Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣΤρεις είναι οι προτεραιότητες στην Έρευνα και Διάσωση που πρέπει να έχουν υπόψιν οι Διασώστες. 

Σε μια επιχείρηση προηγείται η ατομική ασφάλεια και ζωή τους, ακολουθεί η ασφάλεια των συντρόφων τους, της ομάδας και τέλος πλέον έπεται η ασφάλεια και ζωή του θύματος. (Στις Α΄ Βοήθειες αυτό ονομάζεται και Ασφάλεια Σκηνής, 'ή εναλλακτικά Ασφάλεια Χ 3). 

1. Self    Ο εαυτός μου 

2. Companions   Ομάδα, οι σύντροφοι διασώστες 

3. Victim    Το θύμα 


Προτεραιότητες στην SAR (ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗ)

1. Ο ΕΑΥΤΟΣ ΜΟΥ 

2. ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΜΟΥ 

3. ΤΟ ΘΥΜΑ 

Με μια πρώτη ματιά αυτό είναι και ακούγεται εγωιστικό αλλά εάν κάποιος το μελετήσει καλύτερα θα καταλάβει ότι είναι πέρα για πέρα ρεαλιστικό. 

Ο αγνοούμενος που βρίσκεται σε δύσκολη θέση έχει στατιστικά λιγότερες πιθανότητες για επιβίωση σε σχέση με την ομάδα Διάσωσης. 

Εάν λοιπόν με άσκοπες ενέργειες και άτσαλες κινήσεις ο Διασώστης φέρει τον εαυτό του τους συντρόφους του στην ίδια θέση, τότε απλά είναι άξιος της μοίρας του.

 Εάν δεν είναι ασφαλής και σε θέση που να μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες Διάσωσης, έχει κάνει διπλή βλακεία γιατί πολύ απλά έχει δημιουργήσει ένα νέο υποψήφιο θύμα και έχει μειώσει τους υπάρχοντες  Διασώστες κατά ένα άτομο. 

Στην αντίθετη περίπτωση (προστατεύοντας πρώτα απ’ όλα τον εαυτό του) μπορεί να υποστηρίξει στην ανάγκη κάποιο συνάδελφο ή συναδέλφους και κατόπιν όλοι μαζί να εργαστούν για την επιτυχή έκβαση της αποστολής. 

Υπάρχουν παραταύτα πολλοί Διασώστες που με κίνδυνο της ζωής τους έχουν καταφέρει αξιόλογες διασώσεις, τις περισσότερες φορές όμως η διαχωριστική γραμμή είναι ιδιαίτερα λεπτή και δύσκολα αναγνωρίσιμη την κρίσιμη στιγμή…

Πολυδεύκης Β. Βανίδης

Βαθμοφόρος Β΄ Τάξεως 

Διασώστης - Εκπαιδευτής Α΄ Βοηθειών CPRΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου