Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να αποκατασταθεί αυτόματα με ηλεκτροσόκ από έναν εμφυτευμένο στον θώρακα απινιδωτή ή έναν εξωτερικό απινιδωτή, εάν λειτουργήσει μέσα σε 3 λεπτά!!

Αποτέλεσμα εικόνας για καρδιακή ανακοπή
Η καρδιακή ανακοπή που δημιουργείται από μια θανατηφόρα αρρυθμία είναι το αντίστοιχο του ηλεκτρικού βραχυκυκλώματος.
Οπως το ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα συμβαίνει εν αιθρία, καθώς π.χ. οι θεατές παρακολουθούν τηλεόραση στο σαλόνι και αιφνίδια γίνεται σκοτάδι, έτσι συμβαίνει και στην καρδιακή ανακοπή. Συμβαίνει την ώρα που ο άνθρωπος κοιμάται ή μιλά ή διασκεδάζει, χωρίς κατά κανόνα προειδοποιητικό σημείο.

Οπως το ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα αποκαθίσταται με την πίεση ενός κουμπιού στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού, έτσι και η καρδιακή ανακοπή μπορεί να αποκατασταθεί αυτόματα με ηλεκτροσόκ από έναν εμφυτευμένο στον θώρακα απινιδωτή ή έναν εξωτερικό απινιδωτή, εάν λειτουργήσει μέσα σε 3 λεπτά.
Αποτέλεσμα εικόνας για καρδιακή ανακοπή
Ποια είναι η αιτία που προκαλεί την καρδιακή ανακοπή
η αιφνίδια ισχαιμία του μυοκαρδίου προέρχεται είτε από παρατεταμένο σπασμό των στεφανιαίων αρτηριών, είτε από ρήξη (σπάσιμο) μικρής αθηρωματικής πλάκας που υπάρχει πάνω στο τοίχωμα μιας στεφανιαίας αρτηρίας στην καρδιά, είτε από μικροέμβολα από θρόμβους που σχηματίζονται στην εσωτερική επιφάνεια της στεφανιαίας αρτηρίας.
Βέβαια η αθηροσκλήρωση των αρτηριών και το έντονο stress θεωρούνται βασικά αίτια που πυροδοτούν όλες αυτές τις καταστάσεις.
Τέλος, ο ελληνικός όρος «καρδιακή ανακοπή» είναι η μετάφραση του αγγλικού όρου «cardiac arrest» που μεταφράζεται απλά ως «σταμάτημα της λειτουργίας της καρδιάς».
-Του καθηγητή Δημήτρη Θ. Κρεμαστινού
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης ΕΚΑΒ Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου