Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016

Ζωτικά σημεία

Αρτηριακή πίεση

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η ασκούμενη πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών κατά την έξοδο του αίματος από την καρδιά.

Πως μετράμε την πίεση

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί μια από τις πλέον συνηθισμένες ιατρικές πράξεις. Παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς. Τόσο οι ψηλές όσο και οι χαμηλές τιμές είναι κάτι που θα πρέπει να εκτιμηθεί από το γιατρό σας.
Σήμερα οι συσκευές που μετράνε την αρτηριακή πίεση (τα γνωστά πιεσόμετρα, είτε τα κλασσικά είτε τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά) βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια. Αραγε μετράμε σωστά την πίεση; Ας δούμε κάποιες βασικές αρχές για τη μέτρηση της πίεσης με ένα κλασσικό πιεσόμετρο.
1. Βάλτε τον άνθρωπό σας να καθήσει αναπαυτικά (αναγκαστική εξαίρεση αποτελούν οι επείγουσες περιπτώσεις).
2. Ελευθερώστε το χέρι του από τα ρούχα.
3. Βάλτε την περιχειρίδα γύρω από το βραχίονα και πάνω από τον αγκώνα (όπως δείχνει η εικόνα).
4. Σταθεροποιήστε το μανόμετρο (όπως δείχνει η εικόνα).
5. Ψηλαφήστε το σφυγμό στο χέρι (καρπός).
6. Κλείστε τη βαλβίδα.
7. Φουσκώστε σιγά σιγά τον αεροθάλαμο της περιχειρίδας με τη βοήθεια της αντλίας. Παρακολουθείστε τις τιμές στο μανόμετρο να ανεβαίνουν. Από τη στιγμή που δεν θα ψηλαφάτε σφυγμό, ανεβάστε την πίεση 3 μονάδες ακόμα (π.χ. από 14 στο 17). Εκεί σταματήστε.

8. Τοποθετήστε το ακουστικό στον αγκώνα, εκεί που ψηλαφάτε σφυγμό (όπως δείχνει η εικόνα).
9. Ανοίξτε προσεκτικά τη βαλβίδα.
10. Ο αεροθάλαμος της περιχειρίδας ξεφουσκώνει σιγά σιγά. Οι τιμές της πίεσης στο μανόμετρο κατεβαίνουν κι αυτές. Κάποια στιγμή θα ακούσετε το χαρακτηριστικό ρυθμικό ήχο από τη ροή του αίματος μέσα στην αρτηρία. Το μανόμετρο τότε δείχνει τη συστολική (ή μεγάλη) πίεση. Σύντομα ο ήχος αυτός εξασθενεί απότομα ή χάνεται εντελώς. Το μανόμετρο τότε δείχνει τη διαστολική (ή μικρή) πίεση.

Φυσιολογικές τιμές

Οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης για τον ενήλικα είναι μέχρι 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (140 mm Hg) η συστολική και μέχρι 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου (90 mm Hg) η διαστολική, (ή όπως συνηθίζεται να λέγεται, 14 με 9).

Χρήσιμες παρατηρήσεις

Οταν μετράτε την πίεση σε κάποιον θα πρέπει να κάθεται αναπαυτικά ή να είναι ξαπλωμένος, πάντως το χέρι από το οποίο θα κάνετε τη μέτρηση πρέπει να βρίσκεται στο «επίπεδο της καρδιάς», ούτε πιο πάνω, ούτε πιο κάτω. Συνήθως προτιμάμε το αριστερό χέρι (χωρίς αυτό να είναι απόλυτο).
Ο γιατρός σας ενδέχεται να μετρήσει την αρτηριακή πίεση και στα δύο χέρια, ή ακόμα και σε όρθια στάση. Οι πληροφορίες όμως που λαμβάνονται τότε αφορούν τον ειδικό.
Προσπαθήστε (όσο είναι δυνατό) να απαλλάξετε τον άνθρωπό σας από το «άγχος» που νοιώθει, όπως είναι αναμενόμενο. Μην τον κάνετε να νοιώθει «άρρωστος».
Συνήθως αναδιπλώνουμε τα ρούχα (πουκάμισο, πουλόβερ), αποκαλύπτοντας το χέρι. Το σωστό πάντως είναι να τα βγάζουμε, διότι τα ρούχα δεν πρέπει να «σφίγγουν» το χέρι, όταν μετράμε την πίεση.
Είναι προτιμότερο να μην βάζετε την περιχειρίδα στον αγκώνα και το ακουστικό από κάτω (δείτε την εικόνα).
Ο αεροθάλαμος της περιχειρίδας πρέπει να μην περιέχει αέρα, όταν τοποθετείται στο βραχίονα. Σε αντίθετη περίπτωση, αδειάστε τον (πιέζοντάς την περιχειρίδα με τη βαλβίδα ανοιχτή).
Συχνά φουσκώνουμε τον αεροθάλαμο της περιχειρίδας μέχρι το μανόμετρο να δείξει κάποιο «μεγάλο» νούμερο και κατόπιν ανοίγουμε τη βαλβίδα. Αυτό δεν είναι σωστό. Η σωστή διαδικασία περιγράφεται παραπάνω.
Μην μετράτε την πίεση πολλές φορές ταυτόχρονα. Οι τιμές που θα παίρνετε δεν θα είναι αληθινές. Συνήθως 1-2 μετρήσεις κάθε φορά είναι αρκετές.

Αναπνοή

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Εισπνοή και εκπνοή του αέρα.
Παρακολουθώντας κάποιον να αναπνέει μπορούμε να μετρήσουμε πόσες αναπνοές παίρνει. Φυσιολογικά οι αναπνοές του ενήλικα σε ηρεμία είναι περίπου 20 ανα λεπτό.

Σφυγμός

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Πρόκειται για το αίσθημα που δημιουργούν στην ψηλάφηση οι ρυθμικές κινήσεις των τοιχωμάτων των αρτηριών που προκαλούνται από τις συστολές της καρδιάς.

Πως ψηλαφούμε τον σφυγμό

Για να ψηλαφήσουμε το σφυγμό, εφαρμόζουμε δύο τουλάχιστον δάχτυλά μας (το δείκτη και το μέσο) στον καρπό στην πλευρά του μεγάλου δαχτύλου, όπως δείχνει η εικόνα.
Πρόκειται για μια «κίνηση», που από τη μία δίνει πολύτιμες πληροφορίες, από την άλλη «πλησιάζει» συναισθηματικά φέρνει σε επαφή αυτόν που εξετάζει με αυτόν που εξετάζεται.
Καθώς «αισθανόμαστε» την αρτηρία που ψηλαφούμε, ταυτόχρονα κοιτάμε το ρολόϊ μας για ένα λεπτό και μετράμε τους σφυγμούς.

Φυσιολογικές τιμές

Σε ένα άτομο που βρίσκεται σε ηρεμία, οι σφυγμοί φυσιολογικά είναι 72 σε ένα λεπτό και έχουν ρυθμό. Υπάρχουν όμως και φυσιολογικές διακυμάνσεις.
Ολες τις παθολογικές τιμές θα τις εκτιμήσει ο γιατρός σας. Σε περίπτωση που ένα άτομο έχει πολύ χαμηλές σφύξεις (κάτω από 40 ανά λεπτό) ή πολύ ψηλές (πάνω από 120 ανά λεπτό) χρειάζεται να εκτιμηθεί επειγόντως από ειδικό.

Σε ποιά σημεία ψηλαφούμε τον σφυγμό

Σφυγμό δεν πιάνουμε μόνο στο χέρι (κερκιδικός σφυγμός) . Ο σφυγμός ψηλαφάται όπου υπάρχει αρτηρία κοντά στο δέρμα. Μια άλλη γνωστή θέση που ψηλαφάμε σφυγμό είναι στο «λαιμό» (σφυγμός της καρωτίδας).

Θερμοκρασία σώματος

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι το μέτρο της θερμικής κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του οργανισμού.

Πώς μετράμε τη θερμοκρασία του σώματος

Το θερμόμετρο είναι ίσως η πιο διαδεδομένη ιατρική συσκευή. Tο κλασσικό υδραργυρικό θερμόμετρο έχει καταργηθεί από το 2009, καθώς η χρήση του υδράργυρου κρίθηκε επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και κυρίως για το περιβάλλον. Αν ακόμα το διαθέτετε, φροντίστε να το αντικαταστήστε. Μην πετάξετε το υδραργυρικό θερμόμετρο στα σκουπίδια, αλλά σε κάποιο σταθμό αποβλήτων του Δήμου σας ή του πλησιέστερου Νοσοκομείου (κατόπιν συνεννόησης).
Σήμερα διατίθενται ηλεκτρονικά θερμόμετρα. Ο χρόνος της θερμομέτρησης είναι συνήθως ένα λεπτό. Ωστόσο, ακολουθείστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Η θερμομέτρηση γίνεται συνήθως από τη μασχάλη. Εναλλακτικά από το στόμα ή τον πρωκτό. Να σημειωθεί οτι η θερμομέτρηση από τον πρωκτό είναι η πλέον ακριβής, ωστόσο υπάρχουν πρακτικά προβλήματα για την εφαρμογή της.

Φυσιολογικές τιμές

Η φυσιολογική θερμοκρασία είναι 36,6 βαθμοί Κελσίου (με θερμομέτρηση στη μασχάλη, η οποία καλό είναι να προτιμάται για πρακτικούς λόγους). Μικρές αποκλίσεις μπορεί να παρατηρηθούν. Θερμομέτρηση από το στόμα ή τον πρωκτό δίνει ελαφρά μεγαλύτερες τιμές. Οι γυναίκες κατά την ωορρηξία έχουν αυξημένη θερμοκρασία κατά μισό περίπου βαθμό.
Η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι 37,3 βαθμούς Κελσίου παριστάνει αυτό που λέμε «δέκατα». Από κει και πάνω μιλάμε για πυρετό. Ο πυρετός είναι από τα συχνότερα συμπτώματα που κάνουν ένα άνθρωπο να ζητήσει ιατρική συμβουλή.
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου