Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Στραμπούληγμα ή διάστρεμμα του καρπού: Αιτίες, σημεία, συμπτώματα και σοβαρότητα


Το διάστρεμμα ή στραμπούληγμα του καρπού είναι μια συχνή μορφή τραυματισμού με δυνατό πόνο.
Το στραμπούληγμα ή διάστρεμμα του καρπού είναι μια συχνή μορφή τραυματισμού. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε καθημερινή δραστηριότητα ή συνήθως κατά τη διάρκεια σπορ ή παιχνιδιών, σε εξωτερικούς χώρους.
Το διάστρεμμα χαρακτηρίζεται από βλάβη σ' ένα ή περισσότερους σύνδεσμους της άρθρωσης του καρπού. Συμβαίνει όταν τη στιγμή που κάποιος πέφτει, βάζει το χέρι του πρώτο στην επαφή με το δάπεδο, με αποτέλεσμα το βάρος του σώματός του και η δύναμη της σύγκρουσης, να μεταφέρονται στην άρθρωση του καρπού.
Οι συνδεσμοι είναι ισχυρές δέσμες συνδετικού ιστού, που ενώνουν τα οστά μεταξύ τους. Στην άρθρωση του καρπού υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι, που μπορούν να υποστούν βλάβη, όταν σε πτώση το χέρι κτυπά με δύναμη το δάπεδο ενώ είναι λυγισμένο σε σχέση με τον πήχυ (αντιβράχιο).
Η άρθρωση του καρπού ενώνει τον πήχυ με το μετακάρπιο του χεριού. Στην άρθρωση περιλαμβάνονται, από τη μεριά του πήχη τα δυο οστά του, δηλαδή η κερκίδα και η ωλένη και από τη μεριά της παλάμης, τα 5 μετακάρπια οστά.    


 Οι σύνδεσμοι έχουν τεντωθεί υπερβολικά, αλλά δεν έχουν πάθει ρήξη.

Τα διαστρέμματα του καρπού μπορεί να είναι ήπιας ή σοβαρής μορφής. 

Ανάλογα με το βαθμό τραυματισμού των συνδέσμων, κατατάσσονται σε 3 κατηγορίες:
 1.  Βαθμού 1: Πρόκειται για ήπιας μορφής στραμπούληγμα.
 2.  
 3. Βαθμού 2: Είναι μέτριας σοβαρότητας διάστρεμμα, στο οποίο ο σύνδεσμος έχει υποστεί μερική ρήξη. Στις περιπτώσεις αυτές, υπάρχει μερική απώλεια της λειτουργίας της άρθρωσης
   
 4. Βαθμού 3: Πρόκειται για σοβαρής μορφής στραμπούληγμα. Ένας ή περισσότεροι σύνδεσμοι υφίστανται πλήρη ρήξη. Όταν ο σύνδεσμος αποσπάται από το οστούν, μπορεί να μεταφέρει μαζί του, ένα μικρό κομμάτι οστού. Τα διαστρέμματα αυτά απαιτούν ιατρική ή χειρουργική φροντίδα.
Τα σημεία και συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το διάστρεμμα του καρπού, εξαρτώνται από τη σοβαρότητα της βλάβης και την τοποθεσία των συνδέσμων και στα συχνότερα από αυτά συμπεριλαμβάνονται:
 1. Πόνος στον καρπό. Ο πόνος είναι ιδιαίτερα έντονος, όταν συμβαίνει ο τραυματισμός. Επιπλέον, υπάρχει επίμονος πόνος κατά τις κινήσεις του καρπού
   
 2. Ευαισθησία την ευρύτερη περιοχή του τραυματισμού
   
 3. Πρήξιμο, οίδημα στον καρπό
   
 4. Αιμάτωμα ή αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από τον καρπό
   
 5. Θερμότητα στην περιοχή του τραυματισμού
   
 6. Δυσάρεστο αίσθημα τραβήγματος στον καρπό.
Σε όλες τις περιπτώσεις διαστρεμμάτων του καρπού, εκτός από τις πολύ ήπιες, χρειάζεται εξέταση από γιατρό, για προσεκτική αξιολόγηση της βλάβης.
Κάποτε, ένα στραμπούληγμα του καρπού μπορεί να φαίνεται ήπιας ή μέτριας έντασης με λίγο πρήξιμο. Ωστόσο είναι δυνατόν, να έχει υποστεί ρήξη, ένας σημαντικός σύνδεσμος, που χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση για να αποφευχθούν προβλήματα αργότερα.
Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να υπάρχει ένα κάταγμα οστού, που περνά απαρατήρητο διότι λανθασμένα εκλαμβάνεται ως ένα ήπιας ή μέτριας έντασης διάστρεμμα. Εάν το κάταγμα αφεθεί χωρίς την κατάλληλη θεραπεία υπάρχει ο κίνδυνος να μην ιαθεί και αργότερα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, για την αποκατάσταση. Το πιο σύνηθες παράδειγμα μιας τέτοιας κατάστασης, είναι το κάταγμα του σκαφοειδούς οστού του μετακαρπίου, που περνά απαρατήρητο σε ένα στραμπούληγμα.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό, στα διαστρέμματα του καρπού, να γίνεται μια προσεκτική αξιολόγηση, με πλήρη διάγνωση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και κατάλληλη θεραπεία για ν' αποφεύγονται οι μακροχρόνιες επιπλοκές με πόνο, δυσκαμψία και άλλα λειτουργικά προβλήματα του καρπού.
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου