Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Οι «αιματοβαμμένοι» δρόμοι της Ρόδου

Αναδημοσίευση απο την ΡΟΔΙΑΚΗ της 18/5/2016.
Στοιχεία «σοκ» για το που γίνονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα
Οι «αιματοβαμμένοι» δρόμοι της Ρόδου
Μια ολόκληρη πόλη, που σε πληθυσμό ξεπερνά τα 1.190 άτομα, διακομίστηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου με το ΕΚΑΒ, έπειτα από τροχαίο ατύχημα που είχε, μέσα στους τελευταίους 16 μήνες.
Οι αριθμοί, που αποτελούν επιμελή καταγραφή στοιχείων από τον ίδιο τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ στη Ρόδο κ. Βασίλη Λαπάκη, προκαλούν ανατριχίλα και επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η Ρόδος και γενικά τα νησιά μας, παραμένουν «πρωταθλητές» στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας.
Η καταγραφή των στοιχείων που εξασφάλισε η «Ροδιακή» δεν αντιστοιχεί σε καμία επιστημονική έρευνα, αλλά φανερώνει περίτρανα, (καταγράφοντας τα περιστατικά) πόσους τραυματίες από τροχαία ατυχήματα διακόμισε το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Ρόδου και κυρίως σε ποιους δρόμους έγιναν τα τροχαία αυτά.
Στην πόλη της Ρόδου τα περισσότερα τροχαία
Αυτό που προκαλεί εντύπωση μεταξύ των άλλων, είναι το γεγονός ότι τόσο για το 2015 όσο και για το πρώτο τετράμηνο του 2016, τα περισσότερα από τα τροχαία ατυχήματα καταγράφονται εντός της πόλεως Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα τους τελευταίους 16 μήνες από τροχαία ατυχήματα στο νησί της Ρόδου, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της περιοχής μας από το ΕΚΑΒ:
306 τραυματίες σε τροχαία ατυχήματα εντός της πόλεως Ρόδου.
149 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα επί της Ρόδου – Λίνδου
93 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα επί της Ρόδου – Καμείρου
46 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα επί της Ρόδου – Καλλιθέας
13 τραυματίες από τον δρόμο αεροδρομίου – Τσαΐρι και
220 τραυματίες από τροχαία ατυχήματα σε περιοχές εκτός του κεντρικού οδικού δικτύου σε όλο το νησί της Ρόδου.
Ο μήνας με τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα και τραυματίες ήταν ο Σεπτέμβριος του 2015, ενώ σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία ακολουθούν κατά σειρά οι μήνες,  Αύγουστος Ιούλιος, Μάιος  κλπ. 
Πρωταθλητές στην επικινδυνότητα
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας που παρουσιάστηκε, η εικόνα της οδικής ασφάλειας επιδεινώνεται στις περιοχές όπου το οδικό δίκτυο δεν είναι σε καλή κατάσταση. Έντονο είναι το πρόβλημα στα νησιά που δέχονται μεγάλο όγκο τουριστών, κυκλοφορούν πολλά ενοικιαζόμενα δίκυκλα και Ι.Χ. και το οδικό δίκτυο δεν είναι οικείο στους επισκέπτες (όπως στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα).
Προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσουν, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί «γιατί τα ατυχήματα με παθόντες τουρίστες δυσφημούν τη χώρα». Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στα ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν κατά την αναχώρησή τους οι ξένοι επισκέπτες, τοποθετούν την οδική ασφάλεια στις πρώτες θέσεις δυσαρέσκειας.
Στην πρώτη θέση της κατάταξης των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητάς τους τοποθετούνται τα Δωδεκάνησα, που βρίσκονταν πέρσι στη 2η θέση. Στην περιοχή, οι νεκροί αυξήθηκαν σε 34 από 27, ενώ το 2013 ήταν 20, οι σοβαρά τραυματίες έγιναν 60 από 45 και οι ελαφρά τραυματίες 153 από 136. Τα περισσότερα ατυχήματα σημειώθηκαν μεταξύ Ιουλίου – Σεπτεμβρίου στη Ρόδο. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ζάκυνθος από την 44η το 2014 – ο ένας νεκρός του 2014, έγιναν 9.
Ως οι περισσότερο επικίνδυνες περιοχές της χώρας για την ύπαρξη τροχαίου ατυχήματος και δυστυχήματος καταγράφονται μέσα από εξειδικευμένη επιστημονική έρευνα, τα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, ενώ σε σύνολο επικρατείας οι περισσότερες από τις παραβάσεις αυτές, αφορούσαν την ταχύτητα η οποία σε συνδυασμό με άλλες επικίνδυνες παραβάσεις του ΚΟΚ δημιουργούν εμπόλεμη κατάσταση στην άσφαλτο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, η  αύξηση του αριθμού των τροχαίων δυστυχημάτων και των νεκρών καταγράφεται για πρώτη φορά ύστερα από 18 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων τα στοιχεία ήθελαν συνεχή μείωση των τροχαίων και των θυμάτων τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γεωγραφική κατανομή των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς διαπιστώνεται ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν σημειώθηκε κανένα δυστύχημα, ενώ η πρωτεύουσα είχε να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη αύξηση θυμάτων δυστυχημάτων στην άσφαλτο.
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου