Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Μεταφορά Ασθενή με Καρέκλα

Φωτογραφία του χρήστη Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου (ΕΚΑΒ).

Η μεταφορά του ασθενή με την καρέκλα του ασθενοφόρου είναι μία πρακτική που βρίσκεται μέσα στις αρμοδιότητες των Διασωστών-Πληρωμάτων Ασθενοφόρων παγκοσμίως. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο λοιπόν όλοι ακολουθούν τα πρωτόκολλα που κάποιοι άλλοι σκέφτηκαν για να προστατέψουν τους διασώστες αλλά και τους ασθενείς που μεταφέρουν. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα και κυρίως στην Αθήνα δεν εφαρμόζεται τίποτα από τα διεθνή πρωτόκολλα μεταφοράς ασθενών με καρέκλα (από όροφο με σκάλες).

Ας δούμε τι λένε τα διεθνή πρωτόκολλα λοιπόν. Όπως και στην φωτογραφία του άρθρου ο ασθενής "κοιτάζει" πάντα προς τα κάτω (στις σκάλες) είτε κατεβαίνει είτε ανεβαίνει. Ο ένας διασώστης είναι μπροστά με πρόσωπο και αυτός στις σκάλες και ο δεύτερος διασώστης κρατάει τις πίσω χειρολαβές της καρέκλας. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η σωστή στάση για την άρση του βάρους του ασθενή καθώς είναι και οι δύο διασώστες σε όρθια θέση και οι δυνάμεις που ενεργούν στην σπονδυλική στήλη τους είναι κάθετες ώστε να μην υπάρχουν τραυματισμοί. Επίσης σε περίπτωση ατυχήματος που ο πρώτος διασώστης σκοντάψει (η και ο δεύτερος) δίνεται η δυνατότητα να αφήσουν εύκολα την καρέκλα με τις πίσω ρόδες πάνω στο σκαλί και να μην πέσουν όλοι μαζί από τις σκάλες. Αυτά λοιπόν λένε τα πρωτόκολλα της Ευρώπης και της Αμερικής. Τι γίνεται όμως στην Αθήνα; Μέσα από τα χρόνια έχει καθιερωθεί μία επικίνδυνη τακτική (μεταφοράς του ασθενή με την καρέκλα από σκάλες) τόσο για τους ίδιους τους διασώστες όσο και για τους ασθενείς που μεταφέρουν κατεβάζοντας ουσιαστικά τον ασθενή ανάποδα. Ο πρώτος διασώστης ζεύεται κυριολεκτικά την καρέκλα και τον ασθενή στην πλάτη του και ο δεύτερος διασώστης απλά υποστηρίζει κρατώντας τις μπροστινές χειρολαβές της καρέκλας (καθώς ο ασθενής είναι ανάποδα και κοιτάζει προς τα επάνω της σκάλας όταν κατεβαίνουν) και σκυφτός όπως είναι ο πίσω διασώστης απλά ακολουθεί σηκώνοντας ελάχιστα σε σχέση με τον μπροστά αλλά με λάθος στάση σώματος και αυτός. Τα προβλήματα που προκύπτουν σε αυτόν τον ανάποδο τρόπο για να κατέβει ο ασθενής με την καρέκλα από σκάλες είναι πολλά και σοβαρά. Αρχικά η λάθος στάση σώματος και των δύο καθώς ο μπροστινός είναι γερμένος μπροστά για να έχει στην πλάτη του την πλάτη της καρέκλας του ασθενή και τον ασθενή με επακόλουθο να πέφτει όλο αυτό το βάρος επάνω στην σπονδυλική του στήλη η οποία είναι σε πολύ λάθος θέση με αποτέλεσμα όλων αυτων να προκύψουν σε βάθος χρόνου πολλαπλά προβλήματα υγείας μη αναστρέψιμα. Ο δεύτερος διασώστης (ο πίσω) ουσιαστικά δεν σηκώνει σχεδόν καθόλου (η κατανομή βάρους στην σωστή μεταφορά της καρέκλας με πρόσωπο ο ασθενής προς τα κάτω είναι 50%-50% ενώ στην λάθος μεταφορά που εφαρμόζεται στην Αθήνα είναι 80%-20% εις βάρος του διασώστη που είναι μπροστά) όμως λογω του ότι είναι πολύ χαμηλά τα χερούλια είναι σκυμμένος πολυ οπότε έχει και ο πίσω διασώστης λάθος στάση για άρση βάρους με τα γνωστά αποτελέσματα. Επίσης σε περίπτωση ατυχήματος (με τον ανάποδο τρόπο μεταφοράς) αν σκοντάψει δηλαδή ο πρώτος διασώστης θα πέσουν όλοι μαζί μέχρι κάτω διότι δεν δίνεται η δυνατότητα να ακουμπήσουν την καρέκλα στα σκαλιά καθώς είναι στην πλάτη του πρώτου διασώστη και όπως είναι φυσικό θα την πάρει μαζί του πέφτοντας.

Όλα αυτά βέβαια διδάσκονται και επισημαίνονται είτε στα μαθήματα του ΙΕΚ ΕΚΑΒ είτε στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση της υπηρεσίας και είναι λίγο πολύ γνωστά. Δυστυχώς όμως δεν εφαρμόζονται και καταλήγουν σε λίγα χρόνια υπηρεσίας τα πληρώματα του ΕΚΑΒ να έχουν προβλήματα υγείας σχετικά με την σπονδυλική στήλη, κήλες, μυϊκά κλπ. Προβλήματα που συνεχώς επιδεινώνονται αφού δεν αλλάζουν τον τρόπο μεταφοράς του ασθενή με τον σωστό, προβάλλοντας αδιανόητες δικαιολογίες. "Τι ξέρουν οι επιστήμονες κουβάλησαν ποτέ;" Και άλλα τέτοια ευφυολογήματα συνήθως είναι η επιχειρηματολογία αυτών που δεν μπορούν να προσαρμοστούν ούτε όταν μαθαίνουν ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος για την δική τους υγεία.

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου