Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Το να οδηγείς μεθυσμένος δεν αποτελεί «αμέλεια». Το να σκοτώσεις κάποιον δεν αποτελεί «ατύχημα».

I Love Crete

Πρόσφατα απευθύνθηκαν στο σύλλογο μας τρεις οικογένειες θυμάτων τροχαίων εγκλημάτων  ζητώντας κάποιες συμβουλές για τις υποθέσεις τους. Σύμπτωση πρώτη και οι τρεις οικογένειες από την Κρήτη. Σύμπτωση δεύτερη  και οι τρείς με θύματα μεθυσμένων οδηγών. (Δεν φταίει μόνο ο ΒΟΑΚ μάλλον γι αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη).
Σύμφωνα με τις εξετάσεις αίματος που πραγματοποιήθηκαν μετά την σύλληψη των δραστών:
  • Ο πρώτος οδηγούσε με συγκεντρωση αλκοολ  στο αίμα 1.5 gr/L. Aποτέλεσμα της σύγκρουσης ένας νέος άνθρωπος με μόνιμη σοβαρή αναπηρία.
  • Ο δεύτερος οδηγούσε με συγκέντρωση αλκοολ στο αίμα 1.9gr/L. Απoτέλεσμα της σύγκρουσης δύο νεκροί και μια πολυτραυματίας όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας.
  • Ο τρίτος οδηγούσε με συγκέντρωση αλκοολ στο αίμα 2.20gr/L. Απoτέλεσμα της σύγκρουσης: ένας νέος νεκρός και δυο βαρια τραυματίες με μόνιμα στη συνέχεια προβλήματα.
Αλλά υπάρχει και τρίτη σύμπτωση. Και στις τρεις περιπτώσεις ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία (ή απόπειρα ανθρωποκτονίας) από αμέλεια. Φυσικά και οι δράστες  είναι όλοι ελεύθεροι μέχρις ότου εκδικαστουν τα πλημμελήματα για τα οποία κατηγορούνται.
Οδηγουν μαλιστα ξανά μια και τους επεστράφει η άδεια οδήγησης (σ αυτους που ειχαν) μετά την παρελευση εξαμηνου από το συμβαν, όπως επιβάλει ο ΚΟΚ όταν υπάρχει τοσο μεγάλη σταθμη αλκοόλ στο αιμα.
Για τους ανθρώπους που ταυτίζονται με τον δράστη  (η μεγάλη πλειοψηφία) η αμέλεια είναι αυτονόητη: Δεν έκαμε μωρέ πράμα. Πεντέξε καραφάκια ρακί είχενε πιεί και δυο τρεις μπύρες, δεν τονε πιάνει μωρε αυτο το πιοτό..αυτός είναι οδηγός απο τσι λίγους… αλλά άμα σου τύχει η κακιά ώρα θα μπλέξεις…
Είναι αυτό που λένε: αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα.  Φυσικά και μπορεί να συμβεί στον καθένα αν θέλει να οδηγεί μεθυσμένος. Αυτό «ξεχνάνε» να το σημειώσουν.
Όμως για τις αρχές, αστυνομικές δικαστικές αλλα ακόμα και για τους δικηγόρους και των ίδιων των θυμάτων που συχνά θεωρούν φυσιολογικό το κατηγορητήριο,  η «αμέλεια» από πού άραγε προκύπτει;
Το να οδηγείς με ποσότητα αλκοόλ στο αίμα 1.5 ή 1.9 ή 2.20gr/L σημαίνει αντίστοιχα πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση 30 ή 50 ή 100 φορέςμεγαλύτερη από αυτήν που έχεις όταν δεν έχεις καταναλώσει αλκοόλ. Αλλά και αν ακόμα αυτοί που απαγγέλουν το κατηγορητήριο δεν γνωρίζουν ως όφειλαν,αυτές τις «λεπτομέρειες», γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι το νόμιμο όριο αλκοολ στο αίμα οδηγου στην Ελλάδα είναι 0.5gr/L. Το να υπερβαίνεις τρεις η τέσσερις φορές αυτό το όριο συνιστά λοιπόν «αμέλεια»; Και πρέπει να το πιστέψουμε αυτό εμείς οι αφελείς;
Για όσους θα ήθελαν να την χρησιμοποιήσουν παραθέτουμε (ΕΔΩ) την μελέτη που πραγματοποιήθηκε to 2005 από ιδιαίτερα σημαντικά ερευνητικά κεντρα στις ΗΠΑ με παραγγελία του NHTSA για το θέμα συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα και κίνδυνος τροχαίας σύγκρουσης  που εκτός του παρακάτω συνοπτικού ενδεικτικού πίνακα περιλαμβάνει και πλήθος άλλων στοιχείων.nhtsa-bac-2005-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου