Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

Πως επηρεάζει η εμμηνόπαυση την εμφάνιση ΔιαβήτηΑποτέλεσμα εικόνας για Πως επηρεάζει η εμμηνόπαυση την εμφάνιση ΔιαβήτηΗ εμφάνιση Διαβήτη επηρεάζεται από την ηλικία στην οποία εμφανίζεται η εμμηνόπαυση. Η πρόωρη εμμηνόπαυση είναι ο πιο ισχυρός παράγοντας για την ανάπτυξη του Διαβήτη τύπου 2. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Diabetologia, στις 18 Ιουλίου 2017. Μάλιστα, η σχέση αυτή είναι ανεξάρτητη από το σωματικό βάρος.

Ρύθμισε τον Διαβήτη σου και ζήσε φυσιολογικά!

Εάν έχεις Διαβήτη δεν είσαι μόνος… Μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση σου και να ζήσεις φυσιολογικά! Κάνε την ρύθμιση  του Διαβήτη μαζί μας…

Είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει άμεσα την ηλικία της εμμηνόπαυσης, με τον κίνδυνο ανάπτυξης Διαβήτη τύπου 2. Έως τώρα η συσχέτιση γινόταν μόνο με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, λόγω της απώλειας των προστατευτικών οιστρογόνων, για την καρδιά. Φαίνεται όμως ότι η απώλεια των οιστρογόνων επηρεάζει και τον μεταβολισμό της γλυκόζης, σε σημείο που να αναπτυχθεί Διαβήτης. Άλλωστε είναι γνωστό ότι μετά την εμμηνόπαυση ενισχύεται η συγκέντρωση του σπλαχνικού λίπους, το οποίο είναι ο κυριότερος λόγος για την διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης.
Στην μελέτη αυτή συμπεριλήφθηκαν γυναίκες που την στιγμή της εμφάνισης της εμμηνόπαυσης δεν είχαν Διαβήτη. Επίσης, η εμμηνόπαυση που εμφάνισαν ήταν από φυσικά αίτια και όχι συνέπεια κάποιας άλλης ασθένειας ή ιατρικής παρέμβασης.

Συμμετείχαν 3639 γυναίκες, που είχαν λάβει παλαιότερα μέρος στην μελέτη Rotterdam study, από το 1990 έως το 1993. Τώρα οι γυναίκες αυτές είναι ηλικίας 66,9 ετών, κατά μέσο όρο. Σε αυτές δόθηκαν ερωτηματολόγια στα οποία καθόρισαν την ηλικία της εμφάνισης της εμμηνόπαυσης τους. Από τον ιατρικό τους φάκελο εκτιμήθηκαν οι τιμές σακχάρου αναδρομικά, ανά τετραετία.
Οι ερευνητές τις ταξινόμησαν  σε ηλικιακές ομάδες εμφάνισης της εμμηνόπαυσης. Πρόωρη εμμηνόπαυση θεωρήθηκε η εμφάνιση της κάτω από τα 40 έτη, γρήγορη μεταξύ 40-44 ετών, φυσιολογική μεταξύ 45-55 και καθυστερημένη πάνω από 50 ετών. Για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων οι ερευνητές ομαδοποίησαν τις γυναίκες ώστε να έχουν κοινά χαρακτηριστικά όπως η ηλικία το βάρος, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη, το κάπνισμα, τα οιστρογόνα κ.α. Επίσης συμπεριλήφθηκε και ο γενετικός κίνδυνος ανάπτυξης Διαβήτη.

Τα αποτελέσματα για εμμηνόπαυση και Διαβήτη

Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης Διαβήτη αυξάνεται όσο μειώνεται η ηλικία εμφάνισης για την εμμηνόπαυση. Συγκεκριμένα οι ηλικίες κάτω των 40 ετών είχαν 4πλάσιο κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη. Οι ηλικίες 40-45 είχαν διπλάσιο κίνδυνο, ενώ στις 45-55 υπήρχε αυξημένος κίνδυνος κατά 60%, σε σχέση με τις γυναίκες που εμφάνισαν εμμηνόπαυση μετά τα 55 χρόνια ζωής.
Το άρθρο γράφτηκε από τον
Ρηγόπουλο Δημήτριο, Παθολόγο-Διαβητολόγο, Στρατιωτικό Ιατρό
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου