Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Σε οριακή λειτουργία βρίσκεται το ΕΚΑΒ

«Σειρήνες απόγνωσης» από τους διασώστες σε όλο το Αιγαίο

Σε οριακή λειτουργία  βρίσκεται το ΕΚΑΒ

Στη Βουλή φέρνει ο Μάνος Κόνσολας το ζήτημα της υποστελέχωσης των τομέων του ΕΚΑΒ σε Ρόδο, Κω, Κάλυμνο και Λέρο μετά την απόλυση 26 συμβασιούχων διασωστών, που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι απολύθηκαν 9 διασώστες από το ΕΚΑΒ στη Ρόδο, 9 στην Κω, 5 στη Λέρο και 3 στην Κάλυμνο, γεγονός που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα λειτουργίας στο ΕΚΑΒ αφού είναι αδύνατον να βγουν οι βάρδιες και να καλυφθούν οι ανάγκες.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, στην Κω έχουν απομείνει μόνο 6 διασώστες, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει 24ωρη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών από το ΕΚΑΒ.

«Η κυβέρνηση προχώρησε στην απομάκρυνση των διασωστών χωρίς να έχει μεριμνήσει για την επόμενη μέρα. Χωρίς να έχει προχωρήσει σε νέες τοποθετήσεις για να αναπληρωθούν τα κενά, αλλά και χωρίς να εξετάσει το ενδεχόμενο της μετατροπής των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εργασίας, αφού ανάλογη κίνηση είχε γίνει και με το επικουρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κόνσολας, ο οποίος ζητά την άμεση κάλυψη των αναγκών με προσωπικό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.
«Κύριε Υπουργέ,
Οι τομείς του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα, οι οποίοι ήδη ήταν υποστελεχωμένοι, λειτουργούν, πλέον, με τεράστια προβλήματα έλλειψης προσωπικού μετά την απομάκρυνση 26 συμβασιούχων διασωστών, που είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη των συμβάσεών τους απολύθηκαν 9 διασώστες από το ΕΚΑΒ στη Ρόδο, 9 στην Κω, 5 στη Λέρο και 3 στην Κάλυμνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες από τη μεταναστευτική κρίση με συμβάσεις έργου 8μηνης διάρκειας, οι οποίες παρατάθηκαν στη συνέχεια για δύο ακόμα μήνες, αφού, αποδεδειγμένα, αυτοί οι διασώστες κάλυπταν τις ανάγκες στοιχειώδους λειτουργίας των τομέων του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα.

Μετά την απομάκρυνσή τους είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες στις βάρδιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κω έχουν απομείνει μόνο 6 διασώστες, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει 24ωρη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών από το ΕΚΑΒ.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην απομάκρυνση των διασωστών χωρίς να έχει μεριμνήσει για την επόμενη μέρα. Χωρίς να έχει προχωρήσει σε νέες τοποθετήσεις για να αναπληρωθούν τα κενά αλλά και χωρίς να εξετάσει το ενδεχόμενο της μετατροπής των συμβάσεων έργου, σε συμβάσεις εργασίας, αφού ανάλογη κίνηση είχε γίνει και με το επικουρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

Σε μία κρίσιμη περίοδο, οι τομείς του ΕΚΑΒ σε Ρόδο, Κω, Λέρο και Κάλυμνο βιώνουν την απόλυτη υποστελέχωση και υποβάθμιση, κάτι που έχει σαφείς αρνητικές επιπτώσεις για το επίπεδο της δημόσιας υγείας σε αυτά τα νησιά αλλά και για την άμεση παροχή βοήθειας σε έκτακτες περιπτώσεις.
 Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα υποστελέχωσης των τομέων του ΕΚΑΒ σε Ρόδο, Κω, Λέρο και Κάλυμνο μετά την απομάκρυνση 26 συμβασιούχων διασωστών, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργίας τους.

2. Για ποιο λόγο το Υπουργείο Υγείας δεν μερίμνησε για την ταυτόχρονη ενίσχυση με
προσωπικό του ΕΚΑΒ σε αυτά τα νησιά;

3. Εφόσον δεν υπήρχε η δυνατότητα άμεσης αναπλήρωσής τους, για ποιο λόγο δεν εξετάστηκε η λύση της μετατροπής των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να μην αποδυναμωθούν οι τομείς του ΕΚΑΒ στα Δωδεκάνησα;»

Τεράστια τα προβλήματα λένε οι εργαζόμενοι
Απολύσεις 50 διασωστών του ΕΚΑΒ που υπηρετούσαν στα νησιά του Αιγαίου αντί για προσλήψεις που υπόσχεται η κυβέρνηση καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοοκομείων). Σε ανακοίνωσή της εξαπολύει σφοδρή επίθεση στους υπουργούς Υγείας διότι δεν ανανέωσε τις συμβάσεις τους και προειδοποιεί ότι τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των κατοίκων των νησιών.

Στην ανακοίνωση τονίζεται συγκεκριμένα:
Αδιόρθωτοι οι Υπουργοί Υγείας ακόμη και μετά τη Μηνυτήρια Αναφορά στη Διοίκηση του ΕΚΑΒ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ 50 ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΣΑΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ

• Αντί για προσλήψεις που συνεχώς υπόσχεται στα ψέματα η Κυβέρνηση, πάνε και οι 50 διασώστες του ΕΚΑΒ μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ που υπηρετούσαν στα νησιά του Αιγαίου
• Αυξήθηκε ο κίνδυνος για τη ζωή των κατοίκων – προσφύγων – μεταναστών που αντιμετωπίζουν επείγον, σοβαρό πρόβλημα υγείας
• Πεθαίνουν ασθενείς στην άσφαλτο!!!

Αντί για προσλήψεις πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι Υπουργοί Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ απέλυσαν (δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις) 50 διασωστών/πληρωμάτων ασθενοφόρων που υπηρετούσαν σε νησιά του Αιγαίου.

Στις 19/11/2016 έληξε η σύμβαση συνολικά 50 διασωστών που είχαν συνάψει συμβάσεις μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, στους τομείς ΕΚΑΒ Ρόδου (9), Μυτιλήνης (10), Σάμου (5), Χίου (9), Κω (9), Καλύμνου (3) και Λέρου (5), για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης Οι διασώστες προσλήφθηκαν με σύμβαση έργου, αρχικά οκτάμηνης διάρκειας (έως 19/9/2016), η οποία επεκτάθηκε για άλλους δύο μήνες. Το προσφυγικό στα νησιά που απελύθησαν οι Διασώστες παραμένει σε έξαρση.

Στα Κέντρα Φιλοξενίας εγκαταστάθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ταυτόχρονα οι ροές συνεχίζονται. Παρότι ζητήσαμε την ανανέωση και την μετατροπή των συμβάσεων έργου, σε συμβάσεις εργασίας (όπως του επικουρικού προσωπικού των Νοσοκομείων) και την μονιμοποίησή τους, η κυβέρνηση τους απέλυσε επιδεικνύοντας περίσσεια αναλγησία.

Με την εγκατάσταση των προσφύγων/μεταναστών στα εν λόγων Νησιά αυξήθηκε ο όγκος περιστατικών που διακομίζονται από το ΕΚΑΒ. Αναλογιστείτε ότι και με τους 50 Διασώστες που υπηρετούσαν τα κενά του ΕΚΑΒ ήταν τεράστια. Σε κάποια από τα συγκεκριμένα νησιά υπάρχουν σε κάθε βάρδια διαθέσιμα ένα ή δυο ασθενοφόρα. Πώς να καλύψουν τις ανάγκες σε τόσο μεγάλες αποστάσεις; Έκτακτα περιστατικά ή τροχαία ατυχήματα μεσολαβούν ώρες για τη διακομιδή τους σε Νοσοκομεία. Πεθαίνουν στο δρόμο.

Οι διακομιδές σε πολλές περιπτώσεις γίνονται με ιδιωτικά μεταφορικά μέσα. Εάν έχουν. Ντροπή!!! Τα προβλήματα στα νησιά του Αιγαίου θα επιδεινωθούν καθώς μετά την λήξη των συμβάσεων του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού που προσελήφθησαν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, λήγουν και οι συμβάσεις του Επικουρικού Ιατρικού προσωπικού (μέσω Υπουργείου Υγείας).

Οι Υπουργοί Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ είναι ξανά υπόλογοι και υπεύθυνοι για τις ζωές Ασθενών που τίθενται σε κίνδυνο, εξαιτίας της μείωσης της επιχειρησιακής ικανότητας του ΕΚΑΒ. Με τις παραλήψεις και την διαχειριστική ανεπάρκειά τους, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Θα περίμενε κανείς μετά την Μηνυτήρια Αναφορά να είναι πιο προσεκτικοί. Είναι αδιόρθωτοι. Παραθέτουμε τα στοιχεία των επιπτώσεων στην επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ που προκαλεί η απόλυση των 50 Διασωστών.
ΡΟΔΟΣ
Απολύθηκαν 9 διασώστες. Χάθηκε ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη καθημερινή βάση. Ο συνολικός πληθυσμός του νησιού είναι 116.000 κάτοικοι. Οι προσφυγικές ροές συνεχίζουν σε καθημερινή βάση. Σε μόνιμη βάση βρίσκονται στο νησί περί τους 1.000 πρόσφυγες – μετανάστες. Η δύναμη των ασθενοφόρων που επιχειρούν στο νησί της ΡΟΔΟΥ μειώνεται από τέσσερα σε τρία. Τα τρία εναπομείναντα ασθενοφόρα θα εξυπηρετούν, όλο το νησί, σε επείγοντα περιστατικά όπως επίσης και σε δευτερογενείς διακομιδές (επανεξετάσεις – εξιτήρια και μεταφορές από και προς σε λιμάνια και αεροδρόμια). Κινδυνεύουν οι ζωές εκτάκτων περιστατικών, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων.
Τί κατήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ
Συνθήκες… πολέμου επικρατούν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων. Η «ακτινογραφία», σε 61 νοσοκομεία του ΕΣΥ, που έκανε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), είναι γεμάτη «σκιές» με ό,τι αυτό σημαίνει για το σύστημα υγείας και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Η κίνηση στα ΤΕΠ αυξήθηκε 40% κατά την τελευταία τριετία. Η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνεται από 5 έως 8 ώρες. Έκτακτα περιστατικά περιμένουν ώρες να εξεταστούν. Στα μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής από την ώρα που προσέρχεται ο Ασθενής στα ΤΕΠ έως την εισαγωγή του μεσολαβούν και 12 ώρες  Η έλλειψη τραυματιοφορέων ξεπερνά το 70%.
Τι κατέγραψε η ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία μας
Γ.Ν. ΚΩ. Σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Δεν υπάρχουν Ιατροί πολλών ειδικοτήτων. Δεν υπάρχει παιδίατρος. Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να απευθύνονται αναγκαστικά σε ιδιωτικά ιατρεία ή να διακομίζονται με κίνδυνο της ζωής τους.  Έλλειψη μεγάλη σε Νοσηλευτικό Προσωπικό και Προσωπικό Φύλαξης στα ΤΕΠ. Οι διακομιδές είναι πολλές. Οι καθυστερήσεις ειδικά λόγω κακοκαιρίας στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ. Μόνο δέκα άτομα νοσηλευτικό προσωπικό εργάζονται στα ΤΕΠ σε   24ώρη λειτουργία για εφημερία που ουσιαστικά καλύπτει  τα Δωδεκάνησα.  Δεν υπάρχει διαλογή των περιστατικών των ασθενών. Μεγάλη έλλειψη Τραυματιοφορέων. Υπάρχουν μόνο 16 για να καλύπτουν το σύνολο του νοσοκομείου σε 24ωρη βάρδια. Στο χώρο των ΤΕΠ δεν υπάρχουν όλες οι ιατρικές ειδικότητες. Ο εξοπλισμός του χώρου ανανεώθηκε με μεγάλη δωρεά  ιδιωτικής εταιρείας.


 ΡΟΔΙΑΚΗ 

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου