Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Απαράδεκτες εξαγγελίες Τόσκα υπέρ της παραβατικότητας στο οδικό δίκτυο.

Στις 14 Ιανουαρίου σε συνέντευξη του στην εφημερίδα των Συντακτών ο Αναπληρωτής υπουργός «προστασίας του πολίτη» Ν. Τόσκας επανέφερε τα οράματα Πανούση για μείωση των προστίμων για τους παραβάτες του Κ.Ο.Κ. κατα 50% και δήλωσε οτι επίκειται η υλοποίηση τους σε συνεργασία με τον ΥΜΕ Χρ. Σπίρτζη (ΕΔΩ)
Ο Γιώργος Κουβίδης πρόεδρος του  SOS Τροχαία Εγκλήματα και η Ελένη Καρύδη πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ- Ρόδου της ΕΥΘΥΤΑ -Ρόδου και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR) έστειλαν στον πρόεδρο της επιτροπής οδικής ασφάλειας της βουλής την παρακάτω επιστολή ζητώντας την παρέμβαση της επιτροπής για να σταματήσει αυτή η ολέθρια πρωτοβουλία.toskas-efsyn-630_0Προς την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας
ΘΕΜΑ: Εκπτώσεις στα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ.
Αθήνα 19 Ιανουαρίου 2017
Υπ. οψιν προέδρου κου Γ. Ουρσουζίδη
Αγαπητέ κε πρόεδρε
με έκπληξη διαβάσαμε τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κου Τόσκα στην Εφημερίδα των Συντακτών της 14ης Ιανουαρίου 2017 όπου προανήγγειλε την (σε συνεννόηση με τον ΥΜΕ κο Σπίρτζη) μείωση κατά 50% των προστίμων για τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., με εξαίρεση την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη και την οδήγηση υπό την επήρρεια αλκοόλ.
Είναι απίστευτο ότι στη χώρα  μας με τον τρομακτικά μεγάλο αριθμό τροχαίων συγκρούσεων, θανάτων και αναπηριών απ αυτές, ακολουθείται μια διαμετρικά αντίθετη πολιτική απο τις άλλες χώρες. Χώρες με πολυ μικρότερο συγκριτικά πρόβλημα που αποφάσισαν να αυξήσουν τα  πρόστιμα καθως και τους βαθμους ποινής στο point system και πραγματοποίησαν ή σχεδιάζουν αλλαγές πρός το αυστηρότερο της ποινικής νομοθεσίας που αφορά τροχαίες παραβάσεις που οδηγούν σε θάνατο ή σοβαρό τραυματισμό. (Γαλλία καλοκαίρι 2015, Ιταλία άνοιξη 2016, Ηνωμενο Βασίλειο φθινόπωρο 2016 κα).

Αν οι κκ Τόσκας και Σπίρτζης ενδιαφέρονται τόσο πολύ για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους οδηγούς μηχανοκινήτων θα μπορούσαν αντί να μειώσουν τα πρόστιμα των παραβατών να μειώσουν τα τέλη κυκλοφορίας όσων δεν έχουν παραβατική συμπεριφορά. Η υιοθέτηση τέτοιων αποφάσεων επιβράβευσης της παραβατικότητας μόνο αρνητικές συνέπειες για την οδική ασφάλεια θα έχει.
Όπως γνωρίζετε το υφιστάμενο σήμερα  ύψος προστίμων είναι μονον ονομαστικό, διότι αν πληρωθούν εντος 10ημέρου μειώνονται κατα 50%. Η εκ νέου κατα  50% μείωση τους συνιστά πλήρη απαξίωση τους απο την μεριά της ίδιας της πολιτείας η οποία δείχνει ότι θεωρεί την παραβατικότητα στο οδικό δίκτυο σαν κάτι το μη σημαντικό και αυτό το μήνυμα εκπέμπει προς τους χρήστες του .
Κύριε πρόεδρε
δεν γνωρίζουμε κατα πόσον η επιτροπή σας έχει ενημερωθεί γι αυτές τις αποφάσεις. Σαν εκπρόσωποι συλλόγων οικογενειών θυμάτων που έχουμε συναντηθεί μαζί σας και έχουμε εκθέσει τις απόψεις μας στην επιτροπή σας ζητάμε την παρέμβαση σας για να αποτραπεί αυτή η ολέθρια πρωτοβουλία.
Γνωρίζουμε δυστυχώς ότι, όχι μόνον οι δικές μας απόψεις αλλά ούτε οι απόψεις της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας λαμβάνονται υπ όψιν απο τα συναρμόδια Υπουργεία.
Με δεδομένο το πολυπαραγοντικό φάσμα των αιτίων των τροχαίων σγκρούσεων και ότι πρωτοβουλίες διαφόρων Υπουργείων μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο θέμα της οδικής ασφάλειας είναι αδιανόητ να κατατίθενται νομοθετικές προτάσεις ή να λαμβάνονται υπουργικές αποφάσεις χωρίς ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο αυτης της παραμέτρου.
Ζητάμε την ενημέρωση της Επιτροπής αλλά και του προδρείου της Βουλής για την λήψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών ώστε ρυθμίσεις που έχουν επιπτώσεις στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας, στην προστασία των χρηστών  του οδικου δικτύου καθως και των δικαιωματων των θυμάτων των τροχαίων συγκρούσεων να υπόκεινται στον έλεγχο/έγκριση της επιτροπής σας, μονου θεσμού που εδώ και χρόνια ασχολείται με το θέμα.
Με εκτίμηση
Γιώργος Κουβίδης, πρόεδρος πανελλαδικού συλλόγου “SOS Τροχαία Εγκλήματα
Ελένη Καρύδη, Πρόεδρος ΕΥΘΥΤΑ- Ρόδου, μέλος Δ.Σ. Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Θυμάτων Τροχαίων (FEVR)
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου