Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ : ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ

η εικόνα προφίλ του Γιώργος ΤριάντοςΓια να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

1. Πόσα άτομα χρειάζεται η επάνδρωση των ασθενοφόρων για την 24ωρη βάρδια. Πόσα άτομα είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή στο ΕΚΑΒ και πόσες βάρδιες εξασφαλίζονται.


2. Πόσα ασθενοφόρα είναι λειτουργικά και πόσα είναι σε βάρδια την ημέρα.


3. Πόσα επιπλέον ασθενοφόρα είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν με το υπάρχον προσωπικό


4. Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα ασθενοφόρο στο τόπο που μένουμε. Προφανώς για την επείγουσα μεταφορά ασθενούς σε νοσοκομείο. Και ας υποθέσουμε οτι υπάρχουν δύο κέντρα Υγείας (Αρχάγγελος - Έμπωνα) και δύο περιφερειακά ιατρεία(Γεννάδι - Λίνδος). Τι δυνατότητες επείγουσας ιατρικής έχουν τα Κέντρα Υγείας;


Έχουν ακτινολογικό; Έχουν. 

Λειτουργεί; Όχι

Έχουν μικροβιολογικό; Έχουν. 

Λειτουργεί; Όχι


Έχουν ιατρικό προσωπικό; Έχουν. Πόσο είναι εκπαιδευμένο στην Επείγουσα Ιατρική και στο Τραύμα; Δεν ξέρω αλλά υποθέτω οτι θα έπρεπε να είναι.


Αν ίσχυαν ολα τα παραπάνω τότε το 50% και πάνω των περιστατικών δεν θα χρειάζονταν διακομιδή. Αν αναλογιστούμε οτι αν χτυπήσει κάποιος το χέρι του στη Κατταβιά ή στο Γεννάδι ή στη Λάρδο ή στον Αρχάγγελο πάλι στη Ρόδο θα πρέπει να κατέβει για να βγάλει μια ακτινογραφία. Άρα ασθενοφόρο πάλι ή αγροτικό ή ΙΧ


5. Έχουμε τρία ασθενοφόρα. Όταν η Πόλη χρειάζεται δύο (ένα για επείγοντα και ένα για μεταφορές) περισσεύει ένα. Κλήρωση για το πού θα πάει. Δυστυχώς φίλοι η υγεία είναι άτιμο πράγμα. Αν δεν της δώσεις , δεν σου δίνει.


6. Ποτέ δεν έχει γινει μια σοβαρή χαρτογράφηση και καταγραφή του Επείγοντος Περιστατικού και του Τροχαίου. Ποιές είναι οι πλέον επικίνδυνες περιοχές. Που συμβαίνουν τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα. Ποιές είναι διακομιδές από την Ανατολική, τη Δυτική και την Κεντρική Ρόδο. Πόσες από αυτές είναι επείγουσες. Προσοχή: ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ και όχι ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Το ΕΠΕΙΓΟΝ θέλει άμεση μεταφορά, το ΑΝΑΓΚΑΙΟ θέλει προγραμματισμό μεταφοράς.


7. Πότε επιτέλους θα γίνει διασύνδεση του ΕΚΑΒ με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών σε πραγματικό χρόνο και με θέση ασθενοφόρων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να επιλέγεται η γρηγορότερη λύση και το πλησιέστερο ασθενοφόρο.

8. Δεν είναι απλά πράγματα αυτά. Θέλει δουλειά, σχεδιασμό, πλάνο και υλοποίηση. Και προπάντων θέληση και πόρους. Και κατάλληλους ανθρώπους στη κατάλληλη θέση με τις κατάλληλες γνώσεις.

Αντί λοιπόν καλοί φίλοι να τσακωνόμαστε που θα μπουν τα 3 ασθενοφόρα ας ασχοληθούμε καλύτερα και αρχικά ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ. 


Με βάση τα πραγματικά δεδομένα, τις πραγματικές ανάγκες, με σωστό σχεδιασμό και σωστή επιχειρηματολογία. Και πολλή δουλειά. Καλό το φβ, καλός ο σχολιασμός, αλλά εδώ δεν πρόκειται να οργανώσουμε συγκέντρωση ή διαδήλωση. Εδώ πρόκειται για ΘΕΜΑ ΖΩΗΣ. ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΖΩΗΣ.

Γιώργος Τριάντος
Διευθυντής Α' Χειρουργικής Κλινικής

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου