Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

Κονδυλώματα: Τι να προσέξετε για να μην κολλήσετε!


Τα κονδυλώματα μετά την ακμή, τα κονδυλώματα είναι η πιο κοινή δερματολογική πάθηση. Υπολογίζεται ότι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους θα εμφανίσουν κονδυλώματα (μυρμηγκιά vulgaris) κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Τα Κονδυλώματα μεταδίδονται εύκολα  και μπορούν να εξαπλωθούν και σε άλλα μέρη του σώματός όπως είναι και  στα γεννετικά όργανα.
 
Τα κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά, και όσοι εκτίθενται σε HPV δεν σημαίνει ότι θα αναπτύξουν κονδυλώματα.
 
Στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστούν στα  έξω γενετικά όργανα αλλά και στον κόλπο και στον τράχηλο της μήτρας.
 
Από την άλλη στους άνδρες είναι περισσότερο ορατά στα προσόντα τους 
 
Συνήθως τα κονδυλώματα δεν δίνουν συμπτώματα στις γυναίκες. Η διάγνωση γίνεται όταν είναι στα έξω γενετικά όργανα με μεγεθυντικό καθρεφτάκι και όταν είναι στον κόλπο με κολποσκόπηση. 
Παρόλα αυτά έχουν αναφερθεί περιπτώσεις  όπου  η κατάσταση  αυτή εμφανίζονταν στις γυναίκες με μικρά ογκίδια που προκαλούσαν φαγούρα και πόνο.
 
Στους άνδρες τα κονδυλώματα εμφανίζονται με συμπτώματα όπως φαγούρα στην ευαίσθητη περιοχή και με μικρά εξογκώματα.
 
Η μετάδοση των κονδυλωμάτων γίνεται με την σεξουαλική επαφή και από την μητέρα στο έμβρυο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ο ιός έχει την ιδιότητα να παραμένει  καλά κρυμμένος και να κάνει την εμφάνιση του όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο.
 
Για να αποφευχθεί η μετάδοση τους καλό είναι να λαμβάνονται πάντα προφυλάξεις στο σεξ.
Κίνδυνος μετάδοσης από το στοματικό σεξ δεν υφίστανται.
 

ΛΎΣΤΕ ΌΛΕΣ ΣΑΣ ΤΙΣ ΑΠΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΏΜΑΤΑ

 
Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προκαλεί διαφορετικές βλάβες ανάλογα με τον τύπο του ιού . Προσβάλλει κυρίως δερματικούς ιστούς και τα γεννητικά όργανα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 50% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους.  

Η λοίμωξη από HPV των γεννητικών οργάνων είναι πολύ συχνή: 5,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο και περίπου 20 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες εκτιμάται ότι έχουν ενεργή HPV σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή. Ο HPV είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί τις μυρμηγκιές ( τα στελέχη 2 και 4).
Παρουσιάζονται και στα δύο φύλα. Από τους 100 τύπους του HPV, 30-40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι και προκαλούν λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.
Συγκεκριμένοι τύποι του ιού (από τους 100 που έχουν περιγραφεί ), έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασίας. Κάποιοι από αυτούς τους τύπους, όπως οι 16 και 18, έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες. Οι τύποι 6 και 11 προκαλούν κονδυλώματα (καλοήθεις βλάβες) στην πρωκτογεννητική περιοχή, τα οποία στους άνδρες εμφανίζονται σε υγρές επιφάνειες, όπως είναι η περιοχή από την ακροποσθία ή η περιοχή της βαλανοποσθικής αύλακας , εντός του έξω στομίου της ουρήθρας ή και μέσα στην ουρήθρα ,στο σώμα του πέους ή στο όσχεο. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στην περιπρωκτική περιοχή και το ορθό (πιο συχνά σε ομοφυλόφιλους άνδρες), ή και στόμα αποτέλεσμα στοματογεννητικής επαφής (σπάνια).
Σύμφωνα με τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα , ο ιός HPV και συγκεκριμένα οι τύποι HPV 16 και HPV18 συσχετίζονται με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα καθώς και με το 68% της στοματικής κοιλότητας.
Προεξέχοντες αδένες γύρω από από το κεφαλάκι (βάλανος) μιμούνται τα κονδυλώματα αλλά δεν είναι. (σμηγματογόνοι αδένες)
Η περίοδος επώασης, όπως λέγεται, δηλαδή το διάστημα από τη μόλυνση έως την εμφάνιση των συμπτωμάτων ποικίλει από εβδομάδες (το νωρίτερο ένα μήνα) έως και μήνες (3 μήνες) καμιά φορά μέχρι και δύο χρόνια μετά. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό μετά από την μόλυνση θα εμφανιστούν τα κονδυλώματα. Είναι επίσης πιθανόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, αλλά να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα. Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού
του συστήματος. Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε περιόδους που το ανοσοποιητικό εξασθενεί και δεν μπορεί να καταστείλει τον ιό.
Ο ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό για χρόνια πριν εκδηλωθεί με συμπτώματα και διαγνωστεί. Επομένως μερικές φορές δεν είναι εύκολο να βρεθεί από που και πότε τον κολλήσατε.
Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι σε ποσοστό 70% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV ,ο ίδιος ο οργανισμός θα απομακρύνει ή θα θέσει σε έλεγχο τον ιό μέσα σε 3-4 χρόνια από τη διάγνωση. Βέβαια δεν αποκλείεται να ξαναμολυνθεί κάποιος με τον ίδιο ή διαφορετικό τύπο του ιού.
Παράγοντες κινδύνου:
- Πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι
- Άγνοια για το εάν ο ερωτικός σύντροφος πάσχει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα
- Η κατανάλωση οινοπνεύματος και το κάπνισμα
- Άλλες ιογενείς λοιμώξεις (όπως λοίμωξη από τον ιό HIV ή τον ιό του έρπητα)
- Ψυχολογική πίεση, stress
- Μη χρήση προφυλακτικού
Πως αντιμετωπίζονται;
Η θεραπεία είναι συντηρητική με ειδικά φάρμακα (επάλειψη των βλαβών), και η χειρουργική με ηλεκτροκαυτηρίαση ή laser. Μπορεί να γίνει «πάγωμα» με υγρό άζωτο (κρυοπηξία) . Εάν τα κονδυλώματα βρίσκονται στην ακροποσθία και είναι πολλά, θα πρέπει να γίνεται περιτομή.
Τα κονδυλώματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά μέχρι της εξαφανίσεώς τους, λόγω κινδύνου μετάδοσης της νόσου στον ερωτικό σύντροφο κατά τη σεξουαλική επαφή,καθώs και κινδύνου κακοήθους εξαλλαγής (σπάνια στον άνδρα).
Ένα μεγάλο πρόβλημα της θεραπείας των κονδυλωμάτων είναι η τάση τους για υποτροπές. Μπορούν να υποτροπιάσουν μήνες μετά από τη θεραπεία, οπότε παραμένει η δυνατότητα μετάδοσης τους.
Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό μετά από τη θεραπεία θα πάψει να μεταδίδεται ο ιός από τη θεραπευμένη περιοχή. Στην πράξη, αν μερικούς μήνες μετά από τη θεραπεία δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα συνήθως η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη.
Προτείνεται η χρήση προφυλακτικού έως και 6 μήνες μετά τη θεραπεία των κονδυλωμάτων, ως μέτρο πρόληψης σε περίπτωση υποτροπής.
Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης του ιού , σε ασυμπτωματικούς άνδρες που η σύντροφος τους έχει μολυνθεί από τον ιό. Η εξέταση λέγεται HPV-DNA, αξιολογείται όμως μόνο το θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει την μόλυνση από τον ιό. Η εξέταση γίνεται με υλικό που λαμβάνεται από την ουρήθρα με ειδικό βουρτσάκι. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα λήψης τεμαχιδίου από ένα σχετικά ευμεγέθες κονδύλωμα , για ταυτοποίηση του στελέχους (τύπου) του ιού, καθότι όπως αναφέραμε μόνο ορισμένοι τύποι έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας.
Τι γίνεται με τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV;
Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV εφαρμόζεται σήμερα σε 116 χώρες σε όλο τον κόσμο. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν καθιερώσει το συστηματικό και οργανωμένο εμβολιασμό με αποτέλεσμα να έχει εμβολιασθεί μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
Στην Αυστραλία, σε έναν μόλις χρόνο από τη μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού , παρουσιάσθηκε σημαντική μείωση, σε ποσοστό περίπου 50% των γεννητικών κονδυλωμάτων.
Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι σύντομα μπορούμε να περιμένουμε μείωση στην εμφάνιση και προκαρκινωματωδών βλαβών του τραχήλου και αργότερα μπορούμε να περιμένουμε μείωση και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Οι κλινικές μελέτες των HPV εμβολίων παρουσιάζουν μία εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα που προσεγγίζει το 100% για όλα τα νοσήματα του γεννητικού συστήματος που στοχεύονται με τον εμβολιασμό. Ωστόσο σήμερα δεν υπάρχουν μόνο στοιχεία από τις κλινικές μελέτες αλλά υπάρχουν πολύ σημαντικά στοιχεία και από την εφαρμογή του εμβολιασμού στην κλινική πράξη ,όπου φαίνεται η επίδραση που ασκείται στα νοσήματα
Δημήτριος Μπορούσας, χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

Έχω κονδυλώματα! Μήπως με απάτησε;Άμεση αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, τα οποία στην εποχή μας έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών, συστήνουν οι επιστήμονες. Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV εφαρμόζεται σήμερα σε 116 χώρες σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα έχει μπει στο πρόγραμμα του βασικού εμβολιασμού για κορίτσια από 12 μέχρι και 26 χρόνων (πριν από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής).
Σύντομα αντίστοιχος εμβολιασμός πρόκειται να εγκριθεί για τους άνδρες και στην Ελλάδα – όπως έχει ήδη γίνεται σε ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο. 
Κι αυτό γιατί  δυο τύποι (HPV16 και HPV18) του ιού των κονδυλωμάτων συσχετίζονται για τρείς μορφές  καρκίνου, του τραχήλου της μήτρας, του στοματοφάρυγγα  και της στοματικής κοιλότητας!
Όπως αναφέρουν επιστημονικές μελέτες, όσες γυναίκες ανέπτυξαν καρκίνο του τραχήλου, είχαν και κονδυλώματα, αντίστοιχα συσχετίζονται με το 80-90% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, καθώς και με το 68% των καρκίνων της στοματικής κοιλότητας!
«Για το λόγο αυτό η άμεση αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι σημαντική για την υγεία του άνδρα αλλά και της γυναίκας,  που έχει προσβληθεί » τονίζει η Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Θεοδώρα Φατσέα.
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία πάνω από το 50% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών προσβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής τους από τον ιό HPV που προκαλεί κονδυλώματα. Ειδικά για τις γυναίκες, στατιστικά πλέον αποδεικνύεται ότι το 70-80% των κοριτσιών μέχρι την ηλικία των 27 χρόνων θα έρθει σε επαφή με τον ιό!
 
μορφή
 
Τα κονδυλώματα, γνωστά ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη,  αποτελούν διογκώσεις που αναπτύσσονται στους βλεννογόνους ή στο δέρμα, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Λοιμώξεις από HPV των βλεννογόνων των γεννετικών οργάνων είναι αφροδίσιο νόσημα, ενώ λοιμώξεις του δέρματος των χεριών και των ποδιών αποκαλούνται μυρμηγκιές.
 
Τα κονδυλώματα στην κατασκευή τους μοιάζουν με μικρά “κουνουπίδια” (ανθοκραμβοειδείς αλλοιώσεις), τα οποία βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και εντοπίζονται: 
 
κυκλοφορούν 180 τύποι
 
Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί 180 περίπου τύποι του ιού HPV που προκαλούν  τα κονδυλώματα και παρουσιάζονται και στα δύο φύλα. Από αυτούς, 30-40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι και προκαλούν λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.
 
Συγκεκριμένοι τύποι του ιού έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης δυσπλασίας, που είναι μια προ-καρκινική βλάβη, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας ή του πρωκτού και στα δύο φύλα ή σε καρκίνο του πέους στους άντρες ή του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου στις γυναίκες.
 
 μέσω σεξουαλικής επαφής
 
Ο ιός HPVμεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής και συγκεκριμένα περισσότερο μέσω της άμεσης επαφής με το δέρμα της γεννητικής χώρας των ανδρών και των γυναικών και λιγότερο μέσω της επαφής με το σπέρμα ή τα κολπικά υγρά.
 
 Η χρήση προφυλακτικού περιορίζει πάρα πολύ τη μετάδοση του ιού, καθώς και όλων των αφροδίσιων νοσημάτων, αν χρησιμοποιηθεί σωστά και δεν σπάσει. Δεν μπορεί όμως να εξασφαλίσει 100% προστασία από τον ιό. Επειδή κατά την ερωτική επαφή το προφυλακτικό μπορεί να αφήσει ακάλυπτα κάποια μέρη του αντρικού μορίου, πλήρης προστασία από τα κονδυλώματα που προσβάλλουν τα εξωτερικά γεννητικά όργανα δεν μπορεί να υπάρξει.
 
«Πρέπει να διευκρινίσουμε, προσθέτει η Δρ. Φατσέα, ότι  τα κονδυλώματα μεταδίδονται με οποιαδήποτε τρόπο σεξουαλικής επαφής  (π.χ. στοματικός έρωτας) και μπορεί να κολλήσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος έρθει σε επαφή με το μολυσμένο σημείο του συντρόφου. Δεν μεταδίδεται από την τουαλέτα, τα φιλιά στο στόμα, την πισίνα ή την μπανιέρα».
 
Παράγοντες όπως, η μη χρήση προφυλακτικού, η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, η άγνοια για το εάν ο σύντροφός μας πάσχει από κάποιο σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, το εξασθενημένο ανοσοποιητικό, το stress, άλλες ιογενείς λοιμώξεις (π.χ. ιός HIV), καθώς και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. σύφιλη), ενισχύουν τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος  από τον ιό.
 
 
  Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Δρ. Θεοδώρα Φατσέα.

 
«Είναι πιθανό κάποιος να έχει τον ιό χωρίς να έχει εκδηλώσει κονδυλώματα, εξηγεί η Δρ. Φατσέα. Όταν εισέλθει ο ιός στον οργανισμό μας, συνήθως πέφτει σε κατάσταση ύπνωσης. Αν το ανοσοποιητικό μας είναι πεσμένο, τότε είναι πιο εύκολο ο ιός να έρθει σε ενεργό φάση, αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και να προκαλεί βλάβες στην περιοχή κυρίως των γεννητικών οργάνων».
 
Ο ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό μας για χρόνια πριν εκδηλωθεί, καθιστώντας συχνά δύσκολο να βρεθεί από πού και πότε τον κόλλησε κάποιος.  Αυτό έχει τη σημασία του, στην περίπτωση παντρεμένων ζευγαριών και χρόνιων συντρόφων: αν εμφανιστούν π.χ. στη γυναίκα, δεν σημαίνει ότι αυτή είχε σεξουαλική επαφή με άλλον άνδρα εκτός του συζύγου της.
 
Αν  κάποιος προσβληθεί από κονδυλώματα θα πρέπει άμεσα να επισκεφτεί το δερματολόγο του, προκειμένου να του συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
 
Τα κονδυλώματα αντιμετωπίζονται:
 
Με ειδικά φάρμακα (συντηρητική θεραπεία)
Eπεμβατική: 
Με κρυοθεραπεία (με τη χρήση υγρού αζώτου)
Με ηλεκτροκαυτηρίαση
Mε laser
 
Κατά τη θεραπεία τους, τα κονδυλώματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς – λαμβάνοντας υπόψη ότι συχνά μπορεί να υποτροπιάσουν ακόμη και μήνες μετά τη θεραπεία.
 
Σήμερα είναι διαθέσιμοι δυο τύποι εμβολίων που προστατεύουν από τους ιούς ΗΡV6, 11, 16 και 18 που είναι και οι πιο “επιθετικοί” και ευθύνονται για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου. 
 

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου