Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το καλοκαίρι;

heart problems
Αύξηση στα εμφράγματα του μυοκαρδίου, στις αρρυθμίες και επιδείνωση στην καρδιακή ανεπάρκεια, παρατηρείται το καλοκαίρι με την άνοδο των θερμοκρασιών, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας, Κωνσταντίνο Τούτουζα.
«Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι θάνατοι τους καλοκαιρινούς μήνες θα έχουν αυξητική τάση, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου», λέει ο κ. Τούτουζας, ο οποίος μέσα από τη συνέντευξη που παραχωρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δίνει απαντήσεις στα κλασσικά ερωτήματα ενός καρδιοπαθούς, για το τι πρέπει να προσέξει τους καλοκαιρινούς μήνες, στο μπάνιο, στο ταξίδι, στη διατροφή, στη φαρμακευτική του αγωγή, στα κλιματιστικά.
Ποια περιστατικά καρδιακών παθήσεων αυξάνονται το καλοκαίρι;

Παρατηρείται αύξηση στα εμφράγματα του μυοκαρδίου, στις αρρυθμίες, καθώς επίσης επιδεινώνονται οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Με τη ζέστη αυξάνονται σημαντικά τα επεισόδια θερμοπληξίας, που εκδηλώνονται λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης, αυξάνονται τα επεισόδια αποπροσανατολισμού του ασθενούς (δηλαδή το να μην υπάρχει καλή επικοινωνία με το περιβάλλον ,όπως π.χ σε ένα εγκεφαλικό), καθώς επίσης η αφυδάτωση και η ολιγουρία.
Ποιοι ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι και γιατί;
Ασθενείς που έχουν αρτηριακή υπέρταση και λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είναι οι πιο ευάλωτοι για θερμοπληξία, όταν βέβαια η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35 βαθμούς και συνδυάζεται με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Ο βασικός λόγος που δημιουργούνται προβλήματα είναι η ανεπαρκής λειτουργία του θερμορρυθμιστικού συστήματος, ιδιαίτερα σε υπερήλικές (άτομα άνω των 75 ετών), καθώς και η λήψη φαρμάκων, όπως αγγειοδιασταλτικά ή διουρητικά, που επιτείνουν τα συμπτώματα της θερμοπληξίας. Φάρμακα τέτοια παίρνουν κυρίως οι υπερτασικοί.
Η διατροφή του καρδιοπαθούς πώς πρέπει να διαμορφωθεί την καλοκαιρινή περίοδο;
Η διατροφή το καλοκαίρι πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες υγρών (νερό σε θερμοκρασία δωματίου, χυμούς) καθώς και φρούτα. Τα γεύματα πρέπει να είναι μικρά και συχνά, χωρίς μεγάλο θερμιδικό φορτίο. Ιδιαίτερα ο καρδιοπαθής με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, με τη συχνότητα των γευμάτων. Ένα άλλο σημαντικό μέτρο είναι η αποφυγή του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι μπορεί να οδηγήσει σε υπόταση.
Ποιους κανόνες πρέπει να τηρούν οι καρδιοπαθείς για να απολαμβάνουν το μπάνιο τους με ασφάλεια;
Καλό είναι να κολυμπάνε δροσερές ώρες της ημέρας και να προστατεύονται από τον ήλιο (καπέλο, κρέμα). Επίσης να αποφεύγουν τις υπερβολές, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι να μην κολυμπούν σε αβαθή νερά. Είναι πολύ πιο ασφαλές να είναι σε παρέα, παρά μόνοι τους. Όσον αφορά τη δραστηριότητά τους, αν γυμνάζονταν κατά τη διάρκεια του έτους, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως κολυμπούν μόνο το καλοκαίρι, καλύτερα να αυξάνουν την ένταση και την απόσταση σταδιακά. Σημαντικότατο είναι να προφυλάσσονται από τον ήλιο. Πάνω από 15 λεπτά δεν συνιστάται γενικότερα. Αν βέβαια νοιώσουν στηθάγχη ή δύσπνοια να διακόψουν αμέσως την κολύμβηση.
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου