Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015

Αιματοκρίτης: Τι σημαίνουν για την υγεία σας οι χαμηλές και υψηλές τιμές τουΑιματοκρίτης είναι το ποσοστό του συνολικού όγκου του αίματος, που αποτελείται από ερυθρά αιμοσφαίρια. Ένα τεστ αιματοκρίτη δείχνει αν έχετε πολύ λίγα ή πάρα πολλά ερυθρά αιμοσφαίρια, ενδείξεις που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα ορισμένων ασθενειών. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα, μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα σας.
Ένα τεστ αιματοκρίτη είναι μέρος μίας γενικής εξέτασης αίματος. Η αναλογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σύγκριση με όλα τα κύτταρα του αίματος μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να κάνει διάγνωση μιας ασθένειας ή να παρακολουθήσει την πορεία ανταπόκρισης ενός ασθενούς σε μια θεραπεία.
 
Ένας χαμηλότερος από το φυσιολογικό αιματοκρίτης μπορεί να υποδεικνύει:
 
-Ανεπαρκής παροχή υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία)
 
-Μεγάλος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων λόγω κάποιας μακράς διάρκειας ασθένειας, λοίμωξης, λευχαιμίας, λεμφώματος ή άλλων διαταραχών των λευκών αιμοσφαιρίων
 
-Ανεπάρκεια σε βασικές βιταμίνες ή μέταλλα
 
-Πρόσφατη απώλεια αίματος
 
Από την άλλη πλευρά ο υψηλός αιματοκρίτης μπορεί να υποδεικνύει:
 
-Αφυδάτωση
 
-Μια διαταραχή, όπως η αληθής πολυκυτταραιμία, που προκαλεί το σώμα σας να παράγει υπερβολικά μεγάλο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων
 
-Πνευμονική ή καρδιακή νόσο. Εάν το σώμα έχει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, θα παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα.
 


ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου