Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2018

Ελαστικά: Μέτρηση πιέσεων

Τα ελαστικά αποτελούν το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που βρίσκεται διαρκώς σε επαφή με το δρόμο και κατά συνέπεια, χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας.
Η τακτική μέτρηση και φυσικά, ο ορισμός της σωστής πίεσης των ελαστικών, είναι δύο σημαντικοί παράγοντες. 
Οι ιδανικές πιέσεις δεν είναι ίδιες για όλα τα αυτοκίνητα, οπότε ο καθένας από εμάς θα ήταν καλό να χρησιμοποιεί στο όχημά του, τις πιέσεις ελαστικών που έχει ορίσει ο κατασκευαστής και αναγράφονται είτε στο βιβλίο του αυτοκινήτου, είτε σε ειδική επιγραφή στην πόρτα του οδηγού, είτε στην τάπα του ρεζερβουάρ. 
Οι πληροφορίες που παρέχονται αφορούν σε πιέσεις υπό κανονικές συνθήκες και στις πιέσεις που είναι σωστό να έχει το αυτοκίνητο κατά το ταξίδι, δηλαδή όταν είναι φορτωμένο και έχει μεγαλύτερο βάρος.
Καθώς τα ελαστικά έχουν μέσα αέρα, είναι λογικό να χάνουν πίεση σε βάθος χρόνου. Αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα πρόβλημα, όμως για αυτόν τον λόγο θεωρείται απαραίτητος ο έλεγχος των πιέσεων όλων των ελαστικών, δηλαδή και της ρεζέρβας, σε μηνιαία βάση και πριν από μεγάλα ταξίδια.
 
Όπως προκύπτει και από τη διεθνή τεχνογνωσία της Michelin στον τομέα, οι σωστές πιέσεις στα ελαστικά συνεπάγονται αυξημένη πρόσφυση και κατά συνέπεια, μεγαλύτερη ασφάλεια στο δρόμο, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν και χαμηλότερη κατανάλωση. Σε περίπτωση που τα ελαστικά δεν έχουν σωστή πίεση, το φρενάρισμα θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό και μπορεί να μη μας προστατεύσουν σε περίπτωση ανάγκης. Ακόμα, όμως, και αν δεν προκύψει περίπτωση ανάγκης, είναι δεδομένο πως η αποτελεσματικότητα των φρένων δε θα είναι ίδια, με συνέπεια περισσότερα μέτρα φρεναρίσματος στην καθημερινή χρήση αλλά και μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου.
Αν τα ελαστικά δεν έχουν την ενδεδειγμένη πίεση, επηρεάζεται σημαντικά η ασφάλεια, τόσο η δική μας όσο και της οικογένειάς μας. Μειωμένη πίεση από αυτήν που πρέπει, μπορεί να οδηγήσει σε υπέρμετρη φθορά, επιφέροντας ανάγκη για πιο γρήγορη αντικατάσταση και σε ακόμη χειρότερη περίπτωση, κλατάρισμα. Επιπλέον, αν το οδόστρωμα είναι βρεγμένο, η πιθανότητα έλλειψης πρόσφυσης σε επιφάνεια νερού (υδρολίσθηση), αυξάνεται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η πιθανότητα ατυχήματος. 
Για τον έλεγχο της πίεσης των ελαστικών, πρέπει να χρησιμοποιούμε τους μετρητές πίεσης που βρίσκουμε σε σημεία πώλησης ελαστικών ή εναλλακτικά σε βενζινάδικα και συνεργεία, αρκεί να είμαστε βέβαιοι για την ακρίβεια των οργάνων.
Είναι χρήσιμο, όμως, να διαθέτουμε και ένα φορητό μετρητή μέσα στο αυτοκίνητο, καθώς αυτό θα μας προσφέρει τη δυνατότητα να μετράμε τις πιέσεις των ελαστικών ανά πάσα στιγμή.
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου