Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Για πρώτη φορά, επιστήμονες έχουν αναστρέψει τη νευρολογική βλάβη ενός 2χρονου κοριτσιού που πνίγηκε στην πισίνα του σπιτιού τηςΕρευνητές στις ΗΠΑ έχουν δημοσιεύσει τα αποτελέσματα μιας πρώτης στο είδος της αναστροφής νευρολογικής βλάβης μικρού παιδιού που αναζωογονήθηκε μετά από πνιγμό, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό θεραπειών οξυγόνου.
 
Το μικρό κορίτσι, η καρδιά του οποίου σταμάτησε να χτυπά από μόνη της για 2 ώρες μετά τον πνιγμό, είχε παρουσιάσει ατροφία φαιάς ουσιάς καθώς και απώλεια λευκής ουσίας στον εγκέφαλο. Μετά το περιστατικό, το παιδί δεν μπορούσε πλέον να μιλήσει, να περπατήσει ή να ανταποκρίθεί σε λεκτικές οδηγίες. Μπορούσε μόνο να κινήσει το σώμα της και το κεφάλι της ανεξέλεγκτα.
 
Μετά όμως από μια σειρά οξυγονοθεραπειών - συμπεριλαμβανομένης της υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας (HBOT) - από μια ομάδα από το Louisiana State University και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα, οι γιατροί κατάφεραν να αναστρέψουν σημαντικά την εγκεφαλική βλάβη του παιδιού.
 
Ο πνιγμός συνέβη τον Φεβρουάριο του 2016, όταν η 2χρονη Έντεν Κάρλσον κατάφερε να ξεγλυστρίσει από το παιδικό κάγκελο το οποίο είχαν τοποθετήσει η γονείς της ενώ η μητέρα της ήταν στο ντους, έπειτα πέρασε μέσα από την εξώπορτα του σπιτιού, πριν τελικά πέσει μέσα στην πισίνα του σπιτού της. 
 
Βρισκόταν στο νερό για 15 λεπτά πριν την βρει η μητέρα της η οποία ενώ άρχισε αμέσως την παροχή πρώτων βοηθειών, το παιδί δεν επανήλθε παρά μόνο 2 ώρες αργότερα από γιατρούς στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο της Washington στο Fayetteville του Αρκάνσας.
 
Αφού έλαβε την απαραίτητη φροντίδα στο νοσοκομείο για 48 ημέρες, το μικρό κορίτσι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, αλλά λόγω της έκτασης των εγκεφαλικών βλαβών και των επιπτώσεών τους στην κινητική και γνωστική λειτουργία του παιδιού, οι γιατροί της πρότειναν οξυγονοθεραπείες σε μια προσπάθεια να «ξυπνήσει» ο κατεστραμμένος εγκέφαλος της.
 
Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία λειτουργεί με χορήγηση οξυγόνου σε έναν ασθενή με πίεση περιβάλλοντος υψηλότερη από την ατμοσφαιρική, μέσω της χρήσης ενός σφραγισμένου, υπό πίεση θαλάμου.
 
Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η ποσότητα οξυγόνου στην παροχή αίματος στην ασθενή, η οποία μπορεί να αποκαταστήσει τα φυσιολογικά επίπεδα αερίων στο αίμα και να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους κυτταρικούς ιστούς.
 
Σε αυτή την περίπτωση, η Έντεν δεν είχε πρόσβαση σε θάλαμο υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας, οπότε η ομάδα ξεκίνησε μια νορμοβαρική οξυγονοθεραπεία σε πενήντα πέντε ημέρες μετά το πνιγμό.
 
Στη συνέχεια, χορηγήθηκε υπερβαρική οξυγονοθεραπεία για 45 λεπτά δύο φορές την ημέρα μέσω ενός ρινικού σωληνίσκου. Αυτό είχε ως αποτέλσμα η Έντεν να αρχίσει να ανακτά την εγρήγορση της και να μειώνονται οι ακούσιες αντανακλαστικές κινήσεις, ενώ αυξήθηκαν οι εκούσιες κινήσεις και ο έλεγχος των χεριών και ποδιών της. 
 
Έχει επίσης ανακτήσει μέρος της ικανότητάς της να τρώει μόνη της, και μπορούσε πλέον να μιλήσει σύντομες απλές φράσεις, καθώς και να γελάει. 
 
Περίπου τρεις εβδομάδες αργότερα, οι ερευνητές μετέφεραν την Έντεν και την οικογένεια της στη Νέα Ορλεάνη, όπου ξεκίνησε έναν γύρο νέων οξυγονοθεραπειών σε έναν υπερβαρικό θάλαμο.
 
Μετά από μόλις 10 συνεδρίες, η μητέρα της Έντεν παρατήρησε ότι το παιδί επέστρεψε στα “σχεδόν  φυσιολογικά επίπεδα σε όλες τις λειτουργίες εκτός από κάποιες κινητικές δυσκολίες”, και έτσι άρχισε φυσιοθεραπείες, επιπλέον των οξυγονοθεραπειών. 
 
Μόλις ολοκληρώθηκαν 39 οξυγονοθεραπείες, το περπάτημα της Έντεν είχε βελτιωθεί και τα επίπεδα ομιλίας της ήταν τώρα καλύτερα από ότι ήταν κατά τη στιγμή του πνιγμού. Έδειξε βελτιώσεις σε όλες τις νευρολογικές αξιολογήσεις και έδειξε επίσης σχεδόν κανονική κινητική και γνωστική λειτουργία.
 
Στο τέλος της θεραπείας, περίπου 162 ημέρες μετά την πνιγμό της, οι μαγνητικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι η Έντεν έφερε ακόμα ένα ήπιο υπολειμματικό τραυματισμό στον εγκέφαλό της, αλλά είχε βιώσει σχεδόν πλήρη αναστροφή της εγκεφαλικής ατροφίας.
 
Η ερευνητική ομάδα που μελέτησε την Έντεν και την αποκατάστασή της λέει ότι, εξ όσων γνωρίζουν, αυτή η αναστροφή έχει παρατηρηθεί για πρώτη φορά με οποιαδήποτε θεραπεία.
 
Σύμφωνα με τους τους ερευνητές, “Αυτή η ιατρική θεραπεία είναι χαμηλού κινδύνου και μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ανάκτηση χαμένων κινητικών και γνωστικών λειτουργιών σε παρόμοιους νευρολογικούς ασθενείς συνεπεία πνιγμού.”
 
Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί το επιστημονικό περιοδικό Medical Gas Research.
 
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου