Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Τι είναι το Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών (SIDS)Της Ιωάννας Μπάτζου, Ψυχολόγου Α.Π.Θ. – Νηπιαγωγού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρέφους (επίσης γνωστό και ως SIDS) είναι ο ξαφνικός, απροσδόκητος θάνατος ενός βρέφους μικρότερου του ενός έτους.  Αν ο θάνατος του παιδιού παραμείνει ανεξήγητος μετά από επίσημη διερεύνηση των περιστάσεων του θανάτου,  ο θάνατος αποδίδεται στο SIDS. Το SIDS είναι σπάνιο κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα ζωής. Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει στα βρέφη  ηλικίας 2-4 μηνών – περίπου το 90% των θανάτων SIDS εμφανίζεται σε βρέφη ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών-  και συνήθως συμβαίνει κατά την περίοδο του ύπνου.
Η αιτία θανάτου παραμένει άγνωστη. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το SIDS μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης πολλών παραγόντων. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το SIDS επηρεάζει τα βρέφη που είναι ευάλωτα – προωρότητα, χαμηλό βάρος γέννησης κ.α.- σε συγκεκριμένες στρεσογόνες περιβαλλοντικές συνθήκες (κάπνισμα, ήπια ασθένεια, άπνοια κ.α.). Επιπλέον, υπάρχει σύνδεση μεταξύ του να κοιμάται ο γονιός μαζί με το παιδί και  το SIDS. Από την άλλη μεριά, το  SIDS δεν προκαλείται από εμβολιασμούς ή κακή γονική μέριμνα, δεν είναι μεταδοτικό ή κληρονομικό και δεν είναι λάθος κανενός.
Πως μπορείτε να αποτρέψετε το SIDS:
  1. Φροντίστε το βρέφος να κοιμάται πάντα ανάσκελα και όχι μπρούμυτα.
  2. Προτιμήστε σκληρό στρώμα και ελαφριά σκεπάσματα. Μην ντύνεται υπερβολικά το μωρό όταν κοιμάται. Διατηρήστε τη θερμοκρασία του δωματίου σε επίπεδο που να νιώθετε άνετα. Η υπερθέρμανση του μωρού αυξάνει τον κίνδυνο του SIDS.
  3. Κρατήστε το μωρό στο υπνοδωμάτιο σας τους 6 πρώτους μήνες, για να αισθάνεται ασφάλεια.
  4. Μη βάζετε το μωρό να κοιμηθεί στο κρεβάτι σας. Τα κρεβάτια για ενήλικες δεν είναι ασφαλή για τα μωρά.
  5. Αποφύγετε την έκθεση του μωρού στον καπνό τσιγάρου. Μην καπνίζετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά ούτε και μετά στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο, όταν βρίσκεται εκεί το μωρό. Όσο πιο μεγάλη είναι η έκθεση στον καπνό τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος.
  6. Θηλάστε τα μωρά όσο περισσότερο μπορείτε. Το μητρικό γάλα μειώνει την εμφάνιση αναπνευστικών και γαστρεντερικών λοιμώξεων.
  7. Αποφύγετε την επαφή του μωρού με άτομα που έχουν αναπνευστικές λοιμώξεις. Αποφύγετε τον συνωστισμό. Καθαρίστε προσεκτικά οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με το μωρό. Βάλτε τους ανθρώπους να πλένουν τα χέρια τους πριν αγγίξουν ή παίξουν με το μωρό σας.
  8. Δώστε στο μωρό σας πιπίλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το ποσοστό του SIDS σε μωρά, τα οποία χρησιμοποιούν πιπίλα είναι χαμηλότερο.
  9. Αν το μωρό σας εμφανίσει άπνοια ή ατονία επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας.
  10. Συζητήστε για όλα τα παραπάνω θέματα με οποιονδήποτε αναλαμβάνει τη φροντίδα του μωρού.

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου