Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015

Όλα όσα ΔΕΝ πρέπει να ξέρεις για τις πρώτες βοήθειες...Μύθοι και Αλήθειες!!!

 
 
Μύθος 1: Όταν λιποθυμήσει κάποιος πρέπει να του σηκώσουμε τα πόδια.

Αυτό είναι ο πιο συχνός μύθος και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χειροτερέψει δραστικά την κατάσταση του ασθενή και να αποβεί μοιραίος. Το να ανυψώσεις τα πόδια σε κάποιον βοηθάει μόνο αν ο ασθενής λιποθύμησε λόγω υπότασης (χαμηλής πίεσης). Συμβαίνει κυρίως σε γυναίκες που έχουν χαμηλή πίεση ειδικά αν στέκονται πολύ ώρα όρθιες σε μέρη με συνωστισμό (πχ εκκλησίες, ουρές στην εφορία, συναυλίες του Σάκη) ή είναι νηστικές ή συνέβη κάτι που τις συγκίνησε ή τις τρόμαξε.

Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν που η λιποθυμία οφείλεται σε χαμηλή πίεση, δηλαδή σε ελάττωση της ποσότητας του αίματος που πηγαίνει στον εγκέφαλο γεγονός που συνεπάγεται τη μείωση του οξυγόνου στην περιοχή του εγκεφάλου, τότε είναι σωστό και φρόνιμο να σηκώνουμε τα πόδια. Οι άνθρωποι όμως δε λιποθυμούν μόνο από χαμηλή πίεση. Κάποιος μπορεί να σωριαστεί στο έδαφος επειδή έπαθε εγκεφαλικό. Αν του σηκώσεις τα ποδιά, you might as well να τον πάρεις και να τον πετάξεις στη θάλασσα να γλιτώσει μια ώρα αρχύτερα. Στο εγκεφαλικό πρέπει να τοποθετήσεις το κεφάλι του πάσχοντα ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα και να του βάλεις κρύα επιθέματα στο κεφάλι.

Κάποιος επίσης μπορεί να λιποθυμήσει λόγω καρδιακής προσβολής. Αν σηκώσεις τα πόδια σε κάποιον που παθαίνει ένα τέτοιο συγκοπτικό επεισόδιο θα τον δυσκολέψεις να αναπνεύσει και θα χειροτερέψεις την κατάστασή του. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις όταν κάποιος παθαίνει έμφραγμα είναι να τον βάλεις σε μισοκαθιστή στάση στο κρεβάτι με τα γόνατα λυγισμένα, τους ώμους και το κεφάλι στηριγμένα σε μαξιλάρια και να του δώσεις να μασήσει μια ασπιρίνη όσο περιμένετε να έρθει το ασθενοφόρο.

Επιπλέον μη ρίχνεις νερά στο πρόσωπο των λιποθυμισμένων και μην τους βαράς χαστούκια. Το πιο πιθανό είναι να σας αρχίσουν στα χαστούκια αυτοί όταν ξυπνήσουν και συνειδητοποιήσουν ότι τους μελάνιασες τα μάγουλα και τους έκανες λούτσα.
 
 Image result for επιληπτική κρίση
Μύθος 2: Αν κάποιος έχει επιληπτική κρίση βάλε κάτι στο στόμα του –όπως ένα κουτάλι ας πούμε.
 
 
Αυτό υποτίθεται θα τους εμποδίσει από το να δαγκώσουν τη γλώσσα τους. Μέγα σφάλμα. Το πιο πιθανό είναι να σπάσουν τα δόντια τους δαγκώνοντας το αντικείμενο ή να σπάσει το αντικείμενο και μετά να πνιγούν από τα κομμάτια. Ακόμα πιο πιθανό είναι να δαγκωθείς εσύ καθώς προσπαθείς να του χώσεις το αντικείμενο στο στόμα και να χάσεις κανα δάχτυλο.

Το μόνο που μπορεί να κάνεις σε κάποιον που έχει επιληπτική κρίση είναι να βάλεις ό,τι έχεις πρόχειρο πχ ρούχα, πετσέτες κ.α. σαν μαξιλάρι στο κεφάλι του επιληπτικού αλλά και τριγύρω για να μην χτυπήσει και να απομακρύνεις περαστικούς, εύθραυστα αντικείμενα ή άλλα επικίνδυνα πράγματα όπως ζεστούς καφέδες, γυαλιά, αιχμηρά αντικείμενα και να περιμένεις να περάσει η κρίση. Όταν το άτομο ηρεμήσει ελέγχεις αναπνοή και παλμούς και τον βάζεις σε recovery position.
 
 
 
Μύθος 3: «Αυτός πέθανε επειδή του γύρισε η γλώσσα» ή «Αν λιποθυμήσει κάποιος άνοιξε το στόμα του και κράτησε τη γλώσσα του για να μη γυρίσει και τον πνίξει».

Είναι φυσικώς αδύνατον να καταπιεί κάποιος τη γλώσσα του. Η μόνη γλώσσα που μπορεί να καταπιεί κάποιος είναι της κοπέλας του αν το ρίξουν στο παθιασμένο french kissing ή τις γλώσσες τις θαλασσινές αν πεινάει πολύ και τις κατεβάσει αμάσητες. Άλλη περίπτωση δεν υπάρχει.

Οι οργανώσεις που ασχολούνται με την επιληψία καταπολεμούν αυτή την ψευδή αντίληψη γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά λάθη. Η προσπάθεια να ανοίξουμε το στόμα του επιληπτικού πιστεύοντας ότι μπορεί να καταπιεί τη γλώσσα του δεν τον σώζει από πνιγμό αντίθετα κινδυνεύει να σπάσουν τα δόντια του από τη δύναμη με την οποία είναι σφιγμένα από τους μύες των άνω και κάτω γνάθων ή να χάσουμε εμείς τα δάχτυλά μας.

Αυτό που μπορεί ίσως να συμβεί είναι όταν ο επιληπτικός ή ο απλά λιπόθυμος βρίσκεται σε ύπτια θέση και οι μύες είναι χαλαροί, η δύναμη της βαρύτητας μπορεί να ωθήσει τη βάση της γλώσσας προς τα πίσω κι αυτή με τον όγκο της να φράξει το άνοιγμα του φάρυγγα εμποδίζοντας τη διέλευση του αέρα. Για το λόγο αυτό πρέπει να ξαπλώσουμε το άτομο στη recovery position για να μετατοπιστεί η γλώσσα στη μια πλευρά και να παραμείνει ελεύθερος ο φάρυγγας αλλά και για να αποφύγει περίπτωση αναρρόφησης αν τυχόν το άτομο κάνει εμετό.
 
 Μύθος 4: Αν κάποιος πνίγεται θα πρέπει να απομακρύνεις το αντικείμενο που του έχει «κάτσει στο λαιμό» με το χέρι σου ή να του κάνεις τραχειοτομή.

Γενικά έχε το σαν αρχή στη ζωή σου να μη βάζεις ποτέ το χέρι σου μέσα στα στόματα των άλλων. Αν κάποιο αντικείμενο φράζει το φάρυγγα κάποιου κι εσύ προσπαθήσεις να το απομακρύνεις με το χέρι σου, στο 90% των περιπτώσεων θα το χώσεις πιο βαθιά. Καλύτερα να τον χτυπήσεις στην πλάτη 4-5 φορές κι αν αυτό δε βοηθήσει να κάνεις το χειρισμό Heimlich, όπως φαίνεται εδώ.Για να γίνει σωστά αυτός ο χειρισμός πρέπει να βάλεις αρκετή δύναμη, τόση ώστε σχεδόν να σηκώσεις από το έδαφος το άτομο που πνίγεται, οπότε αν πνίγεται κάποιος πολύ βαρύτερος από εσένα τότε πιθανότατα θα αποτύχεις. Επίσης κατά την εφαρμογή του Heimlich μπορεί να του σπάσεις κανα πλευρό. Don’t worry αυτό σημαίνει ότι την έκανες σωστά.

Όσο για την τραχειοτομή για να την κάνει κάποιος πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένος. Δεν πηγαίνει όποιος να’ναι και χώνει ένα στιλό Bic στο λαιμό του τραυματία και νομίζει πως τον έσωσε. Γύρω από την περιοχή αυτή υπάρχουν μεγάλα αιμοφόρα αγγεία και ο παραμικρός λάθος χειρισμός έστω και για χιλιοστά μπορεί να αποβεί μοιραίος.
 
 Image result for Αν κάποιος μοτοσικλετιστής τραυματιστεί δε βγάζουμε ποτέ το κράνος.

Μύθος 5: Αν κάποιος μοτοσικλετιστής τραυματιστεί δε βγάζουμε ποτέ το κράνος.

Κι αυτός ο μύθος έχει μια λογική μιας και  σε ένα τροχαίο φοβόμαστε πολύ για εσωτερικά τραύματα στη σπονδυλική στήλη ή στον αυχένα και μια άγαρμπη αφαίρεση του κράνους σε ένα τραυματισμένο κρανίο ή πλάτη μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη. Είναι βασικό να ελέγξουμε αν ο μοτοσικλετιστής αναπνέει. Αν δεν αναπνέει τότε αναγκαστικά αφαιρείς το κράνος και κάνεις καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (μαλάξεις και «φιλί της ζωής»).

Image result for rinoragia
Μύθος 6: Αν ανοίξει η μύτη σου, γείρε το κεφάλι σου προς τα πίσω.

Εκτός κι αν είσαι τόσο πωρωμένος με το Twilight και το True Blood και νομίζεις ότι είσαι βαμπίρ και άρα δεν έχεις πρόβλημα με το να πίνεις το ίδιο σου το αίμα, μην γέρνεις το κεφάλι σου προς τα πίσω όταν αιμορραγεί η μύτη σου. Καταπίνεις όλα τα αίματα κι εκτός από αηδιαστικό μπορεί μέχρι και να πνιγείς. Πάρε μια πετσέτα, γείρε μπροστά, κράτα σφιχτά τα ρουθούνια σου κι ανάπνεε από το στόμα σου. Αν η αιμορραγία συνεχίζεται μετά από 30 λεπτά πήγαινε στο νοσοκομείο.
 
 Image result for πρωτες βοηθειες δαγκωμα φιδιου
Μύθος 7: Αν κάποιον τον δαγκώσει φίδι, τότε πρέπει να ρουφήξεις το δηλητήριο από την πληγή.
 
 WTF? Εκτός κι αν θες να πεθάνεις κι εσύ και ο τύπος που τον δάγκωσε το φίδι τότε don’t suck on anything! Σε αυτή την περίπτωση είναι φρόνιμο να δέσεις ένα σφιχτό κόμπο πιο ψηλά από το δάγκωμα για να εμποδίσεις το ροή του δηλητηρίου από την πληγή προς την καρδιά μέσω του αίματος. Για να μην υπάρξει καταστροφή των ιστών  θα πρέπει να λασκάρεις τον κόμπο κάθε 15 λεπτά για να κυλάει το αίμα και να ξεμουδιάζει το χέρι-πόδι που έχει δαγκωθεί, με την ελπίδα να μην προλάβει να πάει αρκετή δόση του δηλητηρίου προς την καρδιά. Αν έχεις δαγκωθεί σε κάποιο σημείο που δε δέχεται περίδεση για διακοπή της ροής, you’re pretty much fucked. Αν δε πολυσυμπαθείς τον διπλανό σου βάλτον να σε ρουφήξει κι αποχαιρέτησέ τον μετά.
 
 
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου