Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015

ΕπιβίωσηΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ:

καταφύγιο
νερό
τρόφιμα
φάρμακα
καύσιμα
σπόροι κηπευτικών
επικοινωνία
όχημα διαφυγής
σχέδιο διαφυγής
γνώσεις επιβίωσης
όπλα και σφαίρες  κ.α.
ένδυση και υπόδηση
γεννήτρια ρεύματος 
παραγωγικά ζώα 
εργαλεία 
εκπαίδευση & ανάπτυξη δεξιοτήτων

Σε όλα τα παραπάνω είδη υπάρχει ένα αόρατο δέσιμο  , μια άρρηκτη σχέση όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.

Ξεκινάμε  με το καταφύγιο το οποίο είναι απαραίτητο για πλήθος των περιπτώσεων (αίτια) κατάρρευσης του βιοτικού επιπέδου της ζωής μας όπως την ξέραμε .

Το καταφύγιό σας θα πρέπει να είναι  μικρό , χρηστικό , δίπλα σε τρεχούμενο νερό , απομακρυσμένο από την κοινή θέα και από τα αστικά κέντρα  κι αν είναι δυνατόν να είναι υπόγειο ή σε επικλινές έδαφος ώστε να μπορείτε εύκολα να το καμουφλάρετε . Γιατί ; Διότι σε κάθε περίπτωση που θα τραβήξει σε μάκρος η κατάρρευση -άνω των δύο, τριών εβδομάδων- ο κόσμος απ΄τα αστικά κέντρα θα επιστρέψει στην επαρχία , και να είστε βέβαιοι πως στο διάβα του θα "σαρώσει" τα πάντα , είτε αυτά είναι πολυτελή εξοχικά είτε φτωχικές καλύβες . Στον αγώνα για επιβίωση η αξιοπρέπεια αντικαθίσταται από την ανάγκη για επιβίωση και πολλές φορές οδηγεί τυφλά σε καταστάσεις που υπό άλλες συνθήκες ούτε να διανοηθούμε δεν θα μπορούσαμε  .

Καλό θα ήταν να μπορούσατε να συνυπάρξετε με μία ή δύο οικογένειες ακόμα . Φροντίστε ασφαλώς οι οικογένειες αυτές να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης σας (προτιμάτε τα αδέλφια σας ή άλλους πολύ στενούς συγγενείς σας) . Θα είναι πιο εύκολη , η επιβίωση σας , αφού θα μοιραστούν οι εργασίες της "μικρής" κοινωνίας που θα δημιουργήσετε καθώς επίσης , και αν χρειαστεί ,θα υπερασπίσετε το καταφύγιό σας πιο αποτελεσματικά από τυχόν εισβολείς και βεβαίως θα έχετε μοιράσει το κόστος κατασκευής .

Στην συνέχεια περνάμε στο βασικότερο αγαθό για τον άνθρωπο , το νερό. Χωρίς φαγητό ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει περίπου 2 μήνες αλλά χωρίς νερό όχι παραπάνω από 3 έως 5 μέρες . Άρα κύριο μέλημά μας είναι να σχεδιάσουμε πως ακριβώς θα εξασφαλίσουμε την επάρκεια του νερού .

Εφ΄όσον το καταφύγιό μας είναι "απομακρυσμένο απ΄την κοινή θέα" και άρα κρυφό θα πρέπει να φροντίσουμε να βρούμε κάποια πηγή  ή κάποιο ποτάμι ή λίμνη ή τρόπο να συλλέξουμε το βρόχινο νερό ή τρόπο να αντλήσουμε νερό.

Φροντίστε να αποκτήσετε και μερικά δοχεία 10 ή 20 λίτρων για να αποθηκεύσετε την εβδομαδιαία ή μηνιαία ποσότητά σας .
Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό . Θα πρέπει το νερό να είναι κατάλληλο για κατανάλωση πράγμα το οποίο απαιτεί απολύμανση ή φιλτράρισμα . Φροντίστε λοιπόν να αποκτήσετε φίλτρα λαμβάνοντας υπ΄όψιν τον χρόνο για τον οποίο θα ζήσετε στο καταφύγιο .

Πρέπει να ξέρετε επίσης πως το νερό της πηγής συνήθως είναι πόσιμο , το νερό από πηγάδι είναι επίσης πόσιμο αλλά θέλει καθάρισμα από τις  ακαθαρσίες , την στασιμότητα και το εσωτερικό περιβάλλον του πηγαδιού , το βρόχινο νερό είναι επίσης πόσιμο άλλα εγώ σας συνιστώ φιλτράρισμα , το ποταμίσιο νερό και της λίμνης οπωσδήποτε θέλει και φιλτράρισμα και χλωρίωση (σε 1 λίτρο νερού ρίχνουμε 1 σταγόνα χλωρίνη) ή βράσιμο για 3,4 λεπτά της ώρας στους 65  με 70 βαθμούς , αλλά καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον  πιο ειδικό .

Επίσης πρέπει να σκεφτείτε τρόπους αποθήκευσης ή άντλησης μεγάλων ποσοτήτων νερού για χρήση στην καθαριότητα και στα ποτίσματα του κήπου σας (οι βροχές ποτέ δεν ήταν αρκετές) . Επίσης κάτι άλλο που πρέπει να σκεφτείτε είναι η μεταφορά του νερού , αν είστε μακριά απ΄το καταφύγιο.

Αφού λοιπόν εξασφαλίσαμε το νερό ας φροντίσουμε και για το φαγητό μας .

Καλό θα ήταν όλοι μας να μπορούσαμε να αποθηκεύσουμε ποσότητες τροφίμων ικανές για να μας συντηρήσουν για πάνω από δύο τρία χρόνια και αυτό διότι , όπως είδαμε νωρίτερα , θα δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο όπου θα καλλιεργήσουμε τα λαχανικά μας και τα όσπριά μας . Απαραίτητη προϋπόθεση για την καλλιέργεια μας είναι να έχουμε φροντίσει να αποκτήσουμε σπόρα (προσοχή -όχι υβρίδια) .

Τα βασικά μας αποθέματα πρέπει να είναι σε ξηρά τροφή όπως σιτάρι , καλαμπόκι , ρύζι , φασόλια , ρεβίθια , φακές καθώς επίσης και φρούτα σε κονσέρβες (κομπόστα) , σκόνη γάλακτος και αλάτι σε μεγάλες ποσότητες . Επίσης λάδι , ζάχαρη , μέλι και πολλά και διάφορα τρόφιμα σε κονσέρβες μακράς διάρκειας (ψάρια, κρεατικά και όσπρια)  ,ξύδι , μαγιά , αλεύρι και καρυκεύματα  . Αυτά είναι τα βασικά είδη που θα πρέπει να αποθηκεύσουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος  . Όσο πιο μικρή θερμοκρασία τόσο πιο μεγάλος χρόνος ζωής .

Μάθετε επίσης να φτιάχνετε  φύτρα για φαγητό από διάφορους  σπόρους , αρκεί να σκεφτείτε πως ένα κουτάλι της σούπας σπόρου δημιουργεί  φαγητό έως 400 gr.

Το μυστικό της αυτάρκειας δεν είναι στη μεγάλη αποθήκευση τροφίμων αλλά στην δυνατότητα να καλλιεργείτε και να παράγετε δικές σας νέες ποσότητες

Αν έχετε οικονομική δυνατότητα αγοράστε χονδρικά και μεγάλες ποσότητες ,για να σας στοιχίσουν λιγότερο , αλλιώς κάντε αγορές μαζί με τους φίλους σας ή τους συγγενείς σας που θα ζείτε στο καταφύγιο.

ΥΓΕΙΑ:

 Aπαραίτητες ιατρικές γνώσεις  και  φάρμακα.

Λάβετε όμως υπ΄όψιν σας πως οι συμβουλές και οι οδηγίες που θα σημειώσουμε εδώ είναι μεν πολύ χρήσιμες αλλά δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ιατρική φροντίδα .


Οι απαραίτητες ιατρικές γνώσεις που θα πρέπει να αποκτήσετε αφορούν τα βασικά μαθήματα ανάνηψης , πρώτες βοήθειες σε κατάγματα , αντιμετώπιση τραυμάτων από πυροβόλο όπλο , συνήθη κρυολογήματα και γενικά φροντίστε να αποκτήσετε γνώσεις σύμφωνα με τις επί μέρους ανάγκες τις οικογένειά σας . Λόγου χάρη αν έχετε στην οικογένεια μέλος με καρδιακά προβλήματα ή με κάποια μορφή άσματος ή ... ή ... θα πρέπει να προσαρμόσετε τις γνώσεις σας , τόσο τις ιατρικές όσο και τις "πρακτικές" πάνω στο πρόβλημα αυτό .

Και φυσικά μην αμελείτε να τρώτε υγιεινές τροφές και να γυμνάζεστε τακτικά . Η καλή φυσική σας κατάσταση την δεδομένη στιγμή , αναμφισβήτητα θα σας σώσει την ζωή .Προγραμματίστε έναν καθημερινό ωριαίο περίπατο , λίγες ασκήσεις αύξησης μυικής δύναμης και ευλυγισίας  . Ο συνδυασμός όλων αυτών θα σας κρατήσει σε καλή φυσική κατάσταση ώστε να αντεπεξέλθετε σε δύσκολες περιστάσεις .

Τα φάρμακα τώρα είναι αυτά που σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα μας κρατήσουν ζωντανούς . Φυσικά και αυτά θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες τις κάθε οικογένειας και σε ποσότητες αρκετά μεγάλες , τουλάχιστον 2-3 χρόνια , για όσα φάρμακα έχουν μακρά διάρκεια λήξης . Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ιατρό .

Μην λησμονείτε πως αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αντιμετωπίσουμε προσωρινά το πρόβλημα που θα μας τύχει κερδίζοντας χρόνο έως ότου έρθει κάποιος ιατρός .

Ένα λοιπόν ικανοποιητικό φαρμακείο είναι αυτό που έχουν στα ασθενοφόρα οι τραυματιοφορείς αλλά φροντίστε να το έχετε σε μεγαλύτερες ποσότητες ή ακολουθείστε τις συμβουλές του ερυθρού σταυρού.


περιεχόμενα φαρμακείου


αντιβιοτικά ευρέως φάσματος 
αντιβιοτικά σε σκόνη, αλοιφή ή σπρέι νεομικίνης, κοραμισίνη, σουφλαμιδαμίνες
αντισταμινικά
αντιπυρετικά
καθαριστικά υγρά τραυματισμένων περιοχών
παυσίπονα και ισχυρά παυσίπονα
χάπια για διάρροια και για δυσκοιλιότητα
αλοιφές για καψίματα
κολλύριο 
γαρυφαλέλαιο
ενέσιμη κορτιζόνη
βάμμα ιωδίου
οινόπνευμα
απολυμαντικό χεριών
γάντια
μάσκες Ν95 για αερομετ/μενους παθογ. οργαν.
θερμόμετρα 
βελόνες και ράματα
επιδέσμους διαφόρων τύπων
τσιρότα και χανζαπλάστ


Μην ξεχάσετε και τα φάρμακα για κάθε μέλος της οικογένειας που έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα πχ. με την καρδιά του .

Βέβαια αποτρεπτικό παράγοντα στην αποθήκευση ορισμένων φαρμάκων αποτελεί η τιμή τους . Κάποια είναι πολύ ακριβά και καθιστούν την απόκτησή τους πολύ δύσκολη έως αδύνατη . Θέστε λοιπόν ως στόχο σας την απόκτησή τους αλλάζοντας τις προτεραιότητές σας καθώς επίσης στραφείτε και σε εναλλακτικές θεραπείες όπως η ομοιοπαθητική κ.α.


ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου