Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2016

Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των διασωστών του ΕΚΑΒ Ρόδου στην μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στον Ελλαδικό χώρο!

DSC07626

Με ιδιαίτερη επιτυχία έλαβε μέρος το ΕΚΑΒ Ρόδου, στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ακαντιάς (10/10/2016), στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Διαχείριση Θυμάτων καταστροφών», που συνδιοργανώνουν δύο μεταπτυχιακά προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 


 Ολόκληρο το σενάριο της άσκησης που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Ακαντιάς Ρόδου
Σύμφωνα με αυτό εκδηλώθηκε πυρκαγιά μετά από ρίψη χειροβομβίδας σε κοινόχρηστο χώρο του πρυμναίου καταστρώματος του πλοίου όπου δημιουργήθηκε πανικός και το πλήρωμα προσπάθησε να ηρεμήσει τον κόσμο και ταυτόχρονα να εκκενώσει το πλοίο από τους επιβάτες. 
Η πυρκαγιά επεκτάθηκε στο πρυμναίο σαλόνι του εν λόγω καταστρώματος και κατά την πρώτη εκτίμηση ήταν ελεγχόμενη. 
DSC07519
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πλοιάρχου υπήρχε έντονος καπνός που δυσκόλευε το έργο της ομάδας ασφαλείας του πλοίου, ενώ υπήρχαν πληροφορίες για τουλάχιστον δέκα τραυματίες ενδεχομένως και νεκρούς. 
DSC07436

Με το συντονισμό της Λιμενικής Αρχής και την κινητοποίηση του ΕΚΣΕΔ/ΚΕΠΙΧ, κλήθηκαν για παροχή βοήθειας πλωτά σκάφη της περιοχής, ρυμουλκά, βοηθητικά σκάφη κ.α. 
DSC07487


Παράλληλα κλήθηκαν και δυνάμεις της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ.
DSC07720

Κατά τη διάρκεια του συναγερμού ένας επιβάτης έπεσε στη θάλασσα και περισυνελέχθηκε  από πλωτό του λιμενικού που έσπευσε πλησίον του πλοίου.

Ο πλοίαρχος διέταξε την εκκένωση του πλοίου από τους επιβάτες οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε κατάλληλο χώρο στον προβλήτα. 

Τα πυροσβεστικά οχήματα κατέφθασαν στην περιοχή συνέδραμαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.


Επίσης, υπήρξαν  πληροφορίες για εγκλωβισμένους επιβάτες στο κατάστρωμα Νο 7, τους οποίους δεν μπόρεσε  να προσεγγίσει η ομάδα διάσωσης του πλοίου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του πυκνού καπνού και ζητήθηκε  η συνδρομή της πυροσβεστικής.

DSC07684


Οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ προέβησαν στη διαδικασία διαχείρισης θυμάτων και  πυροσβέστες εισήλθαν στο πλοίο από την κύρια είσοδό του, για κατάσβεση της πυρκαγιάς και απεγκλωβισμό των επιβατών. Το πλήρωμα μετέφερε τους τραυματίες στον προβλήτα για να παραληφθούν από τα ασθενοφόρα.

DSC07629


Ταυτόχρονα, το πλήρωμα παρατήρησε άγνωστο άτομο (πιθανώς επιβάτη) το οποίο πυροβολώντας προσπάθησε να ξεφύγει. 

Ο πλοίαρχος ζήτησε τη συνδρομή του λιμεναρχείου για την εξουδετέρωση/σύλληψη του δράστη.

Κάποιοι επιβάτες επίσης, ανέφεραν ότι είδαν δύο άνδρες να περιφέρονται ύποπτα και να μιλούν σε κινητά τηλέφωνα. Λίγα λεπτά μετά, ακολούθησε νέα πυρκαγιά. 

DSC08396

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιλήφθηκαν της πυρκαγιάς από ξηράς και από θαλάσσης.

DSC07560

Μετά την ολοκλήρωση εκκένωσης του πλοίου πυροτεχνουργός του Λ.Σ. προέβη στην ανίχνευση εκρηκτικού μηχανισμού ο οποίος και μετέφερε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε χώρο ασφαλές εξωτερικά του πλοίου όπου και τον εξουδετέρωσε με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ήταν πραγματικά μία άσκηση, η οποία αποδεικνύει την ετοιμότητα και την δυναμική του ΕΚΑΒ Ρόδου. Ο σωστός συντονισμός και η ομαδικότητα μπορεί και καταφέρνει τεράστιο αποτέλεσμα.

DSC08496

Ευχόμαστε να βλέπουμε τέτοιες εικόνες μόνο σε μορφή άσκησης!

Οι διασώστες που έλαβαν μέρος και παρουσίασαν σε όλο το νησί τα υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης των διασωστών του ΕΚΑΒ Ρόδου είναι: 

Τσιμπλέκας Μπάμπης
Τερζούδης Ευάγγελος
Κούτρος Παναγιώτης
Χατζημανώλης Αντώνης
Χατζηλιάδου Σοφία
Ξανθή Καντάρα
Ξουρής Παναγιώτης
Πιπερίδης Γιώργος

Ευχαριστούμε το rodospress για την συνεχή αρωγή του στην προσπάθεια μας για αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες.

Διασώστες Ρόδου© www.rodospress.gr
© www.rodospress.gr
© www.rodospress.gr
© www.rodospress.gr
© www.rodospress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου