Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Γερμανία: Ποιος πληρώνει το ασθενοφόρο όταν κληθεί σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης;Όταν κάποιος βρεθεί σε έκτακτη ανάγκη καλεί το 112! Όμως συχνά προκύπτει η αμφιβολία εάν όντως έπρεπε να κληθεί ο αριθμός έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει κίνδυνος να χρεωθεί ο καλών το κόστος της επιχείρησης διάσωσης; Υπάρχει κίνδυνος να κλήθηκε το ασθενοφόρο, ενώ δεν υπήρχε πραγματική έκτακτη ανάγκη; Δείτε λοιπόν παρακάτω τι ισχύει!

Ποιος πληρώνει για τις επιχειρήσεις διάσωσης;

Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστούν τα εξής:
  • Ποιος καλεί για βοήθεια;
  • Πού και πώς απαιτείται η βοήθεια;
  • Συμβαίνει μήπως – όπως σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα – να υπάρχει υπαιτιότητα κάποιου ή κάποιων για την ανάγκη της επιχείρησης διάσωσης;

Καθαρά νομικά, με κάθε κλήση έκτακτης ανάγκης «συνάπτεται» αυτόματα μια συμφωνία μεταφοράς και φροντίδας.

Συνήθως οι δαπάνες καλύπτονται από τον Φορέα Ασφάλισης Υγείας του ενδιαφερομένου, ή, για παράδειγμα, από την ασφαλιστική του αυτοκινήτου εκείνου που προκάλεσε το ατύχημα.

Οι δαπάνες καλύπτονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από τον Φορέα Ασφάλισης Υγείας του ενδιαφερομένου, εφόσον για την επιχείρηση διάσωσης απαιτείται ιατρική φροντίδα.

Η σχετική βεβαίωση, στην οποία πιστοποιείται ότι η επιχείρηση διάσωσης ήταν απαραίτητη για λόγους υγείας, χορηγείται συνήθως είτε από τον γιατρό έκτακτης ανάγκης είτε από τον γιατρό που ανέλαβε τη φροντίδα του ενδιαφερόμενου.

Βέβαια και ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με ένα κόστος ύψους 10% των εξόδων μεταφοράς, με ελάχιστο όριο τα 5€ και όχι περισσότερο από 10€.

Ποιος χρεώνεται το κόστος εάν το ασθενοφόρο δεν χρειαζόταν τελικά;

Εάν κληθεί ένα ασθενοφόρο και στη συνέχεια αποδειχθεί ότι δεν χρειαζόταν ή ότι δεν χρειάζεται πια, πολλές φορές δεν μπορεί να απαιτηθεί από τον Φορέα Ασφάλισης Υγείας να καλύψει το αντίστοιχο κόστος.

Όποιος επιλέξει να μην μεταφερθεί με το καλούμενο ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι μπορεί να χρεωθεί με το κόστος της επιχείρησης διάσωσης, αφού – βάσει δικαστικής απόφασης του Ομοσπονδιακού Κοινωνικού Δικαστηρίου (Bundessozialgericht) – η επιχείρηση διάσωσης χωρίς τον ασφαλισμένο δεν συμπεριλαμβάνεται στις καλύψεις των ασφαλιστικών. Ωστόσο, τόσο η μετακίνηση όσο και η υπηρεσία του γιατρού έκτακτης ανάγκης καλύπτεται από την ασφαλιστική.

Συμβουλή: Όταν ο γιατρός ή διασώστης σας προτείνει τη μεταφορά σας στο νοσοκομείο αποδεχτείτε την, όχι μόνο για ιατρικούς λόγους, αλλά και για οικονομικούς λόγους!

Πηγή: allesgr.de


ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου