Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Άρση τηλεφωνικού απορρήτου στα τροχαία εγκλήματα. Κάποτε θα γίνει…

Αποτέλεσμα εικόνας για Άρση τηλεφωνικού απορρήτου στα τροχαία εγκλήματα. Κάποτε θα γίνει…
Δυο μήνες χρειάστηκε να περάσουν για να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο και να γίνει γνωστό με ποιους επικοινώνησε ο  προφυλακισμένος 77χρονος   Θρασύβουλος Λυκουρέζος κατηγορούμενος ως δράστης  για τις ανθρωποκτονίες, το ναυάγιο και την εγκατάλειψη των θυμάτων στη ναυτική τραγωδία της 16ης Αυγούστου στην Αίγινα.
Η προστασία των δραστών των κάθε είδους εγκλημάτων και ιδαίτερα των τροχαίων καλά κρατεί.
Η προστασία των «προσωπικών δεδομένων» των δραστών είναι νομοθετικά κατοχυρωμένη. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν δέχονται να εφαρμόσουν ειααγγελικές εντολές γι αυτό και απαιτούν αποφάσεις Δικααστικών Συμβουλίων, πράγμα που για να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση απαίτησε δύο μήνες. Τα αποτελέσματα δεν πρόλαβαν φυσικα να βγούν και διέρρευσαν (ΕΔΩ)
Δεν μας ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα. Αυτά θα μελετηθούν για αρκετό καιρό και οι αρμόδιοι θα δουν τι θα προκύψει. Μας ενδιαφέρει η νομοθετική κατοχύρωση μιας διαδικασίας που αφ ενός παρεμποδίζει την διαδικασία διαλεύκανσης της  υπόθεσης και αφετέρου συμβάλει στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης της ανακριτικής διαδικασίας συμβάλοντας κι αυτή στην όσο τιο δυνατόν πιο καθυστερημένη απόδοση δικαιοσύνης.

Ειδικά για τα τροχαία εγκλήματα όπου η απόσπαση προσοχής λόγω της χρήσης κινητού αποτελεί το ανερχόμενο αίτιο πρόκλησης συγκρούσεων τα ιερά δικαιώματα των δραστών προστατεύονται με θρησκευτική ευλάβεια. Εχουμε αναφέρει ξανά πως τόσο στο φόνο του 14χρονου ποδηλάτη Οδυσσέα Κουκουζέλη στη Λ. Λαυρίου το 2012, οσο και στον φόνο του συνομήλικου του επίσης ποδηλάτη Πάνου Τζαβάρα στο Ρίο της Πάτρας επίσης το 2012, αν και υπήρξαν εισαγγελικές εντολές οι εταιρείες αρνήθηκαν να δωσουν στοιχεία για το αν τα κινητά των δραστών οδηγών βρίσκονταν σε λειτουργία την ώρα που χτύπησαν τα παιδιά.
Tzavaras
 Πάνος Τζαβάρας                                             Οδυσσέας Κουκουζέλης
Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα με παρέμβαση του στον Υπουργό Δικαιοσύνης εδώ και ένα χρόνο, ανάμεσα στα άλλα (ΕΔΩ) ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε σε κάθε τροχαίο με σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο τα στοιχεία λειτουργίας ή μη των κινητών  όλων των εμπλεκομένων να κατατίθενται αυτόματα στην δικογραφία. Δυστυχώς τίποτα δεν έχει γίνει και προς αυτή την κατεύθυνση.
Να θυμίσουμε εδώ ότι κάποτε και το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα των οδηγών το θεωρούσαν προσωπικό δεδομένο.
Πόσοι άραγε νεκροί από «ακατανόητα» τροχαία πρέπει να προστεθούν, πόσες επισημάνσεις για τον κρίσιμο ρόλο του κινητου τηλεφώνου στις τροχαίες συγκρούσεις από διεθνείς οργανισμούς πρέπει να υπάρξουν, πόσα  βίντεο για το  θέμα θα πρέπει να γίνουν viral για να αποφασίσουν οι αρμόδιοι να κάνουν κάτι;
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου