα

Αν και δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πάνω σε αυτό, το να κοιμάσαι γυμνός με τον/την σύντροφό σου αυξάνει την οικειότητά σας και μπορεί να τονώσει και την σεξουαλική σας ζωή. Aυτό στη συνέχεια αυξάνει τα επίπεδα οξυκοτίνης, η οποία είναι ο νευροδιαμεταβιβαστής που σου προκαλεί όλα αυτάτα ωραία συναισθήματα για το άλλο σου μισό. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Βρετανία, το 57% των ζευγαριών που κοιμόντουσαν γυμνοί ήταν πιο ευτυχισμένοι στη σχέση τους συγκριτικά με το 48% που φόραγε πιτζάμες.

2. Βελτιώνει την υγεία του δέρματος

Το δέρμα μας είναι πάντα σε καλύτερη κατάσταση όταν αναπνέει καλά. Το να κοιμάσαι χωρίς πιτζάμες βοηθάει να αναπνεύσουν οι περιοχές που παραμένουν περιορισμένες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως οι μασχάλες, οι πατούσες ή τα γεννητικά όργανα. Έτσι έχεις λιγότερες πιθανότητες να αναπτυχθεί ζέστη στα σημεία που παραμονεύουν μυκητιάσεις, όπως ο κόλπος ή τα δάχτυλα των ποδιών και να αποφύγεις δερματικούς ερεθισμούς λόγω του ιδρώτα.

3. Κοιμάσαι καλύτερα

Όταν ξαπλώνουμε για ύπνο, η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει, όταν φυσικά δεν εμποδίζεται από πολύ ζεστές πιτζάμες. Όσο πιο ζεστό είναι το σώμα κάτω από τα σκεπάσματα, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να χαλάσει ο ύπνος σου ή να βασανίζεσαι από αϋπνίες. Συν του ότι δε θα έχεις μπλούζες ή πατζάκια που μπλέκονται με τα σεντόνια και σε ενοχλούν. Προτίμησε να ζεσταθείς με την κουβέρτα ή το σύντροφό σου και άσε τον οργανισμό σου να ξεκουραστεί σωστά.

4. Προστατεύει τα γεννητικά σου όργανα

Για τους άντρες, το δροσερό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του ύπνου επιτρέπει και στους όρχεις να μην υπερθερμαίνονται και διατηρεί το σπέρμα υγιές και το σύστημα αναπαραγωγής λειτουργεί κανονικά. Για τις γυναίκες, το δροσερό και ευάερο περιβάλλον ύπνου μπορεί να αποτρέψει κολπικές μυκητιάσεις, αφού ως γνωστόν οι μύκητες αναπτύσσονται καλύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.

5. Βελτιώνει την αρτηριακή πίεση

Οποιοδήποτε εσώρουχο ή πιτζάμα δεν επιτρέπει στο αίμα να κυκλοφορεί ελεύθερα θα πρέπει να αποφεύγεται. Αν κοιμάσαι χωρίς ρούχα, επιτρέπεις στους μύες, την καρδιά και τον εγκέφαλο να αιματώνονται καλύτερα. Επιπλέον, η οξυκοτίνη που αναφέραμε πιο πάνω λειτουργεί προστατευτικά για την καρδιά αφού ρίχνει την αρτηριακή πίεση, ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τα επίπεδα άγχους.

6. Μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Η χαμηλότερη θερμοκρασία κατά τον ύπνο μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, το οποίο βοηθάει το μεταβολισμό και την άμυνα του οργανισμού ενάντια στο διαβήτη τύπου 2. Ο καλύτερος μεταβολισμός μειώνει φυσικά  και προβλήματα παχυσαρκίας ή καρδιακών παθήσεων.

7. Νιώθεις ελεύθερος

Πέρα από τα θέματα υγείας, το να κοιμάσαι γυμνός σου χαρίζει ένα αίσθημα ελευθερίας και σου φτιάχνει τη διάθεση. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι στην αρχαιότητα οι άνθρωποι πίστευαν πως αν δεν κοιμάσαι γυμνός, δεν μπορείς να ονειρευτείς.

8. Ισορροπεί τις ορμόνες

Η έλλειψη ρούχων, επιτρέπει στο σώμα να μειώσει πιο γρήγορα τη θερμοκρασία του, γεγονός που μειώνει την κορτιζόλη - η οποία σε αυξημένα επίπεδα ευθύνεται για το άγχος, τις λιγούρες και το στρες, ανεβάζει τα επίπεδα αυξητικών ορμονών και ισορροπεί τη μελατονίνη. Χημικές ουσίες που βελτιώνουν λειτουργίες του σώματος, όπως η αντιγήρανση και σε βοηθούν να κοιμηθείς καλύτερα.

9. Καίει θερμίδες

Το καφέ λίπος έχει κερδίσει την προσοχή των τελευταίων ερευνών, κυρίως χάρη στην ικανότητά του να παράγει 300 φορές περισσότερη θερμότητα από οποιοδήποτε όργανο του σώματος. Ενώ κανονικά το λευκό λίπος (κακό λίπος) συσσωρεύεται όταν τρώμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε, το καφέ λίπος (καλό λίπος) παράγει θερμότητα η οποία καίει την ενέργεια που αποθηκεύεται στο λευκό λίπος. παρόλο που το καφέ λίπος είναι πιο συνηθισμένο στα μωρά, έρευνες έχουν δείξει ότι έχουμε μια μικρή ποσότητα στον αυχένα.
Μια αμερικανική έρευνα για το περιοδικό «Diabetes» έδειξε ότι ο ύπνος σε κρύο δωμάτιο μπορεί να ενεργοποιήσει το καφέ λίπος στους ενήλικες. Στην έρευνα, πέντε υγιείς άντρες κοιμήθηκαν σε ελεγχόμενο περιβάλλον δωματίου για 4 μήνες. Τον πρώτο μήνα, η θερμοκρασία στο δωμάτιο ήταν στους 23°C, το δεύτερο στους 18°C, τον τρίτο πάλι στους 23°C και τον τέταρτο ανέβηκε στους 26°C. Μετά το δεύτερο μήνα ύπνου στους 18, οι άντρες είχαν σχεδόν διπλασιάσει τον όγκο καφέ λίπους στον οργανισμό τους. Έκαιγαν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη βελτιώθηκα.

10. Είναι πιο εύκολο

Ε ναι! Γλιτώνεις λεφτά για πιτζάμες, γλιτώνεις έξτρα πλυντήρια, γλιτώνεις βάλε-βγάλε το πρωί και το βράδυ. Μην το σκέφτεσαι, μπες σπίτι, πέτα τα ρούχα στην καρέκλα και απόλαυσε μια νέα εμπειρία ύπνου.

healthyliving + onmed + athensvoice
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου