Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2017

Οι ηλικιωμένοι οδηγοί δεν είναι πιο επικίνδυνοι από τους νέους...


Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Swansea στη Μεγάλη Βρετανία, οι ηλικιωμένοι οδηγοί δε θεωρούνται περισσότερο επικίνδυνοι από τους νέους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του BBC.

Όπως κατέδειξαν τα δεδομένα έρευνας που παρουσιάστηκαν στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης (British Science Festival) στο Swansea, οι οδηγοί ηλικίας 70 ετών έχουν 3-4 φορές λιγότερα ατυχήματα, σε σύγκριση με τους οδηγούς ηλικίας 17-21 ετών. Σύμφωνα με τον Βοηθό Καθηγητή Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Swansea κ. Charles Musselwhite, μπορεί οι ηλικιωμένοι να ηλικιωμένοι να εμπλέκονται σε περισσότερα ατυχήματα από όσοι είναι περίπου 40 ετών, όμως σίγουρα εμπλέκονται σε λιγότερα ατυχήματα από τους πολύ νέους οδηγούς. Οι πιο ηλικιωμένοι, κάνουν περισσότερα λάθη όταν αισθάνονται πίεση από άλλους οδηγούς, κυρίως όταν έχουν να στρίψουν δεξιά ή να κάνουν προσπέραση. Από την άλλη, οι νέοι οδηγοί, ηλικίας 17-21 ετών έχουν ατυχήματα που αφορούν κυρίως την υπερβολική ταχύτητα ή την απώλεια ελέγχου του οχήματός τους.
Αν παρατηρήσει κάποιος την στατιστική των ατυχημάτων, θα διαπιστώσει πως υπάρχει αύξηση για τους οδηγούς ηλικίας άνω των 75 ετών, που σύμφωνα με τον καθηγητή Musselwhite οφείλεται στην αυξανόμενη φυσική αδυναμία.
Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι εμπλέκονται σε διαφορετικής φύσεως ατυχήματα, σε σύγκριση με τους νέους. Οι νεότεροι οδηγοί συνήθως εμπλέκονται σε ατυχήματα που αφορούν σε ένα αυτοκίνητο, λόγω απώλειας ελέγχου, τη στιγμή που οι πιο ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν μικρότερης έκτασης ατυχήματα. Οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν μικρά ατυχήματα, όταν προσπαθούν να παρκάρουν ή γενικά όταν κάνουν ελιγμούς σε πολύ μικρό χώρο, ενώ ταυτόχρονα συχνό είναι το φαινόμενο ηλικιωμένοι να τρακάρουν μεταξύ τους, στοιχείο που μεταξύ άλλων δείχνει πως κάνουν αντίστοιχα λάθη. Πάντως, οι πιο ηλικιωμένοι οδηγοί ισοσταθμίζουν τη φυσική τους αδυναμία με μεγαλύτερη πρόληψη από τη στιγμή που συνήθως οδηγούν πιο αργά, αφήνουν μεγαλύτερες αποστάσεις ή προτιμούν να οδηγήσουν όταν ο καιρός είναι καλός ή κατά τις ώρες που η κίνηση είναι μειωμένη. 
Μπορεί η αυθόρμητη σκέψη που κάνουμε όλοι να είναι πως με τα χρόνια το επίπεδο της οδήγησης μειώνεται, όμως το τελικό αποτέλεσμα που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο αριθμός των ατυχημάτων που εμπλέκονται οι ηλικιακές ομάδες, να είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων και όχι μόνο της φυσικής ικανότητας οδήγησης.
ΝΩΝΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου