Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΔΙΑΣΩΣΤΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΚΑΒ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
 έλλειψη ΑΕΡΙΣΜΟΥ, ΦΩΤΙΣΜΟΥ Ή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, μπορεί να οδηγήσει γρήγορα το Διασώστη στον φόβο και από εκεί στον πανικό με απρόβλεπτες συνέπειες! ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΣΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΚΑ. Ίσως κάποιες στιγμές να είσαι o μόνος που μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό σου, κάποιο σύντροφο Διασώστη ή το θύμα…

Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΠΑΙΤΕΙ 4 ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ: 

Stop                       Σταμάτα

Think                     Σκέψου 

Observe                 Παρατήρησε 

Plan                       Σχεδίασε STOP - ΣΤΑΜΑΤΑ 

Σταμάτα στο πρώτο σημάδι προβλήματος. Το να αναγκάζεσαι να αποφασίσεις βιαστικά απλά θα σε μπερδέψει περισσότερο. Το να σταματήσεις βοηθά να παλέψεις με την ανησυχία / πανικό και βελτιώνει κατά μεγάλο βαθμό τις ευκαιρίες επιβίωσής σου. Εσύ μπήκες σ’ αυτή την κατάσταση και εσύ ίδιος μπορείς να βγεις από αυτή. Σταμάτα μία στιγμή και να έχεις υπομονή. Εάν κάποιος χρειάζεται ιατρική υποστήριξη χορήγησέ του τις πρώτες βοήθειες. 

ΤΗΙΝΚ - ΣΚΕΨΟΥ 

Σκέψου για τους άμεσους και μελλοντικούς κινδύνους. Ανάλυσε τις καιρικές συνθήκες και τις διαθέσιμες προμήθειες για να διατηρήσεις τη ζωή. Κοίταξε για αναγνωρίσιμα ορόσημα μελέτησε τον χάρτη για ενδείξεις. Εάν έχεις χαθεί, πριν πόση ώρα ήξερες που είσαι; Μπορείς να επιστρέψεις σ΄ αυτό το σημείο; Υπάρχουν αποτυπώματα παπουτσιών σημάδια να σε οδηγήσουν; Μπορείς να ακούσεις σημάδια πολιτισμού; Κινήσου αργά, μην κάνεις βιαστικές κρίσεις. Σκέψου για το ποιες θα έπρεπε να είναι οι σωστές μελλοντικές ενέργειες. 

OBSERVE - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ 

Κοίτα τριγύρω και ζύγισε την κατάσταση. Κοίταξε τους άμεσους κινδύνους που μπορεί να σε απειλήσουν. Πόσο θα πάρει μέχρι να βραδιάσει; Τι έχεις διαθέσιμο για να εργαστείς; Αναζήτησε την καλύτερη δυνατή πορεία δράσης. 

PLAN - ΣΧΕΔΙΑΣΕ 

Σχεδίασε την καλύτερη πορεία δράσης πριν θέσεις σε εφαρμογή οποιαδήποτε δράση. Να σκέπτεσαι προσεκτικά και πρακτικά. Το σχέδιό σου θα έπρεπε να είναι ένα προσχέδιο βασισμένο πάνω στις ανάγκες και προτεραιότητες της ζωής.

Πολυδεύκης Β. Βανίδης

Βαθμοφόρος Β΄ Τάξεως 

Διασώστης - Εκπαιδευτής Α΄ Βοηθειών CPR

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου