Κυριακή, 3 Μαΐου 2015

Τροχαίο ατύχημα: Απεγκλωβισμοί με σανίδες μερικής ακινητοποίησης σπονδυλικής στήλης

Της Φανής Κατσαβούνη

Οι διασώσεις πλέον γίνονται ολοένα και πιο εύκολες καθώς  υπάρχουν  ειδικοί εξοπλισμοί που διευκολύνουν αυτές και προστατεύουν τον τραυματία. 

Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει τη δυνατότητα «ελεγχόμενης» διάσωσης σε τροχαίο ατύχημα, καθώς η δημιουργία χώρου γύρω από τον τραυματία είναι πλέον θέμα ρουτίνας. 

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα γίνει αναφορά στη χρήση γιλέκου απεγκλωβισμού -vest type (φωτ. 1) καθώς και της απλής σανίδας μερικής ακινητοποίησης (φωτ. 2).

ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ KED SYSTEM (KENTRICK EXTRICATION DEVICE)

Γενικά: Ίο KED-system χρησιμοποιείται για σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης σε τραυματία χωρίς απειλητικές για τη ζωή του κακώσεις. 

Προσφέρει:
• ακινητοποίηση κεφαλής
• ακινητοποίηση κορμού
• σταθεροποίηση λεκάνης (μερική)
Η συγκεκριμένη συσκευή διάσωσης, δε χρησιμοποιείται μόνο σε τροχαίο ατύχημα, αλλά και σε οποιαδήποτε διάσωση απαιτεί προστασία της σπονδυλικής στήλης (ατυχήματα σε σκάλες, σπήλαια) και δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο φορείο (spineboard ή scoopstretcher). 

Μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς οι ειδικές πλάγιες λαβές της εξυπηρετούν στη μετακίνηση εγκλωβισμένου τραυματία σε δύσκολες τεχνικές διάσωσης.

• Για τη σωστή τοποθέτηση της απαιτούνται 4-5 λεπτά (για το λόγο αυτό δε συστήνεται σε «άμεσο ή επείγοντα» απεγκλωβισμό)
• Επίσης δε χρησιμοποιείται σε ορισμένα άτομα με ανατομικές ιδιαιτερότητες (π.χ. μεγαλόσωμα ή μικρόσωμα άτομα). Η μέγιστη επιβάρυνση που επιδέχεται είναι στα 136 περίπου κιλά.
• Δε χρησιμοποιείται σε πολυτραυματίες με εκσπλαχνώσεις και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε κατάγματα λεκάνης.

• Έχει μεγάλη σημασία η σωστή χρήση τηςΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
Αφού ευθυγραμμίσετε τον τραυματία και τοποθετήσετε κολάρο, εφαρμόστε το γιλέκο απεγκλωβισμού στο κέντροτης πλάτης υπολογίζοντας να περάσουν τα πλάγια μέρη αυτού, ακριβώς κάτω από τις μασχάλες. 

Έχει μεγάλη σημασία η σωστή εφαρμογή του για την ασφαλέστερη μετακίνηση του τραυματία (φωτ. 3).

Επόμενο βήμα είναι η σταθεροποίηση του μεσαίου και κατώτερου ιμάντα κορμού (φωτ. 4). 

Στη συνέχεια εφαρμόζεται ο ανώτερος ιμάντας κατά την διάρκεια εισπνοής του τραυματία (δεν πρέπει να παρεμποδίζει την λειτουργία της αναπνοής).

Οι ιμάντες της βουβωνικής χώρας δένονται σταυρωτά (φωτ. 5) κάτω από τον τραυματία (προσοχή! οι ιμάντες δεν πρέπει να διπλώσουν). Σε περίπτωση σοβαρών καταγμάτων λεκάνης, οι ιμάντες αυτοί δένονται από την ίδια πλευρά προέλευσης τους ή δεν τοποθετούνται καθόλου (σε ανοιχτά κατάγματα λεκάνης ακινητοποιήστε με σεντόνι).

Μεταξύ κεφαλής και γιλέκου τοποθετείται μονό ή διπλό, το ειδικό μαξιλαράκι της συγκεκριμένης συσκευής για να καλυφθεί το ανατομικό κενό που δημιουργείται (φωτ. 6) και στη συνέχεια εφαρμόζονται οι ιμάντες κεφαλής.

Πριν από τη μετακίνηση του τραυματία, πρέπει να ξαναγίνει έλεγχος στους ιμάντες.

Με την απομάκρυνση της οροφής του αυτοκινήτου (άνοιγμα χώρου) κρατήστε τον τραυματία από τις ειδικές πλάγιες λαβές (φωτ. 7), στρίψτε αυτόν προσεκτικά και συντονισμένα (τουλάχιστον δύο άτομα) και απομακρύνετε τον με τη μέθοδο «καρεκλάκι» (φωτ. 8). Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε διάσωση τραυματία σε σκάλες ή στενούς χώρους.

Αν υπάρχει φορείο scoopstretcher, τοποθετήστε τον τραυματία σε αυτό(φωτ. 9,10,11). Μετά την τοποθέτηση στο φορείο χαλαρώστε τον ανώτερο ιμάντα του κορμού για διευκόλυνση της αναπνοής. Μετά την απομάκρυνση της οροφής του οχήματος, αν υπάρχει φορείο spineboard, και το άτομο έχει σοβαρές κακώσεις που δεν επιτρέπουν τη στροφή κατά την απομάκρυνση του, τοποθετήστε το φορείο μεταξύ γιλέκου και καθίσματος, σύρετε τον τραυματία σε αυτό και απελευθερώστε (φωτ. 12,13,14).

ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΑΝΙΔΑ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Αφού τοποθετήσετε τη σανίδα πίσω από τον τραυματία, ευθυγραμμίστε αυτόν διατηρώντας σταθερή την αυχενική μοίρα (φωτ. 15)

Τοποθετήστε κολάρο και δέστε σταυρωτά τους ιμάντες στον κορμό. 

Σταθεροποιήστε το κεφάλι με ιμάντες ή ελαστικό επίδεσμο ( φωτ. 16).
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, το κολάρο δεν αρκεί για την προστασία της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Αν δεν υπάρχει ιμάντας ή επίδεσμος για τη σταθεροποίηση της κεφαλής, σταθεροποιήστε αυτήν με τα χέρια κατά τη διάρκεια του απεγκλωβισμού (φωτ. 17,18,19).

 
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ Μαιος - Ιούνιος 2006


ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου