Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

HIV/AIDS... Άλλο HIV άλλο AIDS


Image result for HIV άλλο AIDS

O HIV είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS (σύνδροµο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστηµα του ανθρώπου, το σύστηµα που εξασφαλίζει το ότι ο οργανισµός παράγει τις απαραίτητες άµυνες ενάντια στους διάφορους ιούς που επιτίθενται στον οργανισµό και τον εξασθενούν. Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί µε HIV λοίµωξη λέγονται οροθετικοί (στον HIV). Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν αρρωστήσει µε AIDS και µπορεί να µην αρρωστήσουν ποτέ. Στις περισσότερες περιπτώσεις βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή για να κρατούν τον ιό HIV σε µη ανιχνεύσιµες τιµές (υπό καταστολή) στον οργανισµό τους.

Πώς κολλάει ο HIV;

• Αν κάνεις σεξ (κολπικό, πρωκτικό) χωρίς τη χρήση προφυλακτικού.
• Αν χρησιµοποιείς την ίδια βελόνα για χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
• Αν σου µεταγγίσουν µολυσµένο αίµα. Ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί στις µέρες µας γιατί στο αίµα γίνεται έλεγχος υψηλών προδιαγραφών από τα νοσοκοµεία.

Προσοχή! Υπάρχουν άνθρωποι (ακόµα και εσύ) που δεν ξέρουν αν είναι ή όχι οροθετικοί. Καλό είναι να παίρνεις πάντα προφυλάξεις και για σένα και για τους άλλους. Να χρησιµοποιείς πάντα προφυλακτικό και λιπαντικό µε βάση το νερό κατά τη διάρκεια του σεξ και να µην χρησιµοποιείς κοινές βελόνες ή άλλα αιχµηρά αντικείµενα.

Πώς δεν κολλάει ο HIV;


• Αν αγκαλιάσεις ή φιλήσεις έναν άνθρωπο µε HIV.
• Αν συµβιώνεις καθηµερινά µε έναν άνθρωπο που ζει με HIV, χρησιµοποιείτε κοινά οικιακά σκεύη, κοινή τουαλέτα, ντους, κρεβάτι, κοινά ρούχα, κλπ.
• Αν εργάζεσαι µαζί στον ίδιο χώρο.
• Αν χρησιµοποιείς την ίδια πισίνα.

Προσοχή! Ο HIV δεν κολλά µε κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή, ούτε από τα έντοµα. Είναι σηµαντικό να το γνωρίζεις και να νιώθεις άνετα δίπλα στους ανθρώπους που ζουν µε τον ιό.
Πού µπορείς να εξεταστείς για HIV;
Είναι σηµαντικό να εξετάζεσαι ανά τακτά χρονικά διαστήµατα (κάθε έξι µήνες ή κάθε χρόνο το πολύ) για να δεις αν είσαι θετικός στον HIV. Η εξέταση είναι ανώνυµη και εµπιστευτική, γίνεται δωρεάν και τα αποτελέσµατά της βγαίνουν σε λίγες µέρες. Για πληροφορίες κάλεσε στο τηλέφωνο της γραµµής AIDS του ΚΕΕΛΠΝΟ: 210.7222222

Αν νοµίζεις ότι έχεις κολλήσει;

Αν έχεις λόγους να πιστεύεις ότι είχες µια επικίνδυνη σεξουαλική επαφή ή ότι από κάποιον άλλο τρόπο έχεις κολλήσει HIV, πήγαινε αµέσως στο κοντινότερο νοσοκοµείο ή στην κοντινότερη Μονάδα Λοιµώξεων (µάθε την κοντινότερη στην περιοχή σου από το 210.7222222) και ζήτησε να σου χορηγηθεί η PEP (προφύλαξη µετά την έκθεση). Αυτό πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό και σίγουρα εντός 72 ωρών από την ώρα που νοµίζεις ότι κόλλησες.
Προσοχή! Η PEP ουσιαστικά είναι αντιρετροϊκή αγωγή και θα πρέπει να την ακολουθήσεις για συγκεκριµένο διάστηµα (δεν πρόκειται για λήψη µιας ηµέρας). Καλό είναι να µην κάνεις άσκοπη χρήση.


ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου