Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, αλλά πώς;

10η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας στην πλατεία Συντάγματος 10η Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας στην πλατεία Συντάγματος | EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣΠοδηλατικός Γύρος της Αθήνας, ο 24ος συγκεκριμένα, χθες. Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, η 4η του ΟΗΕ, από σήμερα, επικεντρωμένη μάλιστα στο μέγα –κυριολεκτικά ζωτικό– ζήτημα της ταχύτητας∙ θυμίζω το ασύλληπτο δυστύχημα ταχύτητας με Πόρσε στην Αθηνών-Λαμίας, τέλη Φεβρουαρίου.
Συνάφεια ανάμεσα σε ποδήλατο και οδική ασφάλεια ασφαλώς υπάρχει∙ το ποδήλατο είναι ήπιο τροχοφόρο, φιλικό στον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον και ασφαλές∙ όσο τουλάχιστον εξαρτάται από τον ποδηλάτη. Οργανωτική σχέση μεταξύ του χθεσινού Ποδηλατικού Γύρου και της διανυόμενης Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, από μια ματιά που έριξα στο Διαδίκτυο, στις σχετικές αναρτήσεις, δεν πρόσεξα να υπάρχει. Ετυχε. Ηταν συμπτωματικό.
Πώς όμως ξεκινάμε, ως Ελλάς, του μεγαλείου… κ.λπ., την Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας. Πρώτα πρώτα, απορώ ποιοι και πώς έχουν πληροφορηθεί πως υπάρχει τέτοια εβδομάδα. Μετά, παραθέτω, ενδεικτικά, ένα σχόλιο, πικρά ειρωνικό, που εγκαίρως, στις 18 Φεβρουαρίου, είχε διατυπώσει, η κατά τη γνώμη μου αξιόπιστη οργάνωση «SOS Τροχαία Εγκλήματα»:

«Εχει περάσει αρκετός χρόνος αφότου ο ΟΗΕ ανακοίνωσε την 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας επικεντρωμένη στο ζήτημα της ταχύτητας. Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, το θέμα δεν έχει συγκινήσει κανέναν. Αναμενόμενο θα πει κανείς: Σε μια χώρα που τα όρια ταχύτητος είναι χαμηλά, οι οδηγοί τα σέβονται απόλυτα, η αστυνομία τα επιτηρεί συστηματικά, ο ΚΟΚ και η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζουν με αυστηρότητα τους παραβάτες, τι χώρος να υπάρξει για να ασχοληθεί κανείς μ’ αυτό το θέμα»…
Μικρή σύγκριση: 2016. Ελλάδα, νεκροί από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων: 75. Κύπρος: 54. Ελληνική κυβέρνηση: πρόθεση να μειώσει πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ. Κυπριακή: σκέψη να αυξήσει πρόστιμα, μη εξαιρουμένων και ποινών φυλάκισης…
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου