Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Ιρλανδία: δεν θα οδηγείς πια αν συλληφθείς πιωμένος.

Close to a quarter of people convicted of drink driving were found to be four times over the legal blood/alcohol limit. Stock Image: PA


Η αυτόματη απαγόρευση οδήγησης για όποιον πιαστεί να οδηγεί σε κατάσταση μέθης είναι μεταξύ των νέων αυστηρών μέτρων που ο ο υπουργός μεταφορών Shane Ross σκοπεύει να επιβάλει για να μειωθεί η εκατόμβη στους δρόμους μας.
Υπογραμίζοντας ότι περίπου το ένα τέταρτο των ανθρώπων (22%) που έχουν καταδικαστεί γιατι οδηγουσαν σε κατάσταση μέθης βρέθηκαν να έχουν συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα τέσσερις φορές πάνω από το νόμιμο όριο, ο κ. Ross θα εισηγηθεί στην επιτροπή του κοινοβουλίου πως η υπάρχουσα ποινή τριών βαθμών στο point system για τους καταδικασθέντες επειδή οδηγούσαν υπο την επήρρεια αλκοόλ δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να καθίσουν στο τιμόνι ενώ έχουν πιεί.
Σκοπεύει να την αντικαταστήσει με μια ολική απαγόρευση της οδήγησης, και να εισηγηθεί άλλα τέσσερα αυστηρά νομοσχέδια για την οδική ασφάλεια, που χαρακτήρισε ως «κάπως πρωτοφανή αλλά απόλυτα αναγκαία». «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τα στατιστικά στοιχεία γύρω από την οδήγηση υπο την επήρεια αλκοόλ και είμαι αποφασισμένος ότι αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί ως επείγον» θα πει στην Επιτροπή Μεταφορών, τουρισμού και αθλητισμού. 

Παρά τα «αυστηρά» μέτρα όπως τα υποχρεωτικά αλκοτεστ σε σημεία ελέγχου στους δρόμους και την μείωση του νομιμου ορίου συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα των οδηγών και τις «αυστηρότερες ποινές», για όσους καταδικάζονται γιατί οδηγούσαν έχοντας πιεί, «εξακολουθουν ακόμα να συλλαμβάνονται κατά μέσο όρο 152 οδηγοί κάθε εβδομάδα ως ύποπτοι για οδήγηση υπό την επήρεια» σημείωσε. 
«Σαφώς αυτό απλά δεν είναι αποδεκτό. Γι αυτό το λόγο ανησυχώ ότι σε ορισμένες περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι έχουν παραβιάσει το όριο του αλκοολ στο αίμα κατά την οδήγηση, η επιβολή των τριών βαθμών ποινής στέλνει το μήνυμα ότι αυτό δεν είναι ένα σοβαρό αδίκημα. «Ως εκ τούτου, σκοπεύω στο να καταργήσω την υπάρχουσα ποινή και να την αντικαταστήσω με μια περίοδο αποκλεισμού, έτσι ώστε σε όλα τα άτομα που εντοπίζονται να οδηγούν πιωμένα να επιβάλλεται ένας αυτόματος αποκλεισμός από την οδήγηση.» Ο κ. Ross είπε οτι μεταξύ 2008 και 2012 στο 38% του συνόλου των τροχαίων συγκρούσεων εμπλέκονταν οδηγοί που είχαν καταναλώσει αλκοόλ. Και ότι η τροχαία κατέγραψε μια αύξηση κατά 35 % συλλήψεων οδηγών σε κατάσταση μέθης μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2016 και 8ης Ιανουαρίου 2017.
Άλλα μέτρα που σκοπεύει να εισαγάγει με τα νεα νομοσχέδια περιλαμβάνουν α) τη δυνατότητα για τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων εγγραφής των οχημάτων και των στοιχείων των οδηγών και β) την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων των οδηγών στους οποίους έχει επιβληθεί στέρηση του δικαιωματος οδήγησης. Το νομοσχέδιο για τηνοδική κυκλοφορία που θα συζητηθεί μεσα στο 2017 θα συνδέει επίσης για πρώτη φορά τα οχήματα με τους οδηγούς τους και θα θεσπίσει την υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων.
ΠΗΓΗ: Irish Independent 08/02/2017
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου