Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΚΡΑΝΟΥΣΑρχή: Να αφαιρεθεί ένα προστατευτικό κράνος ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο πρόκλησης πρόσθετων κακώσεων.
Κράνη που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο του τραυματία πρέπει να αφαιρούνται ΝΩΡΙΣ στη διαδικασία της εκτίμησης. Έτσι, οδιασώστης αποκτά πρόσβαση στο πρόσωπο ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τον αεραγωγό και την αναπνευστική λειτουργία του τραυματία.
Η αφαίρεση του κράνους διασφαλίζει ότι δεν υπάρχει κάποια κρυφή αιμορραγία στο πίσω μέρος της κεφαλής και επιτρέπει στονδιασώστη να μετακινήσει την κεφαλή (από τη θέση κάμψης που προκαλείται από τα μεγάλα σε μέγεθος κράνη) σε ουδέτερη, ευθεία θέση.
Επίσης, επιτρέπει την ολοκληρωμένη εκτίμηση της κεφαλής και του αυχένα κατά τη δευτεροβάθμια εκτίμηση και διευκολύνει την ακινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης, εφόσον ενδείκυνται.
Ο διασώστης εξηγεί στον ασθενή τι πρόκειται να συμβεί. Αν ο ασθενής διαμαρτυρηθεί ότι ο διασώστης δεν θα πρέπει να αφαιρέσει το κράνος, τότε ο διασώστης του εξηγεί ότι κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό μπορεί αν το αφαιρέσει χωρίς να θέτει τη σπονδυλική στήλη σε κίνδυνο.
Απαιτούνται δύο διασώστες γι’ αυτό το χειρισμό. (Υπάρχει και τεχνική για ένα άτομο).

Ένας διασώστης λαμβάνει θέση πάνω από την κεφαλή του τραυματία. Με τις παλάμες να πιέζουν τις πλευρές του κράνους και τα ακροδάχτυλα γυρισμένα γύρω από το κάτω χείλος του, ο πρώτος διασώστης σταθεροποιεί το κράνος, την κεφαλή και τον αυχένα σε όσο το δυνατόν πλησιέστερη προς την ουδέτερη ευθεία θέση επιτρέπει το κράνος.
 Ένας δεύτερος διασώστης γονατίζει δίπλα στον ασθενή, ανοίγει ή αφαιρεί αν χρειάζεται το κάλυμμά του προσώπου, αφαιρεί τυχόν γυαλιά οράσεως ή ηλίου αν υπάρχουν και λύνει ή κόβει τον υποσαγώνιο ιμάντα.
Η κάτω γνάθος του ασθενή συγκρατείται μεταξύ του αντίχειρα και των δύο πρώτων δακτύλων, τα οποία τοποθετούνται στη γωνία της κάτω γνάθου.
Το άλλο χέρι τοποθετείται κάτω από τον αυχένα του ασθενή, πάνω στο ινίο του κρανίου για να αναλάβει τη σταθεροποίησή του.
Τα αντιβράχια του διασώστη θα πρέπει να στηρίζονται πάνω στο πάτωμα ή στο έδαφος ή πάνω στους μηρούς του για πρόσθετη υποστήριξη.


Ο πρώτος διασώστης έλκει τα πλευρικά τμήματα του κράνους ώστε να απομακρυνθούν ελαφρώς από την κεφαλή του τραυματία και αφαιρεί το κράνος εκτελώντας περιστροφικές και παλινδρομικές κινήσεις.
Η κίνηση του κράνους είναι αργή και καλοζυγισμένη.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν το κράνος περνά πάνω από τη μύτη του ασθενή.
Ο διασώστης περιστρέφει το κράνος σε διαφορετικές διευθύνσεις, πρώτα για να ελευθερώσει τη μύτη του ασθενή και έπειτα για να ελευθερώσει το οπίσθιο τμήμα της κεφαλής του ασθενή.Αφού αφαιρεθεί το κράνος θα πρέπει να τοποθετηθεί υπόστρωμα κάτω από την κεφαλή του τραυματία για να διατηρηθεί η ουδέτερη ευθεία θέση.
Η σταθεροποίηση με τα χέρια συνεχίζεται και τοποθετείται ένα κατάλληλου μεγέθους αυχενικό κολάρο.
Για όσο διάστημα ο ένας διασώστης διατηρεί τη σταθεροποίηση της κεφαλής και του αυχένα του ασθενή με τα χέρια, ο άλλος διασώστης εκτελεί κινήσεις. Δεν θα πρέπει σε καμμία χρονική στιγμή οι διασώστες να μετακινήσουν ταυτόχρονα τα χέρια τους.

Σημείωση: Η σωστή αφαίρεση του κράνους βασίζεται σε δύο κύρια σημεία:

1. Για όσο διάστημα ο ένας διασώστης διατηρεί τη σταθεροποίηση της κεφαλής και του αυχένα του ασθενή με τα χέρια, ο άλλος διασώστης εκτελεί κινήσεις. Δεν θα πρέπει σε καμμία χρονική στιγμή οι διασώστες να μετακινήσουν ταυτόχρονα τα χέρια τους.

2. Ο διασώστης περιστρέφει το κράνος σε διαφορετικές διευθύνσεις, πρώτα για να ελευθερώσει τη μύτη του ασθενή και έπειτα για να ελευθερώσει το οπίσθιο τμήμα της κεφαλής του ασθενή.

ΕΚΑΒ
PHTLS

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου