Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

5. ΤΡΑΥΜΑ...ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ


Εάν δεν έχει αισθήσεις ακολουθώ τις Α΄ Βοήθειες για ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ, αλλιώς μεμονωμένα αντιμετωπίζω το τραύμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΡΑΥΜΑ

Αντιμετώπιση
  • Σταματάμε την αιμορραγία
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ  ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ(αυστηρά με τη συγκεκριμένη σειρά)


  • Άμεση πίεση :Τοποθετώντας τη γάζα πάνω στη πληγή και πιέζοντας με το χέρι μας.
Εάν έχουμε χρησιμοποιούμε αποστειρωμένες γάζες. Αλλιώς με το καθαρότερο πανί-ύφασμα που έχουμε. ΟΧΙ βαμβάκι ,απορροφητικό υλικό είτε οτιδήποτε άλλο που διαλύεται ή αφήνει χνούδι.(Σε κάποια βιβλία αναφέρεται η τοποθέτηση της μίας γάζας πάνω στην άλλη ώστε να δημιουργηθεί μία στοίβα γάζες και άλλα προτείνουν την αντικατάσταση της μουσκεμένης με στεγνή) προτιμώ να τις στοιβάξω


  • Ανύψωση άκρου : Η τεχνική αυτή θεωρείται αναποτελεσματική. Παρόλ' αυτά ένας πολίτης θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει εφόσον η αιμορραγία  είναι στο  άκρο (χέρι ή πόδι) και δεν συνυπάρχει μυοσκελετική κάκωση. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ εάν υπάρχει υποψία τραυματισμού σπονδυλικής στήλης.


  • Άσκηση πίεσης κεντρικότερα : Διατηρώντας την Άμεση πίεση, πιέζω με τα 2 δάχτυλα του ελεύθερου χεριού ένα κεντρικότερο αγγείο που βρίσκεται πάνω από το τραύμα (σαν να ελέγχω σφυγμό αλλά με μεγαλύτερη δύναμη)


  • Ίσχαιμη περίδεση(TOURNIQUET): Η συγκεκριμένη μέθοδος σε κάποια βιβλία βρίσκεται σε καλύτερη θέση στα βήματα ελέγχου αιμορραγίας και άλλα την συστήνουν μόνο στον ακρωτηριασμό ως ύστατη λύση. Εφαρμόζεται σε άκρο σφίγγοντας πάρα πολύ δυνατά με κάτι φαρδύ πάνω από το σημείο της αιμορραγίας (προκαλεί την παύση της κυκλοφορίας από εκεί και κάτω και γι' αυτό σταματάει η αιμορραγία). Υπάρχει κίνδυνος νέκρωσης του άκρου και για  αυτό καλό είναι να γίνεται από άτομα που γνωρίζουν την τεχνική αυτή.


  • Αξιολογούμε το τραύμα
ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ: Ένα “βαθύ” τραύμα οπουδήποτε ,είτε ένα τραύμα (που τα ¨χείλη¨-άκρα του πρέπει να ενωθούν) που  βρίσκεται στο κεφάλι, είτε σε σημείο που θα αργήσει να κλείσει  ίσως χρειαστεί ράμματα.
Εάν το τραύμα είναι από μέταλλο (π.χ μαχαίρι, καρφί) είτε είναι ρυπαρό θα χρειαστεί να κάνετε  αντιτετανικό ορό μέσα στο πρώτο 24ωρο και να λάβετε αντιβίωση. Τα Επείγοντα δεν έχουν αντιτετανικό (δεν είναι υλικό Πρώτων Βοηθειών) όποτε είτε το αγοράζετε πηγαίνοντας στα Επείγοντα, είτε μετά και επιστρέφετε στα Επείγοντα ή σας τον κάνει ο φαρμακοποιός. Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για αντιβίωση, αλλαγές και την αφαίρεση των ραμμάτων (η οποία γίνεται στα εξωτερικά ιατρεία, σε κέντρα υγείας και όχι στα Επείγοντα)

Για μικρότερα τραύματα ακολουθήστε τις οδηγίες του φαρμακοποιού σας.

ΑΝΤΙΤΕΤΑΝΙΚΟΣ ΟΡΟΣ: προσφέρει έτοιμα αντισώματα στον οργανισμό. Έχει τη μορφή ένεσης και γίνεται στο μπράτσο. Σε καλύπτει για 1 μήνα περίπου.
ΑΝΤΙΤΕΤΑΝΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ : ''αναγκάζει'' τον ίδιο τον οργανισμό να παράγει αντισώματα.
Χορηγείται σε δόσεις ανά συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Έχει τη μορφή ένεσης και γίνεται στο μπράτσο. Σε καλύπτει για μία ζωή εφόσον γίνονται οι επαναληπτικές δόσεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα παιδιά έχουν μέσα στα προβλεπόμενα εμβόλια τους και κατά του Τετάνου όποτε ελέγξτε το βιβλιάριο τους πρώτα.


Πρέπει να πάω στα Επείγοντα ;
  Ανάλογα την ποσότητα του αίματος που χάθηκε, εάν άργησε να σταματήσει η αιμορραγία, το είδος του τραύματος, την ηλικία του θύματος, τα προβλήματα υγείας του και τη γενικότερη κατάσταση του αποφασίζουμε αν θα επισκεφθούμε τα Επείγοντα.


ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!
Φοράω πάντα γάντια (λατέξ-νιτριλίου, απλά διάφανα, αποστειρωμένα, γάντια κουζίνας, αδιάβροχα κήπου), εάν δεν έχω αυτοσχεδιάζω με ο,τι έχω γύρω μου που είναι αδιάβροχο είτε οτιδήποτε δεν θα αφήσει το αίμα του θύματος να “λερώσει” τα χέρια μου.
Μπορώ να  “ φορέσω στο χέρι μου” μία πλαστική σακούλα, να διπλώσω πολλές φορές ένα ύφασμα. Να δώσω στο ίδιο το θύμα ή το συγγενή, σύντροφο  να πιέσει το τραύμα. Να σταθεροποιήσω - στηρίξω τις γάζες πάνω στην πληγή μ' ένα κομμάτι ύφασμα, επίδεσμο, φουλάρι, γραβάτα κτλ., δένοντάς το με τόση δύναμη όσο θα ασκούσα αν πίεζα με το χέρι (ΑΜΕΣΗ ΠΙΕΣΗ) και όχι σαν ίσχαιμη περίδεση.

Αγγελική Γκινάκη
Διασώστης - Πλήρωμα Ασθενοφόρου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου