Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Αίμα στα κόπρανα; Δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε

aimakoprana.jpg

Ο πανικός αποτελεί την πρώτη αντίδραση όταν παρατηρήσει κανείς αίμα στα κόπρανα. Αμέσως φουντώνει ο φόβος ύπαρξης κάποιας κακοήθειας στο έντερο ή τον πρωκτό.
Ωστόσο, αν και το θέαμα είναι τρομακτικό, στην πραγματικότητα αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, που δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή.
Αιμορροΐδες
Η δυσκοιλιότητα, το σφίξιμο, η πολύωρη καθιστική στάση, ακόμα και η απλή ενέργεια να σηκώσετε ένα βαρύ αντικείμενο μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την άσκηση έντονης πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία του πρωκτού και του ορθού εντέρου. Κατά συνέπεια, μπορεί να σχηματιστούν αιμορροΐδες, επιφέροντας πόνο και κνησμό στον πρωκτό, που να συνοδεύεται από αίμα κατά τη διάρκεια των εντερικών κενώσεων.
Ραγάδα πρωκτού
Η ραγάδα είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία σχισμή στο τοίχωμα του ιστού του πρωκτού. Αν και αθώα, καθότι συνήθως οφείλεται στο πέρασμα μεγάλων και σκληρών κοπράνων, προκαλεί πόνο, αίσθηση καύσου και αιμορραγία την ώρα των κενώσεων.
Εκκολπώματα εντέρου
Τα εκκολπώματα μοιάζουν με σακουλάκια, που σχηματίζονται πάνω στα τοιχώματα του εντέρου. Τα σακουλάκια αυτά συχνά αιμορραγούν όταν σπάνε τα αιμοφόρα αγγεία που περιέχουν.

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρουΗ ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Κρον αποτελούν τους δύο πιο κοινούς τύπους φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, που παρουσιάζεται όταν υπάρχει χρόνια φλεγμονή στον πεπτικό σωλήνα.
Πολύποδες πρωκτού
Οι πολύποδες είναι μικροί όγκοι που ξεκινούν από το τελικό τμήμα του εντέρου (ορθό) και προβάλλουν από τον πρωκτό. Συνήθως είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν συμπτώματα. Όταν όμως προκαλούν, τότε εμφανίζεται αίμα στα κόπρανα.
Τι να κάνετε αν δείτε αίμα στα κόπρανα
Τις περισσότερες φορές, το αίμα στα κόπρανα σχετίζεται με κάποια από τις προαναφερθείσες αιτίες και συχνότερα με τις αιμορροΐδες και τις ραγάδες πρωκτού.
Στις περιπτώσεις αυτές, το αίμα έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα και βάφει έντονα τόσο το χαρτί της τουαλέτας, όσο και τα κόπρανα, ενώ η κένωση συνοδεύεται συνήθως από πόνο και αίσθημα κνησμού στην περιοχή του πρωκτού.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το αίμα να υποχωρήσει μόνο του μέσα σε λίγες ημέρες. Αν όμως επιμείνει, τότε είναι η απαραίτητη η πρωκτολογική εξέταση για να εξακριβωθεί και να αντιμετωπιστεί η πραγματική αιτία.
Στα πλαίσια της εξέτασης, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί ορθο-πρωκτοσκόπηση, ενώ για την έγκαιρη διάγνωση ενδέχεται να χρειαστεί η συνεργασία διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων (όπως δερματολόγου, χειρουργού, γαστρεντερολόγου).
Αν η συντηρητική αγωγή δεν επαρκεί, τότε ειδικά για την περίπτωση των αιμορροΐδων και των ραγάδων πρωκτού, υπάρχει η δυνατότητα ανώδυνης αντιμετώπισής τους με  εξελιγμένο LASER.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.proctohealth.com.
Πρωκτολογικά Ιατρεία IQ Intensive Quality Proctohealth
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου