Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016

Πέντε συμβουλές προετοιμασίας πριν τη μέτρηση της πίεσης...Πρέπει να μετράτε την πίεση και στα δύο χέρια – Δείτε γιατί!


Πέντε συμβουλές προετοιμασίας πριν τη μέτρηση της πίεσης

Η τακτική μέτρηση της πίεσης είναι ένα απαραίτητο μέτρο ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα η υπέρταση και να σχεδιαστεί το απαραίτητο πλάνο παρέμβασης από τον θεράποντα ιατρό.

Για να γίνει σωστά η μέτρηση της πίεσης –και επομένως να είναι αξιόπιστη η ένδειξη– πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω πέντε βήματα προετοιμασίας.


1. Χαλαρώστε για 3-5 λεπτά πριν τη μέτρηση χωρίς να μιλάτε.
2. Καθίστε σε μια αναπαυτική καρέκλα, με επαρκή υποστήριξη της πλάτης και χωρίς να σταυρώνετε τα πόδια.
3. Μείνετε ακίνητοι και τοποθετήστε το χέρι σε μια σταθερή επιφάνεια (π.χ. τραπέζι), τεντωμένο στο ύψος της καρδιάς.
4. Εάν φοράτε μακρυμάνικο, διπλώστε τα μανίκια ώστε να αγκαλιάζουν χαλαρά το χέρι. Θα πρέπει να χωρά τουλάχιστον ένα δάχτυλο ανάμεσα στο ρούχο και στο χέρι.
5. Το διπλωμένο μανίκι θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 2,5 εκατοστά από την άρθρωση του αγκώνα.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειώνετε την ημερομηνία και την ώρα κάθε μέτρησης ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε τα στοιχεία σε βάθος χρόνου.

Πηγή: Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς

Πρέπει να μετράτε την πίεση και στα δύο χέρια – Δείτε γιατί!

Πρέπει να μετράτε την πίεση και στα δύο χέρια – Δείτε γιατί!

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για γιατρούς και νοσηλευτές αναφέρουν ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να γίνεται και στα δύο χέρια, ωστόσο για λόγους οικονομίας χρόνου αυτό σπανίως εφαρμόζεται στην πράξη.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of General Practice υποδεικνύει ότι οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση στα δύο χέρια αποτελούν πρώιμη ένδειξη σοβαρού καρδιαγγειακού κινδύνου.

Έχει επισημανθεί στο πλαίσιο παλαιότερων μελετών ότι οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση στα δύο χέρια αποτελούν σημαντικό δείκτη για άτομα που έχουν ήδη διαγνωσθεί μεκαρδιοπάθεια, καθώς μπορεί να υποδεικνύουν απόφραξη σε βασική αρτηρία στη μία πλευρά του σώματος.
Τώρα, η νέα μελέτη εστίασε στο κατά πόσο οι διαφορές στη μέτρηση μπορούν να αποτελέσουν δείκτη πρόβλεψης του καρδιαγγειακού κινδύνου σε υγιή άτομα.
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, διαφορά μόλις 5 μονάδων (5mm/Hg) ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό χέρι συσχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια σε διάστημα 8 ετών.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, οι οποίοι ηγήθηκαν της μελέτης, υποστηρίζουν ότι η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια αποτελεί ένα απλό και οικονομικό μέσο πρόγνωσης για καρδιαγγειακά προβλήματα αρκετά χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα εμφανή συμπτώματα.
Στο πλαίσιο της σχετικής δοκιμής, οι ερευνητές εξέτασαν 3.000 άτομα ηλικίας 50-70 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς και δεν εκδήλωναν συμπτώματα καρδιοπάθειας, ωστόσο παρουσίαζαν αυξημένη αρτηριακή πίεση στους αστραγάλους, δείκτης που συσχετίζεται με ελαφρώς αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μέτρηση της πίεσης και στα δύο χέρια των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι μια διαφορά στη συστολική πίεση της τάξεως των 5mm/Hg συσχετίζεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας σε διάστημα 8ετίας.
bigstock Nurse measuring blood pressure 13112069
Ποσοστό 60% των συμμετεχόντων παρουσίαζαν διαφορά στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ανάμεσα στο αριστερό και το δεξί χέρι.
Οι ερευνητές συνιστούν η μέτρηση της πίεσης στα δύο χέρια να γίνεται ταυτόχρονα με τη χρήση δύο πιεσόμετρων, αν και εκτιμούν ότι και η διαδοχική μέτρηση είναι δυνατό να εντοπίσει σχεδόν όλα τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου