Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

ΓΝΩΡΙΖΕ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ, ΕΔΡΑΣΕ, ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ!!

Είναι γνωστή η είδηση του ατυχήματος που συνέβη στην Ξάνθη,όπου ένας 16χρονος μαθητής έπεσε από ύψος πολλών μέτρων σε εγκαταλελειμένο κολυμβητήριο.
Για το θέμα αυτό μπορούμε να σχολιάσουμε πολλά,θα σταθώ όμως σε ένα συγκεκριμένο σημείο που μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
Κάνοντας zapping σήμερα το πρωί,''έπεσα'' πάνω σε μια τηλεφωνική συνέντευξη του πατέρα του άτυχου μαθητή όπου ανάμεσα στα άλλα που ανέφερε,δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει κλαίγοντας έναν φίλο του γιού του,επίσης 16 χρόνων,ο οποίος ήταν αυτός που του έδωσε τις πρώτες βοήθειες και κάλεσε ασθενοφόρο.
Συγκεκριμένα,ενώ επικράτησε πανικός ανάμεσα στα παιδιά που ήταν παρόντα στο περιστατικό,τα οποία απομακρύνθηκαν τρομαγμένα,εκείνος πλησίασε τον τραυματία και διαπιστώνοντας ότι τρέχει αίμα απ'το στόμα του,τον γύρισε στο πλάι.
Στη συνέχεια κάλεσε απ' το κινητό του τηλέφωνο το ασθενοφόρο.
Οι διασώστες που έφτασαν,δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή του νεαρού να τον γυρίσει στο πλάι,έσωσε τη ζωή του-δεν θα τον προλάβαιναν ζωντανό αλλιώς (καθώς θα είχε πεθάνει από εισρόφηση αίματος εντός ελάχιστων λεπτών-θα είχε πνιγεί στο ίδιο του το αίμα δηλαδή).




Με αφορμή αυτό το περιστατικό,θα ήταν καλό όλοι να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδρούν σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Ανάλογα πάντα με την ηλικία τους,πρέπει απαραίτητα να γνωρίζουν κάποια βασικά πράγματα που θα τα βοηθήσουν ίσως και να σώσουν τη ζωή τη δική τους ή κάποιου άλλου.Οι βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών είναι ένα παράδειγμα,όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ο αξιοθαύμαστος αυτός μαθητής αντέδρασε άψογα εδώ καθώς:
1)ΓΝΩΡΙΖΕ τι έπρεπε να κανει
2)ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΟΥ όταν επικράτησε πανικός
3)ΕΔΡΑΣΕ αποτελεσματικα,μη μένοντας απλός θεατής αλλά ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ τις γνώσεις του.


'Ολοι ευχόμαστε να γίνει καλά το τραυματισμένο παιδί,καθώς η κατάστασή του είναι κρίσιμη.
Όταν (και σκόπιμα δε λέω αν...) συμβεί αυτό,σίγουρα θα πρέπει να ευγνωμονεί- εκτός απ΄τους γιατρούς και τους διασώστες- και τον φίλο του,ο οποίος πρώτος του έδωσε την ευκαιρία να ΖΗΣΕΙ.
Τα παιδιά μας είναι πολύ πιο έξυπνα και ικανά απ' όσο συχνά νομίζουμε,ας τα διδάξουμε και κάποια χρήσιμα πράγματα πέραν των κλασικών σχολικών γνώσεων κι ας τα μάθουμε να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες και τις γνώσεις τους στο έπακρο με σκοπό το κοινό καλό.
Για όποιον ενδιαφέρεται να δει τη συγκεκριμένη συνέντευξη μπορεί να μπει στον παρακάτω σύνδεσμο.Δε μπόρεσα να βρω το απόσπασμα μόνο του, είναι η εκπομπή με ημερομηνία 25/4/2017 ,η συνέντευξη ξεκινά στο 23.07 και το σημείο που αναφέρομαι είναι στο 25.35-26.17.

Maria Manoli

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου